20 Nisan 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara11°C
  • Antalya18°C

ALMAN 10 GÜN TATİL YAPIYOR, TÜRK 3 GÜN PANSİYONDA KALAMIYOR

Alman turist 850 Euro asgari ücreti ile Antalya'da beş yıldızlı bir otelde 10 gün krallar gibi tatil yapıyor. 4 bin 253 lira asgari ücretli Türk Side'de bir pansiyonda 3 gün tatil yapamıyor.

Alman 10 gün tatil yapıyor, Türk 3 gün pansiyonda kalamıyor

17 Haziran 2022 Cuma 13:00

Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya- 
Almanya'da bir Alman turist aldığı vib 850 Euro  asgari ücretli maaşı ile Antalya'da beş yıldızlı bir otelde 10 gün krallar gibi tatil yapabilirken; bizde Türkiye'de 4 bin 253  lira asgari ücret birinin bırakın beş yıldızlı bir otelde 10 gün tatil yapmasını Side'de bir pansiyonda 3 gün tatil yapılmasının imkansız olduğu söyleniyor   

asgari-ucretle-alman-.jpgYüksek enflasyon ve Türk Lirasının Avrupa Birliği(AB) para birimi Euro , ABD doları ce İngiliz Sterlini karşısında yüksek oranda değer kaybetmesi iç turizmin canlanmasında yerli halkın tatil yapmasını zorlaştırır.  Süleyman Demirel ve Turgut Özal  hükümetleri dönemindeki '' orta sınıf, orta direk'' kavramları 2018 yılında bu yana halk arasında '' gemisini  karada yürüyenler ile 50 santimetrelik derede boğulanlar '' diye  söylenir hale geldi.

asgari-ucretle-alman.jpg Antalya Side Apart ve Butik Otelleri Birliği Platformu Başkanı Sideli  turizmci  Mehmet Çelikten, apart ve butik  oteller ile  motellerde 2022 turizm sezonunda yerli turist canlılığının 17 Haziran'da okulların kapanması ile birlikte beklentilerinin olduğunu, bununda en son mazotun litresinin 30 liraya dayanması sonrası yıkıldığını söyledi. Side bölgesinde apart ve butik otellerde yerli turist  portföyünün yüzde 65-70 oranında olduğuna dikkat çeken Mehmet Çelikten,'' Sezon öncesi geçmiş yıllarda Side'ye  apart otellere  tatile gelen 100 müşteri ile telefonla yüz yüze telefonla anket yapma görüşmesinde yüzde 70'i ne tatili biz karnımızı zor doyuruyoruz. Sizin gıda, tarım ürünleri ve petrol fiyatlarından haberiniz yok herhalde  be tatile çıkması '' biz evden dışarı çıkamıyoruz'' serzeniş inde bulunuyoruz. Yerli turist müşterilerimizle yüz yüze anket çalışması yaptığımız dönemde Manavgat-Antalya arası otobüs fiyatı 40 liraydı. Şimdi 55 lira oldu. Ülkemizde çalışanların yaklaşık yüzde 80'nin maaşları asgari ücret seviyesinde . 35 yıldır turizm sektöründeyim; böylesi bir dönemi hiç görmedim. Tatile gelmeyi düşünenlerde  karı koca çalışan çiftler. Halkımız böylesi gelir  dağılımı adaletsizliğinde bırakın tatile çıkmayı bir ihtiyacı olduğunda   Manavgat'tan  Antalya'ya gitmesi bile zor hale geldi. Asgari ücretli birinin Antalya'da bırakın beş yıldızlı bir otelde tatil yapmasını  Side'de bir apart otelde dişinden tırnağından artırarak tatil yapması çok zor. Arabası ile  Ankara'dan - Side'ye tatile gelse sadece gidip gelme 3 bin lira . gerisini siz düşünün . Asgari ücretlinin tatile çıkması hayal. oldu. '' dedi.

Side Pansiyoncular Derneği Başkanı Ali Yükser, '' TÜİK'in bile açıkladığı yıllık yüzde 76'ı enflasyonda 4 bin 253 lira asgari ücret alan  birinin pansiyonda kalarak tatil yapmasını çok zor. Manavgat'ta simitin tanesi olmuş  5 lira. Bir bardak çay olmuş 6 lira . Emeklisinin 2500 ile 3500 lira aldığı bir ülkede emeklisi simit ile çay içerken parasını nasıl öderim diye kara kara düşünen bir emekli Antalyada nasıl tatil yapsın. Maalesef ülkemize ve bölgemize Uzak Doğu'dan 3 bin 500 kilometre İskandinav Dan bir turist  Side'ye tatile gelirken Sideli biri bağlı olduğu ili Antalya'ya bir işi için gitmeye zorlanıyor. '' ifadesinde bulundu. 

Türkiye -Hollanda Dostluk Grubu Başkanı Sideli turizmci Ramazan Tecer, Türkiye'nin ekonomide yaşadığı krizler, yüksek enflasyon, Euro, Sterlin ve ABD doları karşısında yüksek değer kaybetmesinin asıl nedeninin Avrupa Konseyi (AK) üyesi olan Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları  Sözleşmesi(AİHMS) hükümleri yerine getireceğine dair söz vererek imza atmasına karşı Avrupa İnsan Hakları   Mahkemesi(AİHM) hükümlerine uymamanın ağır faturası olduğunu söyledi. Ramazan Tecer, '' Ülkemiz, ileri demokrasi, hukukun üstünlüğü ifade, düşünce ve basın özgürlüğü, yargı bağımsızlığı, şeffaflık, denetlenebilir, hesap verebilirlik ve Evrensel hukuk normlarını uyma noktasında azim ve gayreti olsa uzun yıllar Hollanda Lahey ve Amsterdam'da yaşamış biri olarak söylüyorum: 1 Euro üç ay içinde 5 liraya düşmezde namerdim.  Enflasyonda 8 ay içinde tek haneli rakama iner. Eğer bunlar olmazsa Alman, Hollanda, Belçika, İskandinav, Avusturyalı, lüksemburglu nitelikli turistlerin yüzde 50 oranında kaybetti, bu sefer yüzde 100'nü kaybedecektir. '' şeklinde konuştu.  

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA