• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Misi restoreyle günyüzüne çıkıyor

Misi restoreyle günyüzüne çıkıyor
Eski adı Misi olan Gümüştepe Mahallesi'nde tarihi dokuyu yaşatmak için bir dizi çalışma başlatan Nilüfer Belediyesi, restorasyonlarla çevreyi değiştirdi.

BURSA -Eski adı Misi olan Gümüştepe Mahallesi'nde tarihi dokuyu yaşatmak için bir dizi çalışma başlatan Nilüfer Belediyesi, yaptığı restorasyon ve cephe sağlıklaştırma çalışmalarıyla bölgenin çehresini değiştirdi.

Özgün mimarisiyle günümüze kadar ayakta kalan eski evleri ile ünlü bir yerleşim olan ve bu nedenle 1989 yılında Kentsel Sit alanı ilan edilen bölgede 'Misi Koruma ve Yaşatma Projesi'ni hayata geçiren Nilüfer Belediyesi, günümüzde 27 tescilli yapının bulunduğu Misi'de bu yapıların korunması ve bir kısmının da restore edilerek işlevsel hale getirilmesi için çalışmalar yürütüyor.

 



Proje kapsamında tarihi çeşmenin onarımını yapıp kullanılabilir hale getiren, ardından da biri eski okul binası olmak üzere 2 yapının restorasyon çalışmasını tamamlayan Nilüfer Belediyesi, tarihi evlerin bulunduğu sokaklarda cephe sağlıklaştırma çalışmalarını ise titizlikle sürdürüyor.

 

17. ve 18. yüzyıldan kalma yapıların bulunduğu Misi'de ilk etapta Alipaşa Caddesi, Nilüfer Sokak ve Sultan Sokak'taki evlerin cephe sağlıklaştırma çalışmalarını başlatan Nilüfer Belediyesi, bakımsız ve harabe görünümündeki eski yapılara adeta can katıyor. Tarihi yapıların adeta bir çiçek gibi birer birer canlandığı çalışma tamamlandığında Misi, yüzyıllar öncesinin kent dokusunu günümüze taşıyan gerçek bir film platosu olacak.

 



Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Yerel Gündem ve ÇEKÜL işbirliğiyle yürütülen Misi Koruma ve Yaşatma Projesi kapsamında, 2008 yılında da Maskem Sokak ve Bardakçı Sokak'ta cephe sağlıklaştırma çalışmaları yapılacak. Nilüfer Belediyesi ilgili altyapı kurumlarıyla da koordinasyon içinde olarak, elektrik hatlarının yeraltına alınması ve benzeri altyapı çalışmalarının da bölgenin tarihi dokusuna yakışacak şekilde yürütülmesini sağlayacak. 2008 yılında restorasyonu tamamlanan 2 yapıya halkevi, müze, bilim merkezi gibi işlevler kazandıracak olan Nilüfer Belediyesi, yıl içinde ayrıca köy meydanındaki bir tarihi yapıyı daha restore ederek Misi'ye bir de kitapevi kazandıracak.

 

Tarihi dokuyu korumaya yönelik girişimleriyle 2006 yılında Tarihi Kentler Birliği'nin 'Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Yarışması'nda özendirme ödülü alan Nilüfer Belediyesi, ödüllendirilen projelerden biri olan Özlüce Kilise'sinin restorasyon çalışmalarını da 2008 yılında gerçekleştirecek.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.