12 Mayıs 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C
  • Antalya18°C

GÜÇLÜ' GEMİ YOLCULUĞU TALEBİ, NCLH'NİN GEMİ SİPARİŞİNİ ARTIRDI

Norveç Cruise Line Holdings CEO'su Harry Sommer, yeni sınıf NCL gemilerinin Norveç Encore'dan yaklaşık %20 daha büyük olacağını söyledi.

Güçlü' gemi yolculuğu talebi, NCLH'nin gemi siparişini artırdı

11 Nisan 2024 Perşembe 17:00

MIAMI BEACH - Büyük haberler genellikle yıllık Seatrade Cruise Global konferansından hemen önce gelir. 2022'de Arnold Donald, Carnival Corp'un CEO'luğundan emekli olacağını duyurmuştu . Norveç Cruise Line Holdings CEO'su Frank Del Rio, 2023'te kendisinin de istifa edeceğini söyledi .
Bu yıl NCLH, bu sefer üç markasına ait sekiz yolcu gemisi için büyük bir siparişle , şirket tarihindeki en büyük siparişle yeniden ilgi odağı oldu .
Hacimli gemi siparişinin nedeni nedir? CEO Harry Somer çeşitli ölçümlere dikkat çekti.
Sommer, Endüstrinin Durumu panelinde şunları söyledi: "Talep inanılmaz derecede güçlü, yerleşik ürün harika, konuklar geri geliyor, tekrarlanma oranları tarihin en yüksek seviyelerinde ve bu da bize şirketin geleceği için inanılmaz bir iyimserlik veriyor."
seatrade-cruise-global-.jpg

Bu talebi karşılamak için, üç yeni gemi sınıfını temsil eden sekiz gemi, İtalyan tersanesi Fincantieri tarafından 2026 ile 2036 yılları arasında teslim edilecek. Dört Norveç Cruise Line gemisinin her biri yaklaşık 5.000 yolcu taşıyacak.

Somer, yatırımcılarla yaptığı konferans görüşmesinde, gemileri "jumbo büyüklükte" olarak tanımlamayacağını ve bunların, 2019'un sonlarında piyasaya sürülen Breakaway Plus sınıfı bir gemi olan Norveç Encore'dan yalnızca %20 daha büyük olacağını söyledi . "Fakat biz, biraz daha büyük gemilerin bunu yapmamıza izin vereceğine inandığımız işletme ölçeğimizi güçlendirmeye son derece odaklanmış durumdayız" dedi.

Carnival ve Royal Caribbean filolarını büyütüyor

NCLH siparişi, yakın zamanda yaşananların en büyüğü, ancak şirket, nispeten sakin bir dönemden sonra bu yıl gemi siparişlerini artırma konusunda yalnız değil.

Carnival Corp., Şubat ayından bu yana Carnival Cruise Line için dördüncü ve beşinci Excel sınıfı gemilerinin siparişlerini duyurdu . Gemilerin 2027 ve 2028'de teslim edilmesi bekleniyor. Royal Caribbean Group ise 2028'de teslim edilecek yedinci Oasis sınıfı gemiyi tercih etti.

Seatrade'de tartışacak yeni gemi siparişleri olmayan yöneticiler, emirleri alkışladılar.

Holland America Line'ın başkanı Gus Antorcha, siparişlerin kruvaziyer endüstrisi için bir güven oyu olduğunu söyledi.

"Bu, gemi seyahatinin popülerliğinin devam ettiğini gösteriyor ve bu heyecan verici" dedi. "Büyümeye devam edeceğini düşünüyorum ve önümüzde harika bir gelecek var."

Gemi siparişlerindeki patlama aynı zamanda NCLH'yi bir anda bu kadar büyümeye iten şey oldu.

Somer, konferans görüşmesi sırasında yatırımcılara şunları söyledi: "Tersanedeki boşluklar mevcut ve tabii ki rekabetten önce bunları güvence altına almak istiyoruz." "Rekabet camiasının da gemi siparişi vereceğine kesinlikle inanıyoruz. Son birkaç ayda bunun bir kısmını zaten gördünüz."

Carnival Corp. CEO'su Josh Weinstein, Sommer'in talebi yansıtan siparişlerle ilgili yorumlarını yineledi ve bunu "benzeri görülmemiş" olarak nitelendirdi.

Endüstrinin Durumu panelisti olarak konuşan Weinstein, şirketin son çeyrekte talep, verim ve taşınan yolcu sayısı açısından rekorlar kırdığını söyledi. Bu arada, 2025 rezervasyonları şimdiden bir yıl öncesine göre 2024 yılına göre daha güçlü görünüyor.

"Bu ortamın ne kadar gürültülü olduğu dikkat çekici ve geçici olduğunu düşünmüyorum" dedi. "Ağ, seçtiğimiz her şeyi doldurabilmek için gittikçe daha geniş bir şekilde atılmaya devam edecek, ancak sadece birkaç tersanenin olmasına sevindim çünkü büyüme üzerinde doğal bir kısıtlama var ve bu her zaman iyi bir şey."

Küçük kruvaziyer hatları da genişliyor

Kruvaziyer sektörü, pandemi sırasında başlayan yeni gemi siparişlerinde kuraklık yaşadı. Her ne kadar birçok gemi yapım aşamasında olsa da, büyük kruvaziyer şirketleri, operasyonlardaki pandemik duraklamanın ardından bilançolarını iyileştirmeye odaklandı.

Ancak Seatrade sırasında filolarını genişletme planlarını açıklayanlar yalnızca en büyük kruvaziyer şirketleri değil.
Scenic Group, Emerald Cruises için başka bir lüks gemi inşa etmeyi planladığını söyledi. Nisan 2026'da gösterime girecek olan 128 konuklu Emerald Kaia, daha büyük süitlere ve serinin Emerald Sakara ve Emerald Azzurra'sını temel alan diğer tasarım geliştirmelerine sahip olacak.

Windstar Cruises, Mystic Invest'ten 224 misafir kapasiteli iki motor yat alacağını açıkladı. Portekiz'deki WestSea tersanesinde inşası devam eden Star Seeker, 2025 yılında filoya katılacak, şu anda Quark Expeditions için kiralanan Star Explorer ise bir yıl sonra katılacak.

Windstar başkanı Chris Prelog, genişlemenin Windstar'ın Wind sınıfı yelkenli gemilerinden biri olan ikinci bir gemiyi markanın kapasitesini artırmak istediği Tahiti'ye taşımasına olanak tanıyacağını söyledi.

Konferanstan sadece birkaç gün önce, Fransız kruvaziyer şirketi Ponant, kış için Seyşeller'e gönderilmeden önce Temmuz ayında Korsika'da yola çıkacak altı kabinli Spirit of Ponant'ı denize indireceğini duyurdu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA