• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Mevlana Seramik Sergisi açılıyor

Mevlana Seramik Sergisi açılıyor
Seramik sanatçıları Yrd. Doç. Dr. H. Serdar Mutlu ve Öğretim Görevlisi Ercan Dural tarafından hazırlanan Mevlana seramik sergisi İstanbul'da açılıyor

İSTANBUL- İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Öğretim Üyesi ve Seramik Sanatçısı Yrd. Doç. Dr. H. Serdar Mutlu ile Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksek Okulu Seramik Lisans Programı Öğretim Görevlisi Ercan Dural tarafından hazırlanan sergi Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde saat 18.00'de açılacak. 1- 11 Şubat arasında açık kalacak ve yaklaşık 150 dolayında eserden oluşan sergide Mevlana ve sema gösterileri işleniyor.

 

Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksek Okulu Seramik Lisans Programı Öğretim Görevlisi Ercan Dural, yurt içinde 30'un üzerinde karma sergiye katıldığını, 8 kişisel sergisi bulunduğunu belirtti. Dural, son dönemde Mevlana'dan etkilenerek semazenleri ve sema gösterilerini çalıştığını ifade ediyor.

 

Yrd. Doç. Dr. H. Serdar Mutlu da, Mevlana'dan etkilendiğini ve eserlerinde Mevlana konusunu çalışmaya başladığını belirtiyor. "Gönül penceresine can kulağımı koydum. Dudak görmedim ama konuşulanları duydum." ifadeleri ile Mevlana'dan aldığı ilhamı anlatan Mutlu, çalışmasıyla her mekanda bir Mevlana figürü bulunmasını hedeflemiş. 1984 yılında seramik çalışmalarına başlayan Mutlu, bu işi 1990 yılından itibaren sanatçı kimliği ile yapmayı sürdürüyor. 2006 yılı başlarında 2007 yılının UNESCO tarafından Mevlana Yılı ilan edileceğini duyan Mutlu, Mevlana'nın tanıtımına sanatı ile katkıda bulunmayı hedeflediğini anlatıyor.

 

Hz. Mevlana'yla ilgili çalışmalara başlarken tasavvufla ilgili edindiği bilgilerin kendisine yetmediğini belirten Mutlu, "Hz. Mevlana'nın yaşamını birçok kaynaktan bulabiliyorsunuz. Ama onun yaşama ait derin coşkunluklarını ve aşkınlıklarını anlatan kitap bulmakta zorlandım. Bu konuda Keşkül dergisinden çok faydalandım. Mesnevi'den faydalandım. Mevlana'nın izinden giden insanlardan faydalandım. Tarihi İstanbul Türk Tasauvvuf Musikisi Vakfı'nın törenlerine katıldım. Orada gözlemler yaptım. Konya'da gözlemler yaptım." dedi. Bu konuda 1995 yılından bu yana bir çalışma yapma arzusu içinde olduğunu da anlatan Mutlu, "Hamdım piştim yandım ve bu çalışmayı ancak şimdi yapabildim." ifadelerini kullanıyor. Mevlana'nın yurt dışında daha çok anlaşılmaya çalışıldığının altını çizen Mutlu, Amerika, Fransa, Almanya gibi ülkelerde Mevlana ile ilgili çalışmalar yapıldığını kaydetti. Türkiye'nin kendi değerine sahip çıkması ve onu tanıyıp tanıtması gerektiğini vurgulayan Mutlu, bu konuda herkesin yapabildikleri ile katkıda bulunması gerektiğini söyledi.

 

Aynı zamanda İnönü Üniversitesi Geleneksel El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü olan Mutlu, "Mevlana'nın Anadolu'da başlattığı tasavvufi düşünce, insanlara karşı engin hoşgörü ve alçak gönüllü yaklaşımları ile geniş kitleleri etkisi altına almaktadır. Bu sergide, Mevlana'nın tasavvufi düşünce deryasındaki gönül zenginliği ve aşkınlığı sizlere seramiğin yalınlığı ile sunulmuştur. Sergideki seramiklerin ayrı öykünmeleri olmasına karşın; sanatseverlerin hayal dünyanızı özgür kılmak adına, yapıtlar kısa isimlerle tanıtıldı." şeklinde konuştu.

 

Bugüne kadar 600 dolayında eser çalışması olan Mutlu, Mevlana sergisinde döküm, plaka ve seramikle ilgili tüm tekniklerin kullanıldığını kaydetti. Eserlerinin çoğunluğunu yurt dışındaki koleksiyoncularda olduğunu belirten Mutlu, "Denizden Esintiler" adlı eseri ile 51. Devlet Seramik yarışmasında mansiyon ödülü aldı.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.