15 Mayıs 2024
  • İstanbul11°C
  • Ankara5°C
  • Antalya17°C

EMİRATES BAŞKANI TİM CLARK: HAVAYOLLARI A380'İ YETERSİZ KULLANIYOR

Emirates Havayolları, Airbus A380'in arkasındaki tek itici güçtü. 113'üncü A380'i 11 Kasım'da teslim edildi ve program nihayet kapatılmadan önce 10 uçak daha gelecek.

Emirates Başkanı Tim Clark: Havayolları A380'i yetersiz kullanıyor

18 Mayıs 2023 Perşembe 07:02

DUBAI- Emirates Başkanı Sir Tim Clark, A380'in her zaman güçlü bir savunucusu olmuştur ve Airbus'ın süperjumbo programını iptal ettiği güne pişman olacağını söylüyor. Yaklaşan 70. yaş gününün arifesinde ve Dubai Air Show öncesinde Berlin'de Andreas Spaeth ile özel bir röportajda , iki bölümlük bir dizinin ilkinde A380'in geçmişi, bugünü ve geleceği hakkında düşündü.

emirates-baskani,-tim-clark.jpgEmirates Havayolları, Airbus A380'in arkasındaki tek itici güçtü. 113'üncü A380'i 11 Kasım'da teslim edildi ve program nihayet kapatılmadan önce 10 uçak daha gelecek.

Air France CEO'su kısa süre önce A380'i her zaman zor ve artık modası geçmiş olduğu için diskalifiye etti. Bu konudaki görüşünüz nedir?

Clark: A380, Air France için uygun değildi. Hiç ölçeklenmediler, sadece on uçağı var. Evet, aynı diş çıkarma problemleriyle karşı karşıya kaldık ama onlarla başa çıktık çünkü bununla başa çıkacak kadar ölçeklendik. 10 kişilik bir alt filonuz varsa, bu kanlı bir kabustur ve maliyetler tavan yapar, kesinlikle haklıdır. Ama yüz tane varsa, bu biraz farklı. Bu sayı ile çalışırken birim maliyetleriniz, sadece on taneye sahip olmaktan çok daha düşüktür. İkincisi, içlerine bakın. O A380 pazara geldiğinde pazar topluluğunu şok etmek ve korkutmak için gerçekte ne yaptılar? Neden Singapur Havayolları'ndan sonra onu alan, duşlar, barlar ve büyük TV ekranları açısından gezegeni aydınlatan Emirates oldu? Bunu çok iyi hesaplanmış bir nedenle yaptık. Surumuza üflememek için. Ama basitçe çok büyük bir risk ve büyük bir yatırım almıştık. 1990'ların Business Class koltuklarını ve 1980'lerin First Class koltuklarını ve 1990'ların Think ve Ekonomi Sınıfı koltuklarını ve IFE'sini koyarak bu yatırımı küçümsemek Air France gibi bizim yapabileceğimiz bir şey değildi. Air France ve Lufthansa'daki A380'e yaklaşımın tamamı 'hemen hemen aynıydı'. Onu gerçekten tanımlama fırsatını kaybettiler. Bir daha asla sipariş vermediler. British Airways artık sipariş vermedi. BA, bizimle aynı sayıda A380'e sahip olmalıydı, yüz tane. Birleşik Krallık'ta 62 milyon insan ve kolayca çalışması gereken sıkışık bir Heathrow merkezi var. Air France gibi. Air France ve Lufthansa'daki A380'e yaklaşımın tamamı 'hemen hemen aynıydı'. Onu gerçekten tanımlama fırsatını kaybettiler. Bir daha asla sipariş vermediler. British Airways artık sipariş vermedi. BA, bizimle aynı sayıda A380'e sahip olmalıydı, yüz tane. Birleşik Krallık'ta 62 milyon insan ve kolayca çalışması gereken sıkışık bir Heathrow merkezi var. Air France gibi. Air France ve Lufthansa'daki A380'e yaklaşımın tamamı 'hemen hemen aynıydı'. Onu gerçekten tanımlama fırsatını kaybettiler. Bir daha asla sipariş vermediler. British Airways artık sipariş vermedi. BA, bizimle aynı sayıda A380'e sahip olmalıydı, yüz tane. Birleşik Krallık'ta 62 milyon insan ve kolayca çalışması gereken sıkışık bir Heathrow merkezi var.

emirates-baskani,-tim-clark-001.jpgA380 olmasaydı Emirates bugün nerede olurdu?

Clark : Dubai'de slot sıkıştırma ile karşı karşıya kalırdık. Bugün olduğumuzdan çok daha az ton ve koltuk kilometre çalıştırırdık. Bu nedenle dünyanın en büyük uluslararası havayolu şirketiyiz çünkü 113 adet A380'imiz var. A380'in doğduğu 1990'ların ortalarındaki ekonomik manzaraya bakarsanız, kesinlikle yapılacak doğru şeydi, yanlış bir şey yoktu. Konseptten teslimata kadar Airbus 12 yıl sürdü, bu çok uzun, işimizdeki bu döngü tehlikeli. Ne yazık ki, o zaman tam olarak yanlış zamanda geldi. Çok yazık.

emirates-baskani,-tim-clark.pngA380 için farklı bir zamanlama bir fark yaratır mıydı?

Clark: 1990'ların ortalarında hava yolculuğuna olan talep hızla artıyordu, marjlar çok güçlüydü. Londra-Heathrow'daki slot kısıtlamalarımızın bizi gerçekten arkamızdan ısırdığını görebiliyorduk. Ve şu anda olan da tam olarak bu. Her gün Heathrow'a giden altı A380'im var ve hepsi dolu. Aldığım aynı altı yuvaya sahip hiç üretilmemiş, daha büyük A380-900'e sahip olsaydım, onlar da dolu olurdu. A380, yakıt fiyatlarının varil başına 145 ABD dolarına fırladığı 2008 yılında hizmete girdi. 2008 ve 2010 yılları arasında havayolu sektörü erimeye başladı. Dünyanın büyük havayollarının tepesindeki sorumlu kişiler riskten çok kaçındıkları için bu uçağın hiç şansı olmadı. Her şeyin devam etmesini sağlayan Emirates'ti. Şanssızdı. 2004'te çıkmış olsaydı, o zamanlar daha fazla sipariş alırdınız. Belki de benim gibi birinin hissedarımızı 150 tane almaya ikna etmesi gerekiyordu. Çoğu taşıyıcı, eğer şanslılarsa üç, dört veya on tane satın alıyordu.

emirates-baskani,-tim-clark-002.jpgYani endüstri evrimi şimdi A380'i geçti mi?

Clark : A380'i, son zamanlarda birçok havayolunun başarısız olduğu hava yolu camiasının mevcut düşünce yapısına uydurmaya çalışırsanız, neden kimsenin A380'i satın almak istemediğini ve bu yüzden de sona ermek zorunda kaldığını anlayabilirsiniz. Günümüzün CEO'su ve kurulları artık daha küçük uçaklara alıştı, çünkü 350-400 milyon dolarlık bir uçak satın alma kararı vermek zorunda değiller. 160 milyon ABD dolarına bir tane alabilirler ve yakıt tasarrufludur ve kutuyu işaretler.

A380'in boyutu rota ekonomisinde hala önemli mi?

Clark : 515 kişiyle Dubai'den Los Angeles'a bir A380 uçurduğumda, yolculuk için yaklaşık 200 ton olmak üzere saatte 13 ton yakıt yakıyor. Bizim konfigürasyonumuzdaki bir Boeing 787-9, 230-240 yolcu taşıyordu. Yakıtın yarısını yakan 787'nin iki uçuşu, mevcut koltuk sayısı ile A380'de koltuk başına yakıt maliyeti 787'den daha ucuz. Dubai'de ve küresel pazarlarda olanlarla bugün hala inanıyorum. o uçak için hala bir yer olduğunu. A330neo'lar ve A350'ler, bu A380'leri beslemek için tekrar ilerlemek için bir sonraki adım. Bu hiç akıllıca değil.

emirates-baskani,-tim-clark-003.jpgGeçen yıl Şubat ayında daha fazla A380 satın almak için sözleşme imzaladıktan sonra, her şey oldukça hızlı bir şekilde çözüldü. Nasıl olur?

Clark : Kasım 2018'de Toulouse ile yetişkinlere yönelik bir tartışma yaptık. Toulouse'un uçakla mücadele ettiği bizim için açıktı. Onu inşa etmeye devam edeceklerdi, ancak ısmarlama bir temelde, bu bir servete mal olacaktı. 'Acı çektiğinizi biliyoruz, değiliz' dedik. Uçak bizim için iyi gidiyor.' Konuşmak isterlerse tamam, istemezlerse emirlerimize bağlı kalırız. Ve konuşmak istediler.

A380'in güvenilirliğinden memnun kaldınız mı?

Clark : A380, on bir yıl sonra, son beş aydan bu yana bizim için şu anda yüzde 99,5'lik sevk güvenilirliğine sahip, ancak buna başlangıçta ihtiyacım var. İlk günlerde A380 ile yalnızca yüzde 90 sevkiyat güvenilirliğine sahiptik. Günde dört ila beş döngü yapıyor, ikinci gün uçak bozulacaktı.

Airbus'ta A380 programını sonlandırmak konusunda ikinci bir düşünce olacak mı?

Clark : Airbus, A380'i iptal ettikleri güne pişman olacak. Şu anda gerçekleşen küresel ekonomiyi sıfırlarken, talep yeniden toparlanacak. Ancak sorunlarınız yine aynı olacak, havalimanlarınız, yılda yüzde 4'lük yolcu artışlarıyla büyümeleri gereken hızda büyümüyor, sektöre her yıl 160 milyon fazladan insan geliyor. A380, devasa ana hat operasyonlarında tekrar kendine gelecek. Ancak zorluk şu ki, talebi karşılamak için yalnızca 250 koltuğunuz var. Yani koltuk arzı azalacak, fiyatlar yükselecek. Önümüzdeki on yılın ortasında, A380'in 517 koltuğu varken 777-9'un yalnızca 380 koltuğu olduğu için uçak biletleri önemli ölçüde artacak.

Eski A380'leri aşamalı olarak kullanımdan kaldırmaya ne zaman ve nasıl başlayacaksınız?

Clark: Bizim için en ekonomik olduğunu belirlediğimiz iki A380, 2020'de hizmet dışı bırakılacak. A6-EDA tescilli teslim edilen ilk A380, yalnızca 2021 veya 2022'de bırakılacak. Bunun nedeni, bu uçaklarla yapılan mali düzenlemelerdir. , bir kısmı kiralanmıştır. Ne yazık ki sonsuza kadar uçamayacaklarını ve yaşlandıkça bakım maliyetlerinin artacağını kabul etmemiz için önümüzdeki on yıl içinde bizi alt edecek bir plan var. Bazı büyük iniş takımları değişiklikleri yapmak zorundayız, başlangıçta on yıllık hizmetten sonra, bunu on iki yıla çıkardık. Yeni donanım için 25 milyon dolar harcamak yerine, bunların donanımını soymamız gerekiyor. Onları emekli uçaklardan alıp dişlilerini geri dönüştürüyoruz. Teçhizatı elden geçirmek için çıkarmak için, yedek bir vitese sahip olmalısınız, aksi takdirde her iki uçak da uçmaz. Kiraya verenler, onlara iade edeceğimiz uçakla ne yapacaklarına karar vermeli. Asla bilemezsin, onları tekrar geri istediğimize karar verebiliriz. Ama onlara bizim belirlediğimiz bir fiyat vereceğiz, onlar değil. Aksi takdirde, hiçbir şey yapmadan yerde oturacaklar.

Filonuzdaki A380'ler için ileriye dönük vizyonunuz nedir?

Clark : Önümüzdeki on yılın sonuna kadar hala 90, belki de yüz A380'imiz olacak ve 2030'ların başlarına kadar A380'lerle uçacağız. Muhtemelen mevcut A380'lerin 40 ila 50'si kiralandı ve kiralayanlara geri dönecek. İkinci el piyasası yok. Onlara ihtiyacımız olduğuna karar verirsek, onlara karşılayabileceğimiz bir bedel öderiz. Bunu yapmak istemezlerse, yapmayacağız çünkü 777X'ler orada olacak. 2022'den itibaren yolcu sayısında yıllık yüzde 4-6'lık bir artışla talepte bir artış olduğunda, bu A380'leri elimizde tutmak isteyebiliriz, çünkü onlar olmadan yuva kısıtlamaları daha da kötüleşecektir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA