19 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara21°C
  • Antalya18°C

EVLİYA ÇELEBİ'NİN HARİTASI KATAR MİLLİ KÜTÜPHANESİ'NDE

Evliya Çelebi'ye atfedilen 2 haritadan birisi, koleksiyonuyla tarih meraklılarını cezbeden Katar Milli Kütüphanesi'nde sergileniyor.

Evliya Çelebi'nin haritası Katar Milli Kütüphanesi'nde

22 Mart 2023 Çarşamba 15:29

KATAR / DOHA- Hollandalı mimar Rem Koolhaas tarafından tasarlanan 2017 yılında açılan Katar Milli Kütüphanesi'nin "Miras Kütüphanesi" bölümünde en önemli eser olarak Evliya Çelebi'nin bizzat kendi eliyle çizdiği harita yer alıyor.

"Kur'an-ı Kerim'in ilk ayeti olan 'Oku!' emrine atfen düzenlenen daimi sergiye "Her şey 'Oku!' emriyle başladı' adı verildi. Sergide en eski yazma örnekleri olan Kuran-ı Kerim yazma varakları bulunuyor.

DAIMI SERGI ALANı 12 BÖLÜM

Miras Kütüphanesi koleksiyonunda yaklaşık 3 bin 500 yazma eser, 1400 harita, 500 hat levhası, 35 bin Arapça matbu eser, 25 bin yabancı dillerde nadir eser, 80 bin fotoğraf ve 20 bin arşiv belgesi yer alıyor. Orta Doğu'nun en önemli koleksiyonlarından bir tanesi olan "Atlas-ı Cedid tercümesi sergileniyor Daimi sergi alanı 12 bölümden oluşuyor. Kütüphanenin çekirdeğini Katar Hanedanı'ndan Şeyh Hasan'ın koleksiyonu oluşturuyor.


OSMANLı'DAKI ILK MATBU ATLAS
Miras Kütüphanesi'nde Osmanlı-Türk tarihine ait önemli eserler sergileniyor
"Hilye-i Şerifler, Ahmed Şemseddin Karahisari'nin yazdığı bir Kur'an-ı Kerim, Osmanlı fermanları, Kabe örtüleri ve İbrahim Müteferrika baskılarının bütün seti yer alıyor.
Haritalar bölümünde ise 19'uncu yüzyıl Osmanlı haritaları bulunuyor.
Sultan 3. Selim'in Avrupa'dan sipariş ettiği dünyada tek nüsha olan çok önemli bir Osmanlı haritası da burada yer alıyor.
Mehmed Raif Efendi'nin 1803'te Üsküdar'da Tabhane-i Hümayun tarafından bastırdığı 'Atlas-ı Cedid' tercümesinin günümüze ulaşanlarından biri olan ve Osmanlı'daki ilk matbu atlas olma özelliğini taşıyan eber burada bulunuyor.
 

"KOLEKSIYONUN EN ÖNEMLI ESERI EVLIYA ÇELEBI HARITASı"

Koleksiyonun en önemli eserini Evliya Çelebi Haritası oluşturuyor. Dünyada Evliya Çelebi'ye atfedilen 2 haritadan birisi burada yer alıyor. Diğeri hakkında kitap yayınlandı ve Vatikan Kütüphanesi'nde bulunuyor.
Katar’daki harita 1687-1691 yılları arasında İstanbul'da görev yapan İngiliz Büyükelçi William Trumbull ‘ın koleksiyonundan çıktı.
1988 yılında Şeyh Hasan tarafından satın alınarak kütüphaneye verildi.
Yaklaşık 4 metre uzunluğunda, 40 santimetre enindeki harita, birbirine yapıştırılmış 8 varaktan oluşuyor.
Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, yaptığı incelemeler neticesinde Türk tarihine dair çok önemli bir eser ve Evliya Çelebi'ye ait olduğunu ortaya koydu. Haritada şehirlerin tasvirleri var, Bağdat, Erzurum, Urfa şehirleri görülüyor. Burada verilen bilgilerle Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'ndeki bilgiler de örtüşüyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA