• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 28 °C

MD serisi uçaklar tartışılıyor

MD serisi uçaklar tartışılıyor
Atlasjet'e ait MD 83 tipi uçağın Isparta'da düşmesinin ardından dün de Onur Havayolları'nın MD 83 tipi uçağının kalktıktan sonra arızalanması tantışılıyor.

İSTANBUL- Atlasjet'e ait MD 83 tipi uçağın Isparta'da düşmesinin ardından Onur Havayolları'nın İstanbul- Diyarbakır seferini yapan MD 83 tipi uçağının kalktıktan sonra arızalanarak geri dönmesi nedeniyle Boeing firmasının ürettiği MD serisi uçakların güvenliği tartışılmaya başlandı.

 

Yolcular MD 83 tipi uçaklarla uçmak istemezken havacılık otoriteleri, MD tipi uçakların dünyanın en güvenli uçaklar olduğu görüşündeler. Bu  uçakları Alitalia, İberia, SAS, Delta ve American Airlines gibi önemli havayolu şirketleri de kullanıyor. Türkiye'de ise MD tipi uçaklardan en çok Onur Havayolları'nda var.

 

Kısa mesafe uçuşlar için tercih edilen MD uçaklardan filosunda dokuz adet olan Onur Air'in Genel Müdürü Şahabettin Bolukçu "Filomuzda şu anda beş adet MD-88, dört adet de MD-83 tipi olmak üzere toplam dokuz MD uçak bulunuyor. Dünyada da çeşitli havayolu şirketlerinde yaklaşık 1300 tane var. MD tipi uçaklar Boeing firmasının üretimidir. Bana göre teknik yönden dünyanın en garantili ve sağlam uçağıdır, çünkü yıllara dayanan bir teknik alt yapısı olduğu için yeni bir model, yeni denenen bir uçak değildir." dedi.

 

MD tipi uçakların suçlanmasına izin vermeyeceklerini ifade eden Bolukçu "Dünyadaki bütün kazalara bakalım. Boing 737-400-800, Airbus hangi uçaklar ne kadar kaza yapmış? En az kaza yapan uçaklar MD uçaklarıdır," şeklinde konuştu.

 

Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği -TÖSHİD Genel Sekreteri Musa Alioğlu ise dünyada bin 260 MD uçağının olduğunu bildirdi ve "57 kişinin yaşamını yitirdiği Atlasjet'in World Focus'tan kiraladığı MD tipi uçaktan Türkiye'de 12 tane daha var," dedi.

 

Bu uçakların yaşlı ve kalitesiz olduğu yönündeki yorumları değerlendiren TÖSHİD Genel Sekreteri Musa Alioğlu "Bugün ABD'de bile bulunan bu uçakları herkes kullanıyor. ABD'de iç hat seferlerinin yüzde 37'si halen MD uçakları ile yapılıyor. Uçakların bakımları da tam zamanında ve yeterli şekilde yapılıyor. Eski uçak yoktur, bakımsız uçak vardır. Düşen uçak 12 yıllıktır. Dünyada 45 yıllık uçaklar bile kullanılabiliyor," şeklinde konuştu.

 

düşerek 57 kişinin ölümüne yol açan, Atlasjet Havayolları'nın World Focus'tan kiraladığı MD tipi uçaktan halen Türkiye'de 12 tane daha var.

 

MD 82, MD 83 ve MD 88 tipi uçakların ikisi Atlasjet'e uçağı kiralayan World Focus'un filosunda yer alırken Best Air'de bir tane, Onur Air'de ise dokuz tane MD tipi uçak var.

 

MD tipi uçakların şimdiye kadar 22 kazaya uğradığı ve 966 kişinin hayatını kaybettiğini de hatırlatan TÖSHİD Genel Sekreteri Musa Alioğlu "Ancak bu dünyadaki kaza ortalamalarının altında bir rakam. Dünya genelinde 1260 MD tipi uçak halen uçuyor. Kazaların büyük çoğunluğu da ABD'de olmuş" ifadelerini kullandı.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.