• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Met-Air pilot yetiştiriyor

Met-Air pilot yetiştiriyor
Gelecek 10 yılda pilot açığının 2500’e ulaşacağını belirten Met Şirketler Grubu, 2,5 milyon Euroluk okulda, 55 bin dolarlık eğitimle pilot yetiştiriyor.

İSTANBUL- Gelecek 10 yıl içinde pilot açığının Türkiye’de 2500’e ulaşacağını dikkate alan Met Şirketler Grubu, 2,5 milyon Euroluk yatırımla açtığı okulda, 55 bin dolarlık eğitimle pilot yetiştiriyor.

 


AtlasJet uçağının İstanbul-Isparta seferini yaparken düşmesiyle gözlerin bir kez daha üzerine çevrildiği havacılık sektörü, birçok tartışmanın ortasında kalmasına karşın gelişmesini sürdürüyor. Özel hava yolu şirketlerinin artması sektördeki rekabete farklı bir boyut getirirken istihdam açısından yeni olanaklar da yaratıyor. Yeni şirketler, yeni uçaklar derken en büyük ihtiyaç da pilot konusunda ortaya çıkıyor. Eskiden Türk Silahlı Kuvvetleri’nden gelen pilotlarla bu ihtiyacını gideren sektör artık pilot açığı sorunu yaşıyor. Gelecek 10 yıl içinde pilot açığının 2 bin 500’e ulaşması bekleniyor. Bu durumda pilotluk da gözde meslekler arasındaki yerini koruyor. Artık uçuş okulları da sadece hobi olsun diye gelenlere değil, bu işi meslek edinmek isteyenlere hizmet ediyor.

 

ARTAN İHTİYACA İTHAL PİLOT

 

Türkiye’de bu konuda faaliyet gösteren önemli kuruluşlarından biri olan Met-Air Havacılık Pilot Eğitim Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Akyol, Türkiye’de sivil havacılık sektörünün en büyük sorununun pilot açığı olduğunu bildirdi.

Türkiye’nin bu açığını halen Yugoslavya, Bulgaristan, Sırbistan gibi ülkelerden karşılamaya çalıştığına işaret eden Akyol, pilot yetiştiren okulların önemine dikkati çekti.

37 yıl Türk Silahlı Kuvvetleri’nde jet pilotu olarak görev yaptıktan sonra, şimdi sivil havacılığa yeni pilotlar yetiştiren Akyol, her beş gençten birinin işsiz olduğu Türkiye’de bunun öneminin altını çizdi.

 

17 YAŞINI BİTİREN HERKESE AÇIK

 

Uçuş güvenliği açısından iyi eğitimli bir pilotun en az teknik bakım kadar önemli olduğuna dikkati çeken Akyol, verdikleri eğitim hakkında şu bilgileri verdi:

"17 yaşını bitiren, lise mezunu herkes uçuş eğitimi alabilir ancak bunun için, öncelikle belirlenmiş bazı hastanelerden sağlık raporu alması ve havacılığın kendine özgü terimlerini anlayabilmesi için yeterli derecede İngilizce bilmesi gerekiyor. Hiç uçuş tecrübesi olmayan istekli ve yetenekli adaylara, JAA (Avrupa havacılık otoritesi) onaylı 14 aylık yoğun bir eğitim veriliyor. Bu eğitim sürecinde her aday 213 saat uçuş ve 770 saat teorik ders alıyor. İlk kurs dönemimizi 15 Ocak 2007’de açtık. Mezunlarımız sadece Türkiye’de değil, tüm dünya havayolu şirketlerinde çalışabilir ancak bunun için öğrencilerimizin önce bizim yaptığımız sınavı geçmeleri gerekiyor. Ardından Sivil Havacılık'ça bir kez daha sınava tabi tutuluyorlar."

 

2 BANKA KREDİ VERİYOR

 

Türkiye’de artarak devam eden pilot açığı nedeniyle 2006 yılının sonunda Met Air’i kurduklarını ve 2,5 milyon euroluk yatırdıklarını açıklayan Met Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Süer ise halen altı öğretmen ve 36 öğrenciyle okulun faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti.

Süer bu eğitimin maddi boyutu konusunda ise şu bilgileri verdi:

"Eğitimin ücreti 55 bin dolar + KDV. Peşin veya 18 ayda eğitim parasını ödeyebilenler içinse 50 bin dolar + KDV. Bu arada öğrencilerimiz için Akbank ve Denizbank ile eğitim kredisi konusunda anlaşma yaptık. Dileyen öğrenci 18 ayı ödemesiz, beş yıl vadeli kredi de kullanabiliyor. Pilot eğitimi ilk aşamada pahalı geliyor ancak bir uçağın bir saat uçuşunun maliyeti 300 dolar. Diğer ülkelerle karşılaştırdığımızda da fiyatların oldukça makul olduğunu görüyoruz. Örneğin İngiltere’de aynı eğitim 80 bin pounda mal oluyor."

 

Başlangıç maaşı 3-5 bin dolar

 

Pilot açığı nedeniyle özel hava yolu şirketlerinin eğitim aşamasından itibaren pilot adaylarını incelemeye aldığını ifade eden Tufan Süer, okulu başarıyla bitiren bir öğrencinin 3-5 bin dolarlık maaşla işe başlayabileceğini söyledi.

 

Tecrübeli bir pilotun ise şu anda ortalama 10 bin dolar ücret aldığını kaydeden Süer, mezunlarının sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da da iş bulabileceğini bildirdi.

 

Havaalanındaki tek okul

 

TÜRKİYE’de üç - dört tane akademi statüsünde uçuş okulu olduğunu, diğerlerinin amatör uçuş belgesi verebildiğini söyleyen Tufan Süer "Sadece bizim uluslararası bir havaalanında okulumuz ve hangarımız var. Çok maliyetli ancak öğrencilerimizin eğitimini uluslararası bir havaalanında yapmak onlar açısından büyük avantaj sağlıyor." dedi.

 

Bröve almadan İstanbul-Londra uçuşunu siz yapabilirsiniz

 

MET-Air Havacılık Okulu’nun uçuş eğitiminde kullandığı beş uçağın yanı sıra son teknoloji ürünü iki adet de simülatörü var. Halen pilotların eğitiminde kullanılan iki simülatör uçakları seven, ayağını da yerden kesmek isteyenlere hizmet verecek.

 

300 bin euroya mal olan bu simülatörlerin gelecek dönemde meraklıların kullanımına açmayı planladıklarını söyleyen Çetin Akyol, şunları söyledi:

 

"Çift pilotlu simülatörümüze Türkiye’nin en gelişmiş simülatörü diyebiliriz. Bir de tek pilotlu simülatörümüz var. 20 tane farklı uçağı içinde barındırıyor. Ayrıca Türkiye’nin veya Avrupa’nın büyük tüm havaalanlarına inme imkanı da sağlıyor. Yani İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan kalkıp Paris, Londra ya da Antalya havaalanına inebiliyor. Normal bir uçakta yaşanabilecek her türlü durumu bu simülatörlerde bire bir yaşamak mümkün."

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.