19 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara22°C
  • Antalya21°C

HİNDİSTAN, KAPLANLARI KORUMANIN 50. YILINI KUTLUYOR

Hindistan, dünyadaki kaplan nüfusunun yüzde 70'inden fazlasına ev sahipliği yapıyor ve resmi rakamlara göre kaplanların sayısı yılda yüzde 6 oranında artıyor

Hindistan, kaplanları korumanın 50. yılını kutluyor

03 Nisan 2023 Pazartesi 01:00

YENİ DELHİ- Dünyadaki kaplan nüfusunun yüzde 70'inden fazlasına ev sahipliği yapan ülkedeki kaplanların sayısı, yılda yüzde 6 oranında artıyor ( Kaplanların korunmasında 50 yılı geride bırakan Hindistan  Kaplan Projesi'nin 50. yıldönümünü kutladı. Mevcut kaplan nüfusu yaklaşık 3 bin olan Hindistan, dünyadaki kaplan nüfusunun yüzde 70'inden fazlasına ev sahipliği yapıyor ve resmi rakamlara göre kaplanların sayısı yılda yüzde 6 oranında artıyor.

Hayvanların korumasını teşvik etmeyi amaçlayan Hindistan, Kaplan Projesi'ni ilk olarak 1 Nisan 1973'te, o zamanki başbakan İndira Gandi'nin yönetiminde başlatmıştı.

hindistan,-kaplan,-gandhi.jpgProje başlangıçta 18 bin 278 kilometre kareye yayılmış 9 kaplan rezervini kapsarken, Hindistan'ın artık 75 bin kilometre kareden fazla (ülkenin coğrafi alanının yaklaşık yüzde 2,4'ü) alana yayılmış 53 rezervi var.

Çevre Bakanı Bhupender Yadav, projenin yıldönümü sebebiyle The Times of India'ya verdiği röportajda şöyle dedi:

Kaplan Projesi, kaplanları yok olmanın eşiğinden döndürmede başarıya ulaştı.

Hindistan hükümeti projenin yıldönümünü 9 Nisan'da, güneydeki Karnataka eyaletinde yer alan Maisur'da üç günlük bir etkinlikle resmen kutlayacak.

Etkinlikte, Başbakan Narendra Modi son kaplan sayımının verilerini paylaşacak ve bir hatıra parasını piyasaya sürecek.

Yadav, projenin başarısının sadece rakamlarla ölçülmemesi gerektiğini söyledi.

Bakan, "Kaplan rezervlerinin bilimsel yollarla yönetilmesine inanıyoruz ve habitatın taşıma kapasitesine göre bir kaplan nüfusuna sahip olmayı hedefliyoruz" dedi.

hindistan,-kaplan,-gandhi-001.jpgBakanlık, tüm potansiyel kaplan habitatlarını NTCA [National Tiger Conservation Authority/Ulusal Kaplan Koruma Kurumu] kapsamına alıyor ve böylece yaşayabilecek kaplan nüfusu sürdürülebilir bir şekilde korunabiliyor.

Muhalefetteki Kongre Partisi Genel Sekreteri Jairam Ramesh de cumartesi günü bu büyük kedileri koruma projesinin 50. yıldönümü hakkında konuştu.

Twitter'da yaptığı açıklamada Ramesh şöyle dedi: 

İndira Gandi, Gir Aslan Projesi'ni başlattıktan 15 ay sonra, Kaplan Projesi'ni tam 50 yıl önce bugün Corbett'te müjdelemişti. O zamanlar 9 kaplan rezervi vardı. Bugün 53 tane var. Onun için kaplanları korumak = ormanları korumaktı. Artık zengin orman alanlarının 1/3'ü, kaplan rezervleri.


Kongre Partisi'nin, yakın zamanda parlamentodan ihraç edilen edilen milletvekili Rahul Gandi de projeyi başlattığı için babaannesi olan eski başbakana teşekkür etti.

Gandi, Facebook'tan yaptığı açıklamada, "Kaplan Projesi, Hindistan'ın yaban hayatını korumaya yönelik kararlı bağlılığına ve eski Başbakan İndira Gandi'nin ilham verici mirasına muhteşem bir övgü" diye belirtti.

Hindistan 2010'da, Bangladeş, Butan, Çin, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Nepal, Rusya, Tayland ve Vietnam gibi kaplan nüfusuna sahip diğer ülkelerle birlikte, 2022'ye gelindiğinde ülkesindeki büyük kedi sayısını iki katına çıkarmayı taahhüt etmişti.

2018'de Hindistan bu hedefine ulaştı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA