13 Mayıs 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara10°C
  • Antalya17°C

JAMES ASQUİTH: GLOBAL AİRLİNES BAŞARILI OLACAK

Atlantik boyunca uçuşlar yapmak için ucuza süper jumbo uçaklar satın alan yeni havayolu Global Airlines’ın sahibi James Asquith “A380 seviliyor” diyor

James Asquith: Global Airlines başarılı olacak

11 Kasım 2023 Cumartesi 21:00

LONDRA- Yeni seyahat girişimcisi James Asquith “Global Airlines başarılı olacak çünkü yolcular, pilotlar ve havalimanları Airbus A380'i seviyor”diyor. James Asquith'in iddiasına karşı The Independent: "Herkes bir şeyin yapılmadan yapılacağını söylüyor" diyor.
Bakalım 34 yaşındaki Asquith, dünyanın en büyük uçağının son derece rekabetçi bir pazarda bile yolcuları ve personeli çekeceğine inanıyor. İş planı ise ikinci el A380'leri çok düşük fiyatlarla satın almaya dayanıyor.

james-asquith,-global-airlines.jpgDÜNYADA BÜYÜK UÇAKLARIN DURUMU
Büyük uçaklara bakıldığında, çift katlı uçak, Boeing 747 çok daha az satışla ticari bir başarı elde edemedi Halen en büyük operatör, Avrupa yapımı "SuperJumbo"lar Airbus’ın yarısından fazlasının hizmette olduğu Emirates'tir. Air France, bir kısmı güneybatı Fransa'daki Lourdes havaalanında depolanan uçak filosunu emekliye ayırdı. İlk 10 yıllık kiralama süresi sona eren diğer A380'ler geri teslim edildi. Sonuç olarak ikinci el uçaklar ucuzluyor. Global Havayolları, dört kişilik ilk filosunun ilk uçağını Alman uçak finansmanı şirketi Doric Aviation'dan satın aldı. Fiyatı açıklanmadı ancak on milyonlarca doların altında olduğuna inanılıyor.

global-airlines.jpg
GLOBAL AIRLINES'ıN ARKASıNDA KİM VAR?
Global Havayolları James Asquith tarafından kuruldu. James'i seyahati etkileyen orijinal isimlerden biri olarak tanımlamak doğru olur. On yıl önce dünya çapında 196 ülkenin tamamını ziyaret eden en genç kişi oldu ve şu anda Instagram'da bir milyondan fazla takipçisi var. O zamandan beri James, tatil evi takası yapan bir web sitesi Holiday Swap kurdu.

Global Airlines , James'in yanı sıra Richard Stephenson'ın da COO olarak katıldığını duyurdu . Richard, kariyerine 1998 yılında British Airways'de başladı ve son olarak altı yılını Sivil Havacılık Otoritesi'nde iletişim direktörü olarak geçirdi. Yeni bir havayolu deneyimi olmamasına rağmen, en azından yeni bir havayolu şirketi kurmanın ve Global'in gerekli engelleri aşmasına yardımcı olmanın ne kadar zor olduğunu anlamalı.

Global'e katılanlardan biri de Liam McKay. Liam, PR, pazarlama ve düzenleme ile ilgilenen Kurumsal İlişkiler Direktörü olarak görev yaptığı London City Havaalanı'ndan geliyor.

BU PARA NEREDEN GELIYOR?

Yepyeni bir havayolu şirketi kurmak ucuza gelmiyor. Son yıllarda, her ikisi de İngiltere – Hindistan uçuşları başlatmak isteyen FlyPop ve Hans Airways dahil olmak üzere birkaç şirket bunu denedi . İkisi de operasyonlara başlamadı.

Bununla birlikte Global Havayolları'nın arkasında ciddi bir paranın olduğu açıkça görülüyor; Bir hevesle dört adet A380 satın almazsınız. Nisan ayında Global Airlines'ın 60 milyon dolarlık ana yatırıma hazır olduğu bildirildi .

Bu uçaklar kullanılmış olsa da (A380 artık üretimde değil), yalnızca bir tanesini satın almak ve yenilemek için hâlâ on milyonlara bakıyorsunuz.

Bu para nereden geliyor? En azından bir kısmı Holiday Swap Group'tan ve aralarında Dubai'yi yöneten ailenin bir üyesi olan Şeyh Juma bin Dalmook Al Maktoum'un da bulunduğu diğer yatırımcılardan geliyor.

Görünüşe göre bu projenin arkasında tek bir kişinin her şeyi finanse etmesi yerine, oldukça çeşitli bir yatırımcı grubu var.
global-airlines-001.jpg
GLOBAL AIRLINES NEYI BAŞARMAYı UMUYOR?

Kısacası Global Airlines, Gatwick'ten birinci sınıf ağır A380'lerden oluşan bir filo işleterek transatlantik havacılık pazarını altüst etmek istiyor . İlk uçuşların şu anda 2024 yazında New York'a yapılması planlanıyor.

DELI GIBI MI GELDI? ÇÜNKÜ ÖYLE!

A380'ler, yeni nesil A350 ve 787'lerle karşılaştırıldığında çok gaz tüketiyor . Aynı verimliliği elde etmek için uçağı neredeyse her uçuşta doldurmanız gerekir.

Açıkça bazı havayolları için işe yarıyor: Emirates, slot kısıtlı havalimanlarına büyük düzeyde kapasite sunarak, bunu filosunun omurgası olarak kullanmaya devam ediyor.

Transatlantik pazarında işler farklı. Hiçbir ABD havayolu şirketi A380'leri işletmiyor ve Avrupa'da yalnızca British Airways ve Lufthansa kullanıyor: Air France, pandemi sırasında filosunu terk etti.

Transatlantik uçuşta hareket daha küçük uçaklara kaydı: JetBlue artık tek koridorlu A321LR ile günde beş kez Londra ve Paris'e uçuyor ve önümüzdeki ay Amsterdam seferi yapılacak. Aer Lingus da aynı modeli takip ediyor ve geldikçe A321LR ile niş rotalar açmaya devam ediyor.

Birçok havayolu, daha büyük uçaklar kullanmak yerine uzun menzilli A321'leri tercih ediyor. Bunlar, Avrupa'da uçtuğunuz uçakların aynısıdır ancak Airbus, yakıt verimliliği iyileştirmeleri sayesinde uçağın menzilini iyileştirmeye başlamıştır. Bu tek koridorlu uçaklarda daha uzun rotalar açacak olan Airbus A321XLR'nin (veya ekstra uzun menzilli) piyasaya sürülmesiyle bu durum daha da genişletilecek.

Bu uçakların uçması çok daha ucuz ve verimli boyutları sayesinde işletme maliyetleri daha düşük. Sonuçta ikinci bir koridor için altyapıyı kaldırmak sadece ağırlıktır.

Global Airlines'ın ters yöne gittiğini ve mevcut en büyük yolcu uçağını tercih ettiğini görmek ilginç.

Transatlantik havayollarının çok büyük uçaklar yerine orta veya büyük uçakları tercih etmesinin bir başka nedeni de frekansın önemli iş rotaları için anahtar olarak görülmesidir.

Sadece bir avuç dolusu uçağı süper jumbo bir uçakla uçurmak yerine, iş seyahatinde olanlara uçuş seçeneği sunmak istiyorlar. BA'nın New York'a bir avuç A380 uçurmak yerine daha küçük uçaklarla günlük 12 uçuş sunmasının nedenlerinden biri de bu (AA, transatlantik ortak girişiminin bir parçası olarak dört tane daha teklif ediyor).

James açıkça aynı fikirde değil ve City AM'ye şunları söyledi: "Bence pek çok görevli, bunun hâlâ frekansla ilgili olduğunu düşünüyor."

GLOBAL HAVAYOLLARı ILE UÇMAK NASıL OLACAK?

Global , gemide First Class, Business Class ve ekonomiyle birinci sınıf bir deneyim sunmak istiyor .

Aslına bakılırsa Global Havayolları, BA'nın A380'lerindeki premium koltuk sayısına yakın sayıda uçakla uçacak.

Global'e gelen ilk dört A380, Singapur Havayolları'nın el yapımı uçakları. Bunlarda 12'si First sınıfında, 60'ı business sınıfında ve geri kalan 399'u ekonomi sınıfında olmak üzere 471 koltuk bulunuyor.

Global'in günün bu geç saatlerinde yepyeni bir kabini tanıtmasını pek muhtemel görmüyoruz: uçuşların şu anda önümüzdeki yılın İlkbahar veya Yaz aylarında başlaması nedeniyle, mevcut koltukların daha önce gördüğümüze benzer şekilde yenilenmesi ve yeniden döşenmesi daha muhtemel. son zamanlarda Lufthansa ve ITA gibi diğer havayolları.

Bu aynı zamanda Global'in yeni business sınıfı koltuklar için kargaşadan kaçınmasına da yardımcı oluyor. Malaysia Airlines CEO'su Datuk Kaptan Izham Ismail'den duyduğumuz gibi, tedarik zinciri sorunları havayolları için gerçek sorunlara neden oluyor .

Bu, Global Airlines'ın muhtemelen Singapur'un önceki kabinleriyle uçacağı anlamına geliyor . En yeni veya en modern olmasalar da, bunlar, business sınıfında tüm koridor erişimine ve nispeten modern uçak içi eğlenceye sahip mükemmel koltuklardır.

Deneyimin geri kalanının neleri içereceği belli değil. Uçakta ikram hizmetleri veya dinlenme salonu erişimi gibi havaalanı hizmetleri hakkında henüz bir duyuru yapılmadı. Yapılması gereken bariz şey bir sözleşmeli dinlenme salonunu kullanmak olsa da, Gatwick'in Kuzey Terminalinde Global'in potansiyel olarak devralabileceği terk edilmiş bir dinlenme salonu var.

ÖNDEKI YOL

Bununla birlikte, Global Havayolları'nın kalkışının önünde pek çok engel var.

Başlangıç ​​olarak havayolunun, geliştirilmesi oldukça zaman alabilen bir İşletme Lisansı veya Hava Operatörü Sertifikası (AOC) yoktur . Nakit akışının devam ettiğini varsayarsak, düzenleyici sorunların havayolunun uçmasını engellemesi muhtemeldir.

Diğer transatlantik havayolu şirketi Norse Atlantic'in Birleşik Krallık AOC'sini alması yaklaşık iki yıl sürdü . Global'in bu süreçte ne kadar ilerlediği belli değil ancak Asquith, son iki yıldır proje üzerinde daha ciddi şekilde çalıştığını belirtti.

Aynı zamanda aşağıdakilerle de uğraşmak zorunda kalacak:

kalkış ve iniş slotlarının elde edilmesi

kapılara erişim (JFK'deki A380 kapılarına ulaşmak kolay olmayabilir ve sanırım Gatwick'te A380'i alabilecek tek bir kapı var)

ABD'de işletme lisansı ve diğer izinlerin alınması

ABD'de bilet satmak için izin başvurusunda bulunmak

Birleşik Krallık'ta A380'e uygun hangarlar ve bakım tesisleri bulmak, yalnızca British Airways'in şu anda burada A380 uçağını üslediği ve paylaşma ihtimalinin düşük olduğu göz önüne alındığında

….. ve benzeri. Havacılık son derece karmaşık ve sıkı düzenlemelere tabi bir endüstridir: Bir havayolu şirketinin faaliyete geçmesinin kolay olduğu söylenmesine asla izin vermeyin. Son 20 yılda Global ile diğer (başarısız) uzun mesafe start-up taşıyıcıları arasındaki fark, bazı lisanslama kurallarını kısaltmak için mevcut küçük havayollarını satın alma veya geliştirme eğiliminde olmalarıdır.

global-airlines-002.jpg
AMERICAN EXPRESS ERKEN BIR ORTAKTıR

Perşembe gecesi düzenlenen lansman partisinde, American Express ile bir yıllık müzakere sürecinin ardından ortaklık imzalandığı dışında çok az yeni bilgi açıklandı.

James bu ortaklığın neleri gerektirdiğini açıklamasa da, takip eden bir basın açıklamasında konuya açıklık getirildi:

“2024'teki ilk uçuş öncesinde American Express ve Global, Londra Gatwick ile New York JFK arasındaki açılış hizmetlerinde Amex Kart Üyeleri için özel teklifler üzerinde işbirliği yapacak. Anlaşma aynı zamanda Cardmembers'a çeşitli özel uçuş teklifleri, otel konaklamaları ve restoran rezervasyonları da sunacak. American Express Kart Üyeleri, Global Airlines A380 uçağının her üç kabininde de bilet satın alabilecek ilk kişiler arasında olacak ”

Görünüşe göre bu, Amex kartlarında bir tür tekliflerin (para iadesi veya başka türlü) olacağı ve uçuş ödemelerini Amex'inizi kullanarak yapabileceğiniz anlamına geliyor. Tam olarak çığır açıcı şeyler değil. Bununla birlikte basın bülteninde American Express'in Birleşik Krallık 'Tüccar Hizmetleri' başkanı Dan Edelman'dan şu sözler yer aldı: "Seyahatteki uzun geçmişimiz nedeniyle bu yeni ortaklık bizim için son derece heyecan verici."

Başka bir duyuru yapılmadı ancak James çeşitli potansiyel ortaklıklarla ilgili ipuçları verdi. "Margaret Dabbs, hediye kitleri için de yaptığımız işin büyük bir parçası."

Laurent Perrier Champagne, the Isle of Wight Distillery, Longbottom & Co Bloody Mary mix sağlayıcıları ve Rova Madagascan Caviar gibi diğer markalar da etkinlikte yer aldı ve bu da onaylanmamış bağlantıların sinyalini verdi.


global-airlines-003.jpgSADAKAT PLANıNA NE DERSINIZ?

Sadakat, Global Airlines'ın sunduğu tekliflerin büyük bir parçası gibi görünüyor ve ekranda, 'Global Aviator' olarak adlandırılan yaklaşan sadakat programı için çeşitli durum kartları vardı. James şunları söyledi:

“Bu odada sadakat platformlarını ve bunların nasıl çalıştığını benden daha iyi anlayan insanlar var. Bazen onların bazı tavsiyelerine de güveniyorum. Ancak bence bu gerçekten güçlü bir şekilde zorlayacağımız başka bir alan.

Şimdilik beş seviye var gibi görünüyor: Bronz, Gümüş, Altın, Platin ve Titanyum.

GLOBAL HAVAYOLLARı SAVUNMADA

Havacılık endüstrisinde Global Airlines'ın bunu başarıp başaramayacağına dair pek çok şüphe var.

Bu kısmen kendi kendine yapıldı; 2021'in başındaki yatırımcı destesi turlar atıyor ve bir 'oyuncu sınıfı' için planları övüyor ve uçağın yenilenmesi ve 2025 yılına kadar 100 kişilik bir filo öngörülmesi için saf (tamamen saçma değilse de) maliyet tahminleri yapıyor. Gerçek bir iş vakasından çok bir okul projesine benziyor.

Global Airlines ile görüşmelere göre 2021 yatırımcı listesi artık geçerli değil ve Global farklı bir strateji izliyor. "Gerçekçi olmaya çalışıyoruz. Açıkça söylemek gerekirse oyuncu sınıfı diye bir şey yok!”

Medyanın olumsuz tavrını Richard Branson'un 1984'te Virgin Atlantic'e karşı aldığı tepkiyle karşılaştıran Branson şunları söyledi: “Sanırım 39, 40 yıl önce havayolu şirketi için olanın aynısıydı. Ama bugün çok iyi biliniyor. Karşı çıkanların hepsi 'Bu işe yaramaz' dedi. Ve bunun için gerçekten çok çabalıyorlar.”

"Bu odada transatlantik pazarının başarısız taşıyıcılarla dolu olduğunu söyleyen insanlar var ve kesinlikle öyle. Çünkü hepsi aynı şeyi yapıyor. Son otuz beş yılda fiyat konusunda rekabet ettiler ve bu büyük ölçüde dibe doğru giden bir yarış. Ya bunu yapıyorlar ya da Atlantik'in ötesinde birinci sınıf ürünler. Biz bunu çok farklı yapıyoruz.”

ÇÖZÜM

Pek çok soru açıkça ortada duruyor. Görünüşte Global Havayolları, en azından Atlantik boyunca, geleneksel havacılık stratejisine aykırı olarak uçuyor. İlk uçağı A380 olan hiçbir havayolu şirketi faaliyete geçmedi.

Bahsedilen …. Global Havayollarını destekleyen her kimse açıkça onun çalışabileceğine ve arkasına para atacak paraya sahip olduğuna inanıyor.

Yeni havayollarının lansmanını görmek her zaman heyecan vericidir. Özellikle de şu anda altı farklı havayolunun uçuşlarını gerçekleştiren Birleşik Krallık ile ABD arasındaki gibi kalabalık bir pazarda yer almak heyecanlıdır.

En azından Global Airlines'ın önümüzdeki yıllarda nasıl gelişeceğini görmek ilginç olacak ve takıma iyi şanslar diliyorum. Ne sunabileceklerini görmeye çalışıyorum.

Uçacak mı? Görelim.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA