16 Nisan 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara14°C
  • Antalya21°C

BERGEMANN: TÜRKİYE TURİZMİNDE YÜKSELEN TREND ÇİN

Aida Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Adviye Bergemann Türkiye'deki lüks turizminde yükselen trendin Çin olduğunu söyledi

Bergemann: Türkiye turizminde yükselen trend Çin

02 Kasım 2019 Cumartesi 19:00

İSTANBUL - Aida Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Adviye Bergemann Bloomberg HT'deki "Üst Düzey" programında Arzu Maliki'ye konuk oldu. Bergemann bu sene turizm için güzel bir sene olduğunu, yüzde 15'lik bir artış yakalandığını söyledi. Bergemann Türkiye'deki lüks turizminde Çin'in yükselen trend olduğunu söyledi.

adviye-bergemann.jpg

2019 yılı bu sene, hem sizin için hem de lüks turizm için nasıl geçti?

Bergemann: 2019 yılı beklentiler doğrultusunda güzel bir seneydi; Türkiye bu sene yüzde 15'lik bir artışı yakalamış durumda..Lüks turizm denince bizim anladığımız günlük harcama kapasitesi bin dolar ve üzerinde olan kişiler; gelen turistin memleketimize bıraktığı rakamlar nelerdir ve buna paralel de Türkiye'deki mevcut yatırımlar nelerdir...Türkiye'nin turist başına elde ettiği girdi 650 dolar civarlarında. En iyi yakaladığımız sene 2003 senesiydi 850 dolarları görmüştük.

Bizim Akdeniz'de en büyük rakibimiz İspanya, İspanya'da bu rakamlar 1000, 1100 dolar civarlarında, yani neredeyse biz en yakın rakibimizin neredeyse yarı yarıya altında bir turizm gelirine sahibiz.

Daha da enteresanı; İspanya'daki 5 yıldızlı otel sayısı sadece Antalya'daki 5 yıldızlı otel sayısının yarısı kadar...Bu çok enteresan. Lüks turizm derken, ülkeye katma değeri yüksek müşteriyi getirmektir ve burada daha fazla para harcamasını sağlamaktır.

Ülkemizin kaynakları çok zengin bunların kullanılması ve tanıtılması gerekiyor. Bunlar yapılırsa bu 650 dolarların üzerine çıkmamız çok olası. Amacımız bu ülkeyi ederine pazarlayabilmek ve bu ülkeye katma değeri yüksek müşteriyi getirebilmek.

Turizm Bakanı'nın açıkladığı "Turizm Strateji Planı"nı nasıl buldunuz? Birçok hedef var nasıl yorumluyorsunuz?

Bergemann: Şimdi biliyorsunuz bu stratejik planlar birkaç kez revize edildi; ama Eylül ayında açıklanan 2023 yılı için hedeflenen rakamlar 75 milyon turist, 65 milyar dolar girdi..Burada turist başı girdi 866 dolar gibi bir rakama tekabül ediyor. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün yayınladığı istatistiğe göre Dünya turizm girdisi ortalaması kişi başı 1032 dolar..Ortalama bu iken bizim 866 dolar hedeflememiz beni üzüyor...

Hedefin en az 1000 bin dolar olması gerekiyor. Hedeflerin bu ülkeye para bırakacak, para kazandıracak bir kitleyi getirmek olması gerekiyor ya da gelen kitleden daha fazla faydalanmak.

Amacımız yurtdışına Türkiye'yi lüks anlamda daha çok tanıtmak ve bu bağlamda daha fazla turisti de Türkiye'ye çekmek.

Şu anda Türkiye'ye ilgi nasıl? Türkiye algısı nasıl?

Bergemann: Şimdi bu sektör için en önemli şey güvenlik, güvenlik yoksa ağzınızla kuş tutsanız bile birilerini getirmek mümkün değil. Güvenlik olduğu sürece bizim kaynaklarımız o kadar çok ki ülke kendini satar zaten.

"MAYIS'TA ARTEMİS ANTİK KENT PROJESİ İÇİN ORGANİZASYON DÜZENLEYECEĞİZ"

Turist profilinde bir değişiklik var mı?

Bergemann: Rusya, Kazakistan ve Rusça konuşan ülkelerden çok talep alıyoruz, Avrupa'dan müşteriler geliyor, Latin yani Güney Amerika'dan çok müşteri geliyor. Şu anda en çok yükselen trend Çin; lüks turizmde de hatırı sayılır misafirler, hatırı sayılır rakamlarla buralara geliyorlar ve Uzakdoğu ile ilgili çok da güzel tecrübeler yaşıyoruz.

Antik Kent'lerin de restorasyonları çok önem arz ediyor; Siz de Artemis Antik Kenti için fon topluyorsunuz..Bize anlatır mısınız neler yapacaksınız?

Bergemann: Artemis biliyorsunuz dünyanın 7 harikasından biri..Ve maalesef eserlerin birçoğu yurtdışına kaçırılmış. İlgiyi tekrar buraya döndürmek, böyle bir yapının olduğunu göstermek, en azından gelenin Artemis'in bu topraklarda olduğunu bilmesi gerek düşüncesiyle onunla alakalı bir proje başlattık. İnşallah Mayıs ayı içerisinde Efes'te güzel bir organizasyon yapacağız, Bakanlığa da taleplerimizi ilettik. Biz burada bir fon oluşturuyoruz ve bu fon Artemis'i ayağa kaldıracaktır.

Lüks turizm kurdaki volatiliteden etkilendi mi?

Bergemann: Bizim otellerimiz Döviz bazlı ya Euro'dur ya da Dolar'dır. Otel bazında çok yansıyan bir şey olmadı ama sokağa çıktığınız zaman son derece cezbedici bir destinasyon Türkiye..

Teknolojinin bizim sektördeki yeri yadsınamaz ve önlenemez. Ve burada servis öne çıkıyor; teknoloji arttıkça bir o kadar biz insandan uzaklaşıyoruz ve artık hepimizin ihtiyaç duyduğu ilgi görmek.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA