17 Mayıs 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

OTELLERDE TURİZM ÇALIŞANINA YEPILAN ZAM YETERİZ KALDI

Verilen zammın eski asgari ücret üzerinden küçük miktarda ve çalışanın yaşamasına yeterli olmayacak oranda yapıldı.

Otellerde turizm çalışanına yepılan zam yeteriz kaldı

08 Ağustos 2023 Salı 15:00

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
MANAVGAT/ANTALYA -
Adalet ve İnsan Hakları Platformu (AHİP ) Başkanı Av. Mücahit Gündoğdu, Antalya'da bazı otel sahiplerinin çalıştırdığı turizm elemanlarına “Maaşlarınıza yüzde 40 ara zam yaptım’ diyerek verdiği zamla alay ettiklerini söyledi. Gerçekte verilen zammın eski asgari ücret üzerinden küçük miktarda ve çalışanın yaşamasına yeterli olmayacak oranda yapıldığını belirtti.

turizm-calisani-015.jpg

Bazı otellerin çalıştırdığı kat görevlisi, bellboy, resepsiyonist, meydancı oda temizlik görevlisi ve garsonların maaşlarına zam yaptığını belirten. Mücahit Gündoğdu şunları anlattı: “Otellerin çalıştırdığı turizm elamanına yüzde zam yaptığı doğrudur. Ama yapılan zam bir önceki maaş oyan 8 bin 500 lira üzerinden yüzde 40 zam yapıldı. Eski asgari ücret 8 bin 500 lira üzerinden yüzde 40 olarak yapıldı. Böyle olunca 11 bin 900 lira oluyor. Otel sahibi bunun 12 bine yuvarlıyor. Aslında asgari ücrete yüzde 40 üzerinde zam yapılsa turizm çalışanının maaşı 15 bin lira olacak.

turizm-calisani-016.jpg

Otel sahibinin yüzde 40 ara zammı 11 bin 404 liradan yapması gerekir. Böylece çalıştırdığı turizm emekçisi ile alay ediyor. Böyle onur kırıcı, şark kurnazı davranış sonucu 2024 turizm sezonunda oteller turizm çalışanı bulamaz. Antalya'da en düşük ev kirası 6 bin 500 liradır. Ev kirasına yasal olarak en fazla yüzde 25 zam sözünün geçerliliği yoktur. Enflasyonun böylesi uçtuğu bir yerde ev sahibi yüzde 25 zamma hiç uyar mı?''

Bunun yasalara göre suç olduğunu belirten Gündoğdu “Antalya'da otellerde belboy, garson , meydancı ve kat ve oda gibi turizm çalışanlarının maaşlarının yeterliği olmaoığını belirterek “Asgari ücretin üzerine çıkarılması isteğine karşı çıkan otel sahiplerinin bulunması şaşırtıcıdır” dedi.

turizm-calisani-017.jpg

Antalya'da turizm çalışanının 11 bin 404 liralık asgari ücretin 7 bin lirasını ev kirasına verdiğini hatırlatan Av. Mücahit Gündoğdu şöyle devam etti: "Turizm çalışanının asgari ücreti 11 bin 40 liraya çıkarıldığı günden bu yana 1750 lirası eridi. Otel sahipleri maaş artışı talebine ‘kapı önüne koyarım’ tehdidi ile karşılık veriyor. Ayrıca ‘teşeron işçi çalıştırarak çözerim’ diyerek maaş artışına yanaşmıyor. Otel sahibi olmuş ama otellerin kat temizliğinin güvenlik açısından ne kadar önemli olduğunu ve taşeron işçi ile çözülemeyeceğini bilmiyorlar. Çalışana sahip çıkmayan otel sahiplerine turizmi destekleme için turizm yatırımı. kredisi verilmemeli. Bunlar turizm sektörünü temsil edemez!"

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA