IRAK'A, YÜZER ELEKTRİK SANTRALİ
Karadeniz Holding şirketi KARKEY Tuzla'daki Sedef Tersanesi'nde, dünyada ilk kez, kendi makineleriyle denizde seyreden elektrik santrali inşaa edildi.

11 Aralık 2009 Cuma 12:00
İSTANBUL - Irak'ın Basra bölgesindeki elektrik ihtiyacının karşılanması amacıyla, Karadeniz Holding şirketlerinden KARKEY tarafından Tuzla'daki Sedef Tersanesi'nde, dünyada ilk kez, kendi makineleriyle denizde seyreden elektrik santrali inşaa edildi. Kullanılan ileri teknoloji sayesinde çift yakıt ile üretim yapabilen santraller, Fuel-oil'den doğalgaza bir günde dönüşüm yapacak durumda inşa ediliyor.
Irak Elektrik Bakanı Kerim Vahid Hasan, "Karadeniz Powership Doğan Bey" adlı gemiyi inşa edildiği Tuzla'daki Sedef Tersanesi'nde gezerek, Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Osman Murat Karadeniz ve Enerji Grubunun Başkanı Nuri Doğan Karadeniz'den bilgi aldı.
Hasan, gezinin ardından, Irak ve Türkiye arasında imzâlanan anlaşmaya göre, iki gemi inşaatının kararlaştırıldığını, her bir geminin 125 megavat kapasitede olacağını söyledi.
Gemilerin inşasında son aşamaya gelindiğini belirten Hasan, "Gemilerin çok kısa sürede Irak'a gönderilmesini ve önümüzdeki yıl başında ülkemizdeki elektrik taleplerine katkıda bulunmasını umut ediyoruz" dedi.
Karadeniz Holding'e bağlı KARKEY'in her iki gemiyi tamamlamak için büyük gayret gösterdiğini, ancak birçok teknik nedenden dolayı iki aylık gecikmenin yaşandığını ifade eden Hasan, şunları kaydetti:
"Irak tarafı ise gerekli elektrik bağlantısı ve yakıt ikmali hazı rlığını tamamladı. Bu santral HFO ile çalışmaktadır ve umarız Türk tarafı yükümlülüklerini hızlı bir şekilde tamamlar. Şu anda elektrik üretim üniteleri montajın son aşamasında ve ilk çalıştırma çok yakın zamanda olacak.
Yapılan işin hacmi beni şaşırttı. Hiç bu kadar büyük bir çalışmanın olacağını ve elektrik santralinin gemide yapılmasının bu kadar zor olacağını düşünmemiştim. Çalışmanın çok daha kolay olacağını düşünmüştük. Ancak yüzen elektrik santral inşaatı, mühendislik, su dengesi, yük dağılımı, ünitelerinin dağılımı olarak yer üzerinde kurulan elektrik santral inşaatından daha zor."
Bu büyük projenin, çok hızlı bir şekilde ilerlediğini dile getiren Hasan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu da Türkiye'nin ve şirketin lehine sayılır. Eski gemilerin ve büyük depoların elektrik santraline çevrilmesi, yakında tüm dünya için bir çözü m olacak. Şimdi dünyada enerji krizleri var. Bu çözüm de ihtiyaçları hızla karşılıyor. Bu santraller tamamlandığında, dünyanın her yerine bir ayda taşınabilir santraller kurulabilecek."
Irak'ın elektrik konusunda büyük bir programı olduğunu ifade eden Kerim Vahid Hasan, şunları söyledi:
"İleride Irak da Türkiye'ye elektrik verebilir. Çünkü Irak, enerjinin kaynağıdır. Petrol ve doğal gazı var ve Türkiye ile stratejik ilişkileri var. Türkiye'nin de endüstriyel imkanları var. Irak ve Türkiye, önemli bir enerji merkezi inşa edebilir.
Bölgenin enerji politikasını belirlemek için dört ülke arasında (Irak, Türkiye, İran ve Suriye) çalışma grubu oluşturuldu. Irak ve İran, bölgenin enerji ihtiyacını karşılamak için iki önemli kaynak olacak. Türkiye de sanayi ülkesi olması dolayısıyla bu enerjinin üretilmesinde büyük katkıda bulunacak. Türkiye ve Suriye aracılığıyla bu enerji Avrupa'ya ihraç edilecek. Bu dört ülke, eğer anlaşmaya varırlarsa, Avrupa'nın önemli enerji kaynağı olacaklar. Bu konuyu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde g ündeme getirmiştik ve bu stratejiye olumlu bakmışlardı. Ayrıca Hilmi Güler Enerji Bakanıyken, bu konuyla ilgili mutabakata varılmıştı. Enerji Bakanı Taner Yıldız da bu konuyla çok ilgili ve yakında Bağdat ya da Ankara'da dörtlü anlaşmayı takip etmek için görüşme yapılacak."
Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Osman Karadeniz, dünyanın elektrik sıkıntısı çeken veya pahalı elektrikle boğuşan Afrika, Asya'nın belirli ülkeleri ve dost ülkeler için böyle bir proje hayal ettiklerini söyledi.
Bu projenin hem Türkiye'yi hem de dost ve kardeş ülkeleri olumlu yönde etkileyeceğini belirten Karadeniz, şunları kaydetti:
"Irak ile bu projeye başladık, Pakistan, Bangladeş ve Afrika ülkeleriyle devam ediyoruz. Bu projenin adı 'dostluk enerjisi'. Türk insanının, teknoloji ve girişimiyle elektrik sıkıntısı çeken veya çok pahalı yöntemlerle elektrik üreten ülkeler, ucuz, güvenilir ve en verimli enerji üretim yöntemine kavuşacaklar ve ülkeler kendi ülkelerini daha hızlı bir şekilde ayağa kaldırabilecekler. Kolay bir s üreç değil. Powership, Türkiye'nin uluslararası enerji arenasındaki tek milli ürünü. Dünyadaki tek ve ilk örneği. Hem ülkemizi hem dost ülkelerimizi olumlu yönde etkileyecek. Yaz döneminde daha geniş bir coğrafyaya yayılacağını tahmin ediyoruz."
Şu anda, 800 megavat güçte 5 geminin bu projeye dahil olduğunu, 3 geminin Sedef Tersanesi'nde, 2'sinin ise Singapur'da inşa edildiğini belirten Karadeniz, Irak'a gönderecekleri gemilerin 250 milyon dolarlık maliyetinin olduğunu kaydetti.
Sedef Tershanesi'nde yapımına yaklaşık 7 ay önce başlanan Liberya bandıralı "Doğan Bey" adlı powership, denize indirildikten sonra Basra'daki Um-Kasr Limanı'nda konuşlandırılacak.
Um-Kasr Limanı'nı elektrik bakımından besleyecek olan gemide üretilen elektriğin geri kalanı Irak elektrik şebekesi ile Basra bölgesindeki halkın elektrik talebini karşılamak üzere verilecek.
Tamamlanmak üzere olan ve Ocak ayı sonunda Irak'a teslim edilmesi planlanan birinci gemi, 188 metre uzunluğunda ve 125 megavatt gücünde. Üzerinde trafo ve şalt sahası bulunan powership, limana elektrik teslim etmeye hazır vaziyette ulaşacak. Gemide görev yapacak personelin tamamı Türk olacak.
Irak'a enerji sağlayacak olan "KPS-3" adı verilen motorsuz barç da Singapur'daki bir tersanede üretiliyor.
Basra'nın Hor Zübeyr Limanı'nda konuşlandırılacak olan barç, 110 metre uzunluğunda ve 125 megavat elektrik enerjisi üretebilme kapasitesine sahip.
Şubat ayının ilk haftalarında Irak'a römorkörler ya da bir gemi eşliğinde götürülecek olan barçta da bir santralde mevcut olan her türlü teknik donanım yer alıyor.
Powership ile birlikte Irak'a 5 yıl boyunca elektrik üretecek olan barçta, Türk personel görev yapacak.
-KARADENİZ POWERSHİP PROJESİ-
Irak'a 6 yıldır kesintisiz elektrik ihracatına devam eden Karadeniz Holding, mevcut 250 megavatlık elektrik santralleri ve yine Türkiye'de yatırımı devam eden toplam 800 megavat kapasiteli yeni enerji projelerine ilave olarak Türkiye'nin uluslararası yatırımlarına katılım sağlayacak "Karadeniz Powership Projesi"ni geliştirdi.
Holdinge bağlı KARKEY tarafından geliştirilen proje, dünyada acil ve orta dönem elektrik ihtiyacı olan ülkelerdeki talebi karşılamak amacıyla hazırlandı.
Pakistan ve Irak ile yapılan sözleşmeler kapsamında halen 5 ayrı gemi üzerinde 800 megavat olarak inşa edilen elektrik santralleri, 2010 yılı başında devreye alınmaya başlanacak.
Basra bölgesindeki elektrik ihtiyacının en kısa sürede karşılanmas ı amacıyla inşa edilen yüzen santraller, ilk etapta 250 megavat kapasiteyle 7 gün 24 saat çalışarak, yerel ekonominin kalkınmasına katkı sağlayacak.
Aynı proje kapsamında, Pakistan ile sözleşme imzalayan KARKEY, inşası süren santrallerle Karaçi şehrinde birinci fazda 248 megavat ve ikinci fazda 238 megavat olarak toplam 486 megavat kapasiteyle 2010 yılı içinde elektrik tedariki yapacak.
Proje, Asya'dan Arap Yarımadası'na ve Afrika'ya kadar 10 ayrı ülkede 10 ayrı Karadeniz Powership ile 2010 yılı sonunda 2010 megavat kapasiteye ulaşma hedefi doğrultusunda devam ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türk iş kadını Eren Özmen, servette zirvedeİş dünyası dergisi Forbes’ın ‘kendi servetini yaratan kadınlar’ın bu yılki listesinde Sierra Nevada Corporation’ın (SNC) Başkanı ve çoğunluk hissedarı Eren Özmen de yer aldı.02 Temmuz 2025 Çarşamba 10:00GÜNDEM
Fi Yapı’nın iflası resmen açıklandıTürkiye’nin gayrimenkul sektörünün önemli ismi Fi Yapı’nın iflası resmen açıklandı: 6 yıllık TMSF denetimi ve sonrası krizle sonuçlandı02 Temmuz 2025 Çarşamba 09:00KURUMSAL
TUROYD, turizme destek için bölgesel toplantılar başlattıTUROYD Turizm Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Tayfun Sancar, tarafsız bir bakış açısıyla çalıştımlarını ve otel yöneticilerine her türlü desteği sağlayacaklarını ve ortak projeler yapacaklarını söyledi.01 Temmuz 2025 Salı 23:00DERNEKLER
Les Ottomans'ı Serdar Bilgili kazandı, Ünal Aysal dava açıyorLes Ottomans Oteli'nin icra yoluyla satışı konusunda karşı karşıya geldi: Serdar Bilgili otelin yeni sahibi olurken, otelin eski sahibi Aysal satışı mahkemeye taşıyor01 Temmuz 2025 Salı 22:00KONAKLAMA
Ürgüp, klasik otomobil tutkunlarına ev sahipliği yaptıÜrgüp Belediyesi ve Klasik Mercedes Kulübü işbirliğiyle 28-29 Haziran 2025 tarihlerinde düzenlenen Klasik Mercedes Festivali, Kapadokya’da yapıldı.01 Temmuz 2025 Salı 21:00MICE
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'dan ‘Göbeklitepe’ PaylaşımıBakan Ersoy, Göbeklitepe’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kabul edilişinin 7. yılında, bu eşsiz mirasın korunması, anlaşılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüklerini belirtti.01 Temmuz 2025 Salı 20:00TURİZM
ODEON Turizm, TİM Ödülleri'nde Turizmde Zirveyi KoruduODEON Turizm, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen 'İhracatın Şampiyonları Ödülleri'nde, hizmet ihracatında ilk 10'da ve turizm sektöründe bir numara olmayı başardı.01 Temmuz 2025 Salı 19:00MICE
Antalya'daki otel, odayı dağıtan İngiliz turisti ifşa ettiİngiltere'den Antalya'ya tatile gelen bir İngiliz çift, kaldıkları otel odasını harap ettikleri için gündem oldu. Otel yönetimi çiftin odasından çekilmiş fotoğrafları yayınladı.01 Temmuz 2025 Salı 18:43KONAKLAMA
Büyük NATO hedefini tutturma planı: 13.5 milyar euroluk köprüNATO'nun savunma harcamaları en az ülkelerinden biri olan İtalya, yüzde 5 hedefini tutturmak için uzun zamandır Sicilya'ya inşa etmek istediği köprüyü gündeme getirdi.01 Temmuz 2025 Salı 17:00ULAŞTIRMA
Auto Fest tutkunları Elmalı'da buluştuElmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk, ilçe Düdenköy Pancar Kooperatifi'nin gerçekleştirdiğimiz Auto Fest Elmalı etkinliğimizle araç tutkunlarını Elmalı'da muhteşem bir atmosferde bir araya getirdiklerini söyledi.01 Temmuz 2025 Salı 16:22MICE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2005 Türkiye Turizm