17 Mayıs 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara12°C
  • Antalya23°C

İSPANYA'DA TURİZM ÇALIŞANI MAAŞI 2750 EURO, BİZDE 283 EURO

EDEP Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu, Türkiye'de turizm çalışanlarının yüzde 95'nin aylık maaşlarının asgari ücret seviyesinde 4 bin 253 lira olduğunu söyledi.

İspanya'da turizm çalışanı maaşı 2750 Euro, bizde 283 Euro

01 Mayıs 2022 Pazar 14:00

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
SIDE-MANAVGAT/ANTALYA -
Antalya Evrensel Değerler Platformu(EDEP) Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu, emek sömürüsünün en fazla sektörlerden biri nde 'turizm '' olduğunu söyledi. 1 Mayıs Dünya İşçi Bayramı Günü ile ilgili açıklama yapan EDEP Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu, Türkiye'de turizm çalışanlarının yüzde 95'nin aylık maaşlarının asgari ücret seviyesinde 4 bin 253 lira olduğunu söyledi.

turizm-calisani-003.jpg

Antalya'da 340 bin turizm çalışanının bulunduğunu altını çizen Mücahit Gündoğdu,'' 124 bin ile Antalya'da en fazla turizm çalışanının bulunduğu destinasyon Manavgat-Side . Ülkede cari açığı kapatmada bacasız sanayi olarak isimlendirilen sektör turizm de. En büyük sorun turizm çalışanlarının ;Akdeniz çanağı ülkelerine göre maaşlarının çok düşük olması bir İspanya'da bir portekiz'de bir turizm emekçisinin en düşük maaşı 2 bin 850 Euro. Yunanistan'da bile 2 bin 750 Euro. Ülkemizde ise 283 Euro. Antalya'da en düşük ev kirası olmuş 2 bin lira . Aldığı maaşının yarısını ev kirasına veren bir turizm çalışanı nasıl geçinecek. Zaten Antalya'da turizm sezonu 6-7 ay ile sınırlı olduğu için kışın 5-6 ay işsiz kalıyor. ''

turizm-calisani-004.jpgTurizmde en önemli emek sömürüsünün grup otellerde olduğunu vurgulayan Mücahit Gündoğdu,'' Grup otellerde çalışanlar turizm çalışanları kadrosu bir otelde görünmesine karşı; grup otelin başka bir otelinde bir r turizm çalışanının işten çıkması karşısında o otele çalışmaya gönderilmesi. Turizm çalışanı gitmeyecek olması halinde istifa sun. Sizin yaptığınız işi taşeron firma elemanları ile yaptırırım tehdidinde bulunuyor. Buda en fazla turizm sektörüne zararı oluyor. Taşeron firmalar turizm sektöründe hiç çalışmamış bay ve bayan vasıfsız elemanları vaşta kat görevinde çalışanlar olmak üzere ilk elden turistle muhatap olurlar.

turizm-calisani-005.jpgTuriste nasıl davranacağını bilmeyen vasıfsız taşeron işçiler sorunu turistlerin müşteri memnuniyeti sorunu anketi ve şikayetlerinin başında geliyor. Turizm sektöründe en fazla emek sömürüsüne uğrayan turizm çalışanları kat görevlileri, (maid) otelin genel temizliğini yapan meydancılar ile otellerin teknik işleri kadrosunda çalışanlar. Turizm sektörü müşteri memnuniyetinde kalifiye eleman açığı çok önemli diyorlar;ama otel sahipleri işlerine geldiğinde kalifiye eleman hakkını isteyince taşeron işçi tehdidi ile tehdit ediliyor. Bu ne perhiz bu lahana turşusu?. Müşteri memnuniyetinde otelin beş yıldızlı ve konforlu olması kadar turizm çalışanının misafire davranışı da çok önemli. '' diye konuştu.

Gündoğdu, İşsizlik Fonunda turizm çalışanlarından kesilen paralardan oluşmasına karşı günümüzde bu paraların zengin holding sahiplerine kredi yada vergi borçlarının silinmesi karşı verilmesi nedeniyle dünyada turizm çalışanları işsiz kaldığında bu fondan en az yararlanan ülke olduğunu kaydetti.

döneminde çoğu turizm çalışanının değişik gerekçelerle işsiz fonundan yararlanamadığı için işsizlik maaşı alamadığına dikkat çeken Gündoğdu, seçim öncesi iktidar partilerinin turizm çalışanlarların kira öder gibi turizm çalışanları ev sahibi olacak diye TOKİ'nin turizm çalışanlarına Antalya'daki değişik destinasyonlara konut sözünün tutulmadığını sözlerine ekledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA