28 Mart 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya19°C

EMİTT2022’DE NELER VARDI?

Tümay Mercan

16 Şubat 2022 Çarşamba 21:27

Bu yıl Emitt’ e gidenler gördüler. Gelmeyenler “ her sene aynı bu yıl fazla bir şey yoktur” diyerek gelmediler, Gelemeyenlere de biz anlatalım.

Bu yıl Emitt az katılımcısına, 3 hole yayılmış kurumlara rağmen heyecan doluydu. Emitt’de stant açan katılımcı kuruluşları kutlarım. Böyle bir dönemde bütçe, zaman ayırmak, ülke turizmine ve heyecanına destek olmayı çok önemsiyorum.

Yabancı ülkeler, oteller, şehir stantları katılmış. İyi de yapmışlar. Her yıl daha da deneyim kazanılıyor.

Doğa ile iç içe tatil anlamında bir türlü gidemediğimiz ama dünyaca ünlü Kadir’in Ağaç Evleri her zamanki yerinde yine vardı. Çadır ve Tiny House ise epey ilgi gördü.

Tiny House Yükselişte

turkiyeturizm.com ’un 12 Nisan 2020 tarihli web sayfasında “Kamp Ve Karavan Tatili Bu Yıl Zirve Yapacak” diye yazmıştım. Nitekim gelişmeleri görüyorsunuz. Şimdi Tiny House’lar için aynı şeyi söylüyorum. Karavan kadar hızlı olmasa da Tiny House rağbet görecek. Karavan merak ve daha tanıdık olduğu, kolay algılandığı için hızlıca rağbet görmüştü. Tiny House müşterilerinin bir bölümü sade veya lüks karavanlarını aldılar ve keyfini sürüyorlar. Tiny House’a geçmeleri biraz zaman alacak. Tanıtım ve pazarlama çalışmalarının, performansı ve fuarlara katılım önemli.

Karavan ile Tiny House’un en önemli farkı kullanım açısından Tiny House’un ev formuna daha uygun olarak algılanması olabilir. Arazisi olanlar için de aracın arkasına takıp gezmek için de uygun. Yerli üretimi de var.

Değişen koşullar sebebiyle daha sade ve minimalist yaşam tarzlarının benimsendiği ve ev kiralarının yüksek olduğu bu dönemde yakın zamanda Tiny House’ların daha fazla dikkat çekeceğini düşünmekteyim. Zaten genlerimizde göçebelik olduğu için de cazip gelecektir. Arazi koşullarında güvenlik konusu akla gelse de bu da sorun olmaz.

Oteller

Emitt’e katılan Otel standlarını her zaman biraz kibirli bulurum. Şıklık, lüks ve üst segmente hizmet etmenin verdiği duyguyla kendilerini kolonların, duvarların, tüllerin arkasına saklar, adeta “ herkes bizim standımıza giremez” havasını yaratırlar. Yani stant önünden geçen A ve A+’ ya hizmet veren acenteler onların müşteridir. Başka hiç kimseyi görmezler.Fuara da eh biraz boy göstermek için gelirler. Şanı yürütmek için. Elbette çok iyi olsunlar ve şanları yürüsün ama hepimizin dünyalı olduğunu da unutmasınlar derim.

Şehir Stantları

Şehir stantları ağır ağır olsa da her sene daha hazırlıklı ve bilinçli katılıyorlar. Belediye ve kalkınma ajansları imkanlarıyla şehir ve bölgelerini tanıtmaya çalışıyorlar. Ama hala eksik.

Soru şu; Kocaeli’ den Kapadokya’ya gitmek istiyorum. Kocaeli’ de Kapadokya turu düzenleyen bir tur duymadım veya tarihi bana uygun olmayabilir. Otobüs veya araçla Kapodokya’ ya geldiğimde nasıl gezeceğim, nerelere gideceğimi nasıl bileceğim. Aracım yoksa kim rehberlik eder, orada bir gruba katılabilir miyim? Nasıl gezerim? Balon gezisi için ne yapmalıyım, Kapadokya için ne kadar bütçe ayırmalıyım? Tek başıma gezebilir miyim, rehber gerekir mi? Bu soruya ilgili bölgeden cevap almadım. Önerim, bölge tanıtımı olsun elbette ama bu sorulara cevap da alabilelim.

Her bölge kendini kolayca ulaşılabilir sanıyor. Ülke içinden gelen için o kadar kolay değil. Ülke dışından gelen için daha kolay. Turizm sektörünün yerli turisti önemsememesinin payı da var burada. Ve ben hala Kapadokya hayalindeyim. Nasıl gidip, nasıl gezeceğim? Fuarda bunu öğrenebilmeliydim. Epey büyük bir stantta bunu öğrenemedim, yönlendirilmedim. Adıyaman’ da da Nemrut Dağı’ na ulaşmak ve gezmek ne kadar kolay bilmiyorum. Bunlar el yordamı ile olmamalı. Turizm değerlerimizi biliyoruz. Önemli kolay ulaşabilmek. Her ne kadar fuar turizm profesyonellerine açık dense de aslında herkese açık. Yani iletişim yöntemi önemli.

Ayrıca şehirler kültürel değerlerini, gastronomik özellikleri tanıtıyorlar. Gelince o yöresel yemeği nerede bulabilirim? Cevap gene yok. Bazı şehirlerimiz yine broşür ile tanıtım yapıyordu. Artık broşür devri bitti.

Şehir stantlarının sorunu içerideki değerleri ziyaretçilere tam anlatamamak. Bu konuyu biraz düşünmeliler. İletişim alanında 40 yılı aşkın meslek hayatımız ve yıllardır fuar iletişimi dersi veren, fuar gezmeye çocukluğunda, İzmir Enternasyonal fuarında başlayan biri olarak nasıl olabileceğini sorana söyleriz. Bu da bizim uzmanlık alanımız. Tecrübe önemlidir.

Master Class Fuar Turu

Emitt’de etkinlikler yine iyiydi. Panellerde çeşitli konularda fikirler paylaşıldı. Etkinliklerden biri de bilim kurulu üyesi olduğum Gastronomi Turizmi Derneği (GTD)’nin düzenlediği “Master Class Fuar Turu”. Buna katıldık. 15-20 kişilik bir grup gün boyu konunun ünlü panelistleriyle ve GTD başkanı Gürkan Boztepe ile farklı kategorideki stantları ziyaret ederek, ürün ve hizmetler konusunda bilgi aldık. Önemli olan soran her ziyaretçinin o bilgiyi alabilmesi. Yani değerli kurumlar biraz daha dikkat ve özen lütfen. Fuara katılım amacınızı sorgulayınız. Boy göstermek içinse hiç katılmayın derim.

Bir Emitt daha bitti. Turizmden umutluyuz, turizm değerlerimizle gururluyuz, bilgi birikimimiz de olmasına rağmen hala neden istediğimiz yerde değiliz bu daima sorgulamamız gerekiyor.

Sözün özü; Turizmde farklı disiplinlerle daha fazla işbirliği yapılması gerek. Çemberin içindeki girdaba kapılmayınız. Çember dışındaki disiplinler arası bilgi ve tecrübe sizi girdaptan kurtarır.