GÜNAY:KOYLAR KORUNACAK
Bakan Günay, turizm bölgelerindeki koy ve mavi yolculuk güzergahlarının güzelliklerini kaybetmemesine gerekli özenin gösterildiğini söyledi.

06 Eylül 2008 Cumartesi 10:30
ANKARA- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yürüttükleri planlama çalışmalarında turizm bölgelerindeki koy ve mavi yolculuk güzergahlarının güzelliklerini kaybetmemesine gerekli özenin gösterildiğini, plan kararlarında yapılaşmaya izin verilmediğini veya düşük yoğunlukta olmasına dikkat edildiğini bildirdi.
Ancak bakanlığın Türkiye denizciliği ile ilgili veri tabanına sahip olmadığını açıkladı.Ayrıca Ege ve Akdeniz bölgesinde yatçılık işlerinde çalışan kişi sayısı ile ilgili envanter çalışması bulunmadığını bildirdi.
CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz'un soru önergesine verdiği yazılı yanıtta Bakan Günay, turizm gelirlerinin yüzde 25'inin deniz turizminden elde edildiğini anımsattı. Ertuğrul Günay, 2001'de koylarda konaklayan yat sayısının 61 bin 9, 2002'de 50 bin 115, 2003'de 49 bin 692, 2004'de 50 bin 802, 2005'de 42 bin 26, 2006'da 68 bin 289 olduğunu bildirdi.
Bakan Günay, Bakanlıktan belgeli olarak faaliyet gösteren yerli-yabancı yat ve tekne sayısının ise bin 347 olduğunu kaydetti. Bakanlıkça yürütülen planlama çalışmalarında turizm bölgelerindeki koyların ve mavi yolculuk güzergahlarının güzelliklerini kaybetmemesine gerekli özen gösterildiğini ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı Günay, bu yörelerde getirilen plan kararlarında yapılaşmaya ya hiç izin verilmediğini veya yapılaşmanın düşük yoğunlukta olmasına dikkat edildiğini açıkladı.
CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, TBMM Başkanlığı"na Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay"ın cevaplaması için verdiği soru önergesinde doğal güzellikleri ile tanınan koyların yapılaşmaya açılmasıyla ilgili son gelişmeleri sordu. Günay, Topuz'a yanıtında ülkemizin toplam turizm gelirinin yüzde 25'inin deniz turizminden elde edildiğini açıkladı.
Günay'ın verdiği yanıtlarda Ege ve Akdeniz çanağında yatların ve teknelerin konaklayabileceği koy sayısı konusunda Bakanlığın elinde net rakamlar bulunmadığı ortaya çıktı. Bakan Günay, "Ege-Akdeniz kıyılarında her yıl kaç adet yat/tekne tatil yapmakta olduğu hususunda Bakanlığımda istatistiki bilgi bulunmamaktadır" dedi.
Başta Bodrum Gökova"daki koylar olmak üzere Ege ve Akdeniz kıyılarında kitle turizmi amacıyla gerçekleştirilen tahsislerin irdelendiği soru önergesindeki Fevzi Topuz'un soruları ve Bakan Ertuğrul Günay'ın yanıtları şöyle:
1- Ülkemizde, deniz turizminin toplam turizm gelirleri içerisindeki payı nedir?
CEVAP: Ülkemizde toplam turizm gelirlerinin % 25'i deniz turizminden elde edilmektedir.
2- İklimsel özellikler, topografya ve coğrafi konum dikkate alındığında Ege ve Akdeniz çanağında yatların ve teknelerin konaklayabileceği kaç koy bulunmaktadır? Bu koylarda, kaç yat/tekne konaklayabilmektedir?
CEVAP: Ege ve Akdeniz çanağında yatların ve teknelerin konaklayabileceği koy sayısı konusunda Bakanlığımda net bir rakam bulunmamaktadır. Bakanlığımdan turizm işletme veya yatırım belgeli yat limanları ve kapasitelerini gösteren tablo ekte gönderilmektedir.
3- Akdeniz- Ege kıyılarında her yıl tatil yapan yat/tekne sayısı Bakanlığınızca bilinmekte midir? Bilinmekte ise, bu yatların kaç tanesini koylarımıza çekebiliyoruz?
CEVAP: Ege-Akdeniz kıyılarında her yıl kaç adet yat/tekne tatil yapmakta olduğu hususunda Bakanlığımda istatistiki bilgi bulunmamaktadır.
4-Son 6 yılda koylarımızda konaklayan yatların sayısı nedir?
CEVAP: 2001-2006 yılları arasında koylarımızda konaklayan yatların sayısı aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
YILLAR YAT SAYISI
2001 61009
2002 50115
2003 49692
2004 50802
2005 42026
2006 68289
5-Türkiye"de yatlarımızın ve teknelerimizin sayısı bakanlıkça bilinmekte midir?
CEVAP: Ülkemizde Bakanlığımızdan belgeli olarak faaliyet gösteren yerli ve yabancı toplam yat ve teknelerin sayısı 1347"dir. Ancak, belge kapsamında olmayan yat ve tekne sayısı konusunda Bakanlığımda bulunmamaktadır. Bakanlığımdan belgeli yat yatırım işletmelerinin yat ve yatak sayılarını gösteren tablo ekte gönderilmektedir.
6- Ege ve Akdeniz kıyılarında yer alan turizm kentlerimizin yüzde kaçında altyapı ve kanalizasyon çalışmaları tamamlanmıştır?
CEVAP: Ege ve Akdeniz kıyılarında Bakanlığımca yapılan altyapı çalışmaları aşağıda açıklanmıştır.
A- ATIKSU ARITMA TESİSLERİ
Balıkesir:
Edremit Atıksu Arıtma Tesisi
Antalya:
Kızıltepe Atıksu Arıtma Tesisi
-Tekirova Atıksu Arıtma Tesisi
Belek l Atıksu Arıtma Tesisi
Belek 2 Atıksu Arıtma Tesisi
Belek l Arıtma Tesisi l Tevsii
Belek 2 Arıtma Tesisi l Tevsii
Kumköy Atıksu Arıtma Tesisi
Side Titreyengöl Atıksu Arıtma Tesisi
-Çamyuva Atıksu Arıtma Tesisi
Serik Atıksu Arıtma Tesisi
-Kalkan Atıksu Arıtma Tesisi
-Kaş Atıksu Arıtma Tesisi
Avsallar Atıksu Arıtma Tesisi
Oba Atıksu Arıtma Tesisi
Türkler Atıksu Arıtma Tesisi
Mahmutlar Atıksu Arıtma Tesisi
-Okurcalar Atıksu Arıtma Tesisi, Şebeke ve Kolektör Hattı
Muğla:
-Bodrum-Türkbükü Atıksu Arıtma Tesisi
Bodrum-Bitez Atıksu Arıtma Tesisi
Bodrum-İçmeler Atıksu Arıtma Tesisi
Sarıgerme Atıksu Arıtma Tesisi
Belcekız Atıksu Arıtma Tesisi
B- İÇMESUYU TESİSLERİ (SU DEPOSU VE İSALE HATTI)
Antalya-Muğla ve İzmir illerinde 30.000 m3 su deposu ve 98.735 m isale hattı yapımı gerçekleştirilmiştir.
C- KANALİZASYON KOLEKTÖR HATTI
Antalya-İzmir ve Muğla illerinde toplam 93.490 m kanalizasyon kolektör hattı yapımı gerçekleştirilmiştir.
D- GEÇİRİMSİZ PERDE İNŞAATI
İzmir Çeşme Ildır yer altı su kaynaklarının deniz suyundan korunması amacıyla; toplam 709 m uzunluğunda 12-16 rn3 derinliğine kadar kesişen kazık, 60-70 m derinliğine kadar da enjeksiyon yapılmak suretiyle denizsuyu ile tatlı su arasında geçirimsiz bir perde
oluşturulmuştur.2/4
E- KOMPOST TESİSLERİ
Güney Antalya Turizm Havzası ihtiyacını gidermek amacıyla, Kemer'de 50.000 ton/yıl kapasiteli kompost tesisi ve Antalya-Manavgat'da 110.000 ton/yıl kompost tesisi yapılmıştır.
2008 Yılında Devam Eden Altyapı Çalışmalarımız;
Antalya-Oba/Tosmur terfi hatları ve derin deniz deşarjı yapımı
Antalya-Türkler derin deniz deşarjı yapımı
Antalya-Serik katı atık düzenli depolama ve ayrıştırma tesisi yapımı
-Antalya -Kargıcak kanalizasyon kolektör hattı ve şebeke yapımı
Antalya-Çandır kanalizasyon kolektör hattı ve şebeke yapımı
Antalya-Kestel kanalizasyon kolektör hattı ve şebeke yapımı
Antalya-Manavgat atıksu arıtma tesisi yapımı
Antalya-Kekova iskele yapımı
Balıkesir-Edremit/Akçay atıksu arıtma tesisi tevsii inşaatı yapımı Çanakkale-Ezine Geyikli atıksu arıtma tesisi yapımı
-Muğla-Sarıgerme atıksu arıtma tesisi yapımı
7- Bakanlığınızın kıyılarımızda/koylarda tahsis ettiği arazilerde gerçekleşecek yapılaşmanın, mevcut altyapı sorunlarına getireceği yük ve "taşıma kapasitesi" hesaplanmış mıdır?
CEVAP: Bakanlığımızca yapılan arazi tahsislerinde tahsis yapılan alana ilişkin altyapı sorunlarını çözümlemek için tahsis yapılan firmalardan sosyal ve teknik altyapıya katılım payı alınmaktadır.
8- Bodrum ve Gökova"da doğal sit alanı olan 22 büyük koy`dan 13`ünün son yedi yıl içerisinde yapılaşmaya açıldığı bir ulusal gazetede de yer almıştır(Hilmi Yavuz, 2005-02-06 Zaman). Yine, Kissebükü`nde koyun başlangıcındaki alanın birinci derece tarihi SİT, yanındaki arazinin de 2. derece doğal SİT olmasına karşın 3 parselin tahsisinin yapıldığı ulusal basınımızda yer almıştır.(2006-04-02 Sabah). Söz konusu alanların, Anayasamızın 63. maddesi gereği Tabiat Varlıkları kapsamında bulunması ve Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca uygun görüş verilmeden yapılaşmanın gerçekleşmesinin mümkün olmadığa göre,; SİT alanlarındaki bahse konu yapılaşmalar neye göre gerçekleştirilmiştir?
CEVAP: Son yedi yıl içinde 13'ünün yapılaştığı belirtilen Bodrum ve Gökova'daki doğal sit olan 22 büyük koydan 1. derece doğal sit olarak tescilli koylarda Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun doğal sit alanlarına ilişkin ilke kararlarında belirtilen günübirlik tesis ve alt yapı uygulamaları dışında uygulama yapılması ve yapılaşmaya gidilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Muğla-Bodrum Adalıyalı Turizm Merkezi kapsamındaki; Muğla ili Bodrum ilçesi Adalıyalı mevkiinde bulunan, mülkiyeti ormana ait 3 taşınmaz üzerinde turizm tesisi gerçekleştirilmek üzere Bakanlığımca Palmiye Tur. Yat. İnş. ve Tic. A.Ş. adına 20/02/2006 tarihinde, Ersoy Otel İnş. ve Tur. İşi. A.Ş. ve Varyap Varlıbaşlar Yapı San. ve Tur. Yat. A.Ş. adına ise 23/02/2006 tarihinde ön izin verilmiştir. ,
3/4
Ancak, orman alanlarının turizm amaçlı tahsisine ilişkin Danıştay 6. Dairesinin 05/12/2006 tarihli ve 2005/5371 esas sayılı yürütmeyi durdurma ve Anayasa Mahkemesinin 07/05/2007 tarihli ve E:2006/169 K: 2007/55 sayılı iptal kararlan gereği bahsi geçen firmaların ön izin işlemleri iptal edilmiştir
9- Bodrum ilçesi Kissebükü`nde tahsis edilen 3 parselin önündeki denizin dalışa yasak ve arkeolojik bir saha olduğu ifade edilmektedir. Bu bilgi doğru mudur? Doğru ise, Bakanlığınızca gerçekleştirilen arazi tahsisler de, söz konusu kısıtların ve arkeolojik özelliklerin dikkate alınmadığını mı göstermektedir?
CEVAP: Bodrum Kissebükü'nde tahsise konu parseller tamamen arkeolojik sitler dışındadır.
10- Ege ve Akdeniz bölgesinde yatçılık işlerinde çalışan kişi sayısı envanteri çıkarılmış mıdır?
CEVAP: Bakanlığımın böyle bir envanter çalışması bulunmamaktadır.
11- Bodrum Ticaret Odası(BTO) Başkan vekili sayın Arif Yılmaz, Türkiye"de Çanakkale Bababurun"dan Antalya"ya kadar olan bölümde yatçılık sektöründe ve mavi yolculukta kullanılabilecek 239 koyun olduğunu, Mavi yolculuk güzergahında yer alan koylardan 41 tanesi çeşitli sebeplerden dolayı kullanılamaz hale geldiğini ifade etmiştir. Sayın Yılmaz"ın uyarıları karşısında, Bakanlığınızca bu koyların Mavi yolculuk için kullanılamaz hale gelme nedenleri araştırılmış mıdır? Araştırılmış ise, sonuçları konusunda bir çalışmanız olmuş mudur?
12- Koyların ve Mavi yolculuk güzergahlarının güzelliklerini kaybetmemesi için Bakanlıkça ne tür bir çalışma yürütülmektedir?
CEVAP 11-12: Bakanlığımca yürütülen planlama çalışmalarında turizm yörelerindeki koyların ve mavi yolculuk güzergahlarının güzelliklerini kaybetmemesine gerekli özen gösterilmekte ve bu yörelerde getirilen plan kararlarında yapılaşmaya ya hiç izin verilmemekte veya yapılaşmanın düşük yoğunlukta olmasına dikkat edilmektedir.
13- Bakanlığınız Türkiye"de denizcilikle ilgi bir veri tabanına sahip midir?
CEVAP: Bakanlığım Türkiye'de denizcilikle ilgili bir veri tabanına sahip değildir.
Rusya dünya lideri: Sokaklarda 2,8 milyon kedi yaşıyorAraştırmalara göre Rusya sokaklarında yaklaşık 2,8 milyon kedi yaşıyor ve sokak hayvanlarının çok büyük bölümünü bir zamanlar sahipli olan hayvanlar oluşturuyor.04 Ekim 2026 Pazar 20:00GÜNDEM
Rayların 11 lüks efsanesi: İstanbul dünya listesinde!Dünyanın en özel tren yolculukları arasında 1883’te Paris ile İstanbul arasında seferlere başlayan efsanevi Orient Express de yer aldı. Böylece İstanbul, dünya demiryolu tarihinin en prestijli yolculuklarından biriyle yeniden gündeme geldi.04 Ekim 2026 Pazar 19:00ULAŞTIRMA
Türk gıda ihracatçılarının ABD hedefi: 2 milyar dolarİHBİR Başkanı Kazım Taycı, Türk firmalarının büyük market zincirlerinde kendi markalarıyla yer almaya başladığını belirterek, “Made in Türkiye” algısının güçlendiğini söyledi.04 Ekim 2026 Pazar 17:00GASTRONOMİ
THY’de 2027 hazırlığı: Yeni hatlar geliyorTürk Hava Yolları Genel Müdürü Ahmet Olmuştur, Boeing 737 MAX siparişlerine ilişkin motor müzakerelerinin devam ettiğini açıkladı. THY, 2027’de Uzakdoğu başta olmak üzere yeni hatları uçuş ağına eklemeye hazırlanıyor.04 Ekim 2026 Pazar 16:00ULAŞTIRMA
Padişahın ahırlar amiri bir köye adını verdi: İmrahorAntalya’nın Korkuteli ilçesindeki İmrahor Mahallesi, adını Osmanlı döneminde padişahın ahırlarından sorumlu yönetici için kullanılan “Emîr-i âhor” unvanından alıyor.04 Ekim 2026 Pazar 15:00GÜNDEM
Gezgin gösteriş değil, özgün deneyim istiyor!Brüksel’de düzenlenen Euronews Travel & Tourism Summit 2026’da konuşan Michelin Rehberi Oteller İş Geliştirme Direktörü Marie-France Perrel, yeni nesil lüks seyahatin kodlarını anlattı.04 Ekim 2026 Pazar 14:00TURİZM
Caddebostan’ın 1600 yıllık hafızası kitap olduGazeteci Kadir Toprakkaya’nın kaleme aldığı “Bizans’tan Osmanlı’ya ve Cumhuriyet’e Caddebostan” kitabı, İstanbul’un köklü semtlerinden Caddebostan’ın yaklaşık 1600 yıllık geçmişini gün yüzüne çıkarıyor.04 Ekim 2026 Pazar 13:00GÜNDEM
Alanya’dan Letonya’ya turizmde yeni iş birlikleriAlanya Belediyesi heyeti, Letonya’daki kardeş şehir Talsi’de düzenlenen Şehir Festivali’nde Alanya’nın kültürel mirasını, yöresel ürünlerini ve turizm potansiyelini tanıttı.04 Ekim 2026 Pazar 12:00TURİZM
Astoria Grande yeniden Amasra rotasına hazırlanıyorMarmaris Limanı’nda gemi yönetimiyle görüşen Amasra Kültür ve Turizm Derneği temsilcileri, hem Rus yolcuların hem de gemi personelinin Amasra ve Karadeniz rotasına dönme konusunda güçlü bir istek taşıdığını açıkladı.04 Ekim 2026 Pazar 11:00ULAŞTIRMA
Bodrum’da koşu turizmi: Yarı maratona 23 ülkeden sporcuBodrum, spor ve turizmi buluşturan önemli organizasyonlardan 9. Uluslararası Bodrum Yarı Maratonu’na ev sahipliği yapıyor. Mint Organizasyon tarafından düzenlenen etkinliğin ilk günü, TED Bodrum Koleji Çocuk Koşusu ile başladı.04 Ekim 2026 Pazar 10:00MICE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2005 Türkiye Turizm











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.