12 Ekim 2024
  • İstanbul21°C
  • Ankara11°C
  • Antalya20°C

ÇEŞME’DE 'OTELDEN BOZMA REZİDANS' VURGUNU

Şirketler, imar planlarında konut alanı için iki kata kadar izin verilen bölgelerde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan otel teşvik belgesi adı altında altı kata kadar yapılaşma izni alıyor.

Çeşme’de 'otelden bozma rezidans' vurgunu

11 Eylül 2024 Çarşamba 15:00

ÇEŞME / İZMİR - İzmir’in Çeşme ilçesinde 'otelden bozma rezidans' vurgunları gerçekleşiyor. Şirketler, imar planlarında konut alanı için iki kata kadar izin verilen bölgelerde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan otel teşvik belgesi adı altında altı kata kadar yapılaşma izni alıyor. İnşaat süreçlerinde ise otel olarak gösterilen binalar lüks konutlara dönüştürülerek rezidans adı altında satışa çıkarılıyor. Böylelikle iki kata kadar konuta izin verilen alanlarda altı kata kadar rezidanslar inşa edilerek satılıyor.Çeşme'de, konut için 2, otel için 6 kat imar izni verilen alana Zafer Topaloğlu’na ait şirket, turizm tesisi izni aldı. Ancak otel izniyle yapılan inşaat, lüks konutlara çevrilerek satışa çıkarıldı. Topaloğlu’nun düğüne Cumhurbaşkanı Erdoğan katılmıştı.

izmir,-cesme.jpgMİLYONLUK KONUTLAR

Bunun son örneği, Dilek Gayrimenkul Yatırım ve Turizm Şirketi’nin Kempinski Residences Alaçatı projesi kapsamında inşa ettiği konutlar oldu. Delikli Koy’da denize sıfır 103 bin metrekare alan üzerine kurulan projedeki konutlar satışa sunuldu. 1+1 konutların fiyatları 1,3 milyon Euro’dan başlarken fiyatlar 4+1 dubleks konutlarla 3,3 milyon Euro’ya kadar çıkıyor. Proje kapsamında 2, 3, 4 ve 5 katlı yapılar inşa ediliyor. Proje görüntülerinde kıyının halkın erişimine kapatıldığı görülüyor. Bu konutları alanlara konut tapusu verilemiyorken arsa hissesi üzerinden pay veriliyor.

Otel izniyle yapılan rezidanslar satışa çıkarıldı

ARSA 'TURİZM AMAÇLI' BAKANLIK TAHSİSLİ

Projenin inşa edileceği kamuya ait parseller (3785 ada 4,5 ve 7 nolu parseller) ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm amaçlı yatırımlar adı altında şirkete tahsis edildiği ortaya çıktı. Tahsis ilanı 18 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Parsellerin tahsis şartları arasında 4 ya da 5 yıldızlı, bin yatak kapasiteli otel yapılması yer aldı.

PATRON AKP’Lİ

Dilek Gayrimenkul Yatırım Şirket ise Toya Grup’un Sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Topaloğlu’na ait. Şirketin ilk kurucuları arasında Sabancı Ailesi de yer almıştı. Dilek Sabancı hisselerini Zafer Topaloğlu’na ait şirkete devretti. Topaloğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın amatör de olsa bir dönem futbol oynadığı TFF 1. Lİg takımlarından Esenler Erokspor’un yönetim kurulu başkanı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zafer Topaloğlu’nun nikah törenine de katılmıştı. Topaloğlu, 2014 seçimleri öncesi Cevizlibağ’da Basın İlan Kurumu’na dev Erdoğan posteri açılması sonrası açıklama yaparak binanın kendilerine ait olduğunu, Basın İlan Kurumu’nun kiracı olduğunu açıklamıştı. Yine Topaloğlu’nun sahibi olduğu Soma’daki Elmalı Kömür Havzasını işletme hakkını elinde bulunduran Mates Madencilik ise geçtiğimiz yıl işçi çıkarmalarla gündeme gelmişti.

Zafer Topaloğlu’nun düğüne Cumhurbaşkanı Erdoğan’da katılmıştı.

YÖNETMELİK ÇIKTI, PLAN DEĞİŞTİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve belediyeler bu tür yapılaşmalara şimdiye kadar göz yumdu ancak geçtiğimiz sene Kültür ve Turizm Bakanlığı bu konuyla ilgili bir yönetmelik çıkardı. Çıkan yönetmeliğe göre turizm yatırım belgesi olmayan oteller için yerel yönetimler inşaat ruhsatı veremeyecek. Bu durum tapuya da şerh olarak düşülecek. Yönetmelik doğrultusudna Çeşme Alaçatı Turizm Merkezi koruma amaçlı imar planları da değiştirildi.

'AÇIK OLARAK DEVLETİ KANDIRMACA VAR'

Artı Gerçek’e açıklamada bulunan Çeşme Çevre Derneği Başkanı Dr. Ahmet Güler, Çeşme’de rezidans inşaatlarına her geçen gün biri daha eklendiğini ifade ederek şöyle konuştu:

“Kempinski ismiyle yine bir rezidans projesi yapılıyor. Rakamları bilmiyoruz ama onlarca konut üretiliyor. Burada açık olarak devleti kandırmaca var. Bu projeler Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan otel teşvik belgesi alarak yapılıyor. Otel teşvik belgesi olunca emsal üzerinden çok katlı bina yapma hakları oluyor ve bir çok vergiden muaflar ama ne yazık ki Bakanlık orada otel yapılacak diye beklerken burada bir rezidans adı altında konut imalatı yapılıyor. Bu konutlar daha inşaat esnasında kendi sosyal medya hesapları üzerinden pazarlıyorlar.”

BELEDİYE ÖNLEM ALMALI

Belediyeye çağrıda bulunan Güler şunları söyledi:

“Konutlara alanlara tapu vermek gibi imkanları yok arsadan pay veriliyordu ama o da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren bir Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın genelgesi ile yasaklandı. Bakanlık belediyelere ‘otel yapılmıyorsa numaratör veremezsiniz, tapuda ayrı ayrı kat irtifakı kuramazsınız’ emri verdi. Bu şekilde bir hülle metodu ile bir rezidans yapılıp turizm imarlı alanların konuta çevrilerek durdurulması hem o bölgenin ekolojik yapısını tamamen bozuyor hem de o bölgedeki turizme çok büyük bir zarar veriyor. Ve de bir süre sonra kıyıları işgal ederek halka kapatıyorlar. Kendi şezlonglarını, bekçilerini koyarak halkın denize erişimini engelliyorlar. Onun için biz Çeşme Çevre Derneği olarak otel adı altında rezidans yapılıp satılmasına tamamen karşıyız. Belediye de buna karşı çok sert önlemler almalı. Çünkü Çeşme’nin bize yetecek kadar suyu yok. Bu bölgede alt yapı yok ve atık sular denize boşaltılacak ve deniz kirlenmesi olacak. Kanalizasyon olmayan yerlerde buna izin verilmemeli. Alaçata’yı Alaçatı yapan Delikli Koy bu proje işgal ediliyor ve bu bölge Alaçatı sulak alanı üzerinde kalıyor. Orada 187 kuş yaşıyor ve kuş cenneti gibi bir yer. Bu kadar büyük bir proje bu kuşların yaşam alanlarını da etkileyecek”.

Kaynak: Artı Gerçek
Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA