• BIST 9698.85
  • Altın 2494.436
  • Dolar 32.5851
  • Euro 34.8562
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • Antalya 22 °C

Manavgat'ta otelciler yangınzedelerin evlerini bedelsiz yapacak

Manavgat'ta otelciler yangınzedelerin evlerini bedelsiz yapacak
Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetki vermesi halinde otel sahipleri Orman yangınında evleri ve ahırları yanan köylülerin evlerini ücretsiz yapmak istiyor

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
SİDE-MANAVGAT/ANTALYA-
Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, 250 beş yıldızlı otelin bulunduğu turizm kentinde ''Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetki vermesi halinde otel sahiplerinin Orman yangınında evleri ve ahırları yanan köylülerin evlerini ücretsiz yaptıralım diyorlar” dedi.

250 beş yıldızlı oteli bulunan 115 bin 4/a sigortalı turizm çalışanını istihdam eden turizm kentinin yanan evleri yaptıracak gücü sahip olduğunu belirten otelciler “ Yeterki bize yetki versinler. Elimizi kolumuzu bağlamasınlar” şeklinde konuştular.

manavgat-belediye-baskani-sukru-sozen,-041.jpg

İYİ BİR KOORDİNE OLSAYDI BU KADAR ALAN YANMAZDI!

Cumhuriyet Halk Partili (CHP)'li Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, 2021 yılının bitmesine sayılı günler kala '' 2021 Yılı' değerlendirmesinde bulundu.

2021 yılının turizm şehri için 28 Temmuz'da başlayan ve 12 gün sonra kontrol altına alınarak söndürülen Manavgat Ormanı nedeniyle 2021 Yılının Manavgat halkı için 'Kara, çaresizlik, gözyaşı, sessiz sessiz bir köşede ağlama, acı ile milletin gösterdiği ve halen ayakta olan diğergamlık, yaraları birlikte sarma, birlikte ağlama, yardıma koşma çaresizlik karşısında birbirine sarılarak kenetlenmeyi bir arada yaşadığı bir yıl olduğunu söyledi.

manavgat-belediye-baskani-sukru-sozen,-001.JPGAĞLAMALARı HIÇ GÖZLERIMIN ÖNÜNDEN GITMIYOR
Ormanlık alanlardan yerleşim yerlerine sıçrama noktasında Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınını yaşadıklarını söyleyen Başkan Şükrü Sözen şunları söyledi: '' Allah'ım böylesi bir acıyı bir daha Manavgat Imıza, ülkemizin herhangi bir iline hatta dünyanın herhangi bir şehrine yaşatmasın. Yangın biteli 6 ay geçti; yangında köylerde çaresizlik içinde evi, ahırı, inekleri, koyunları, keçileri, tavukları, arı kovanları, zeytin ağaçları, evin içindeki eşyaları ve en değerli anıları cayır cayır yanarken çaresizlik içinde gözyaşı içinde boynuma sarılarak ağlamaları hiç gözlerimin önünden gitmiyor. ''

Başkan Şükrü Sözen,12 gün süren Manavgat Orman yangını söndürme çalışmaları işinin ehli liyakat sahibi insanlar tarafından iyi koordine edilebilseydi ' 70 bin hektarlık bir ormanlık alanı ile 37 köyün yanmayacağını yangını daha az hasarla azaltılabileceğini ileri sürdü.

manavgat-belediye-baskani-sukru-sozen,-002.JPGYANGIN ARAÇLARININ YERİNİ BİLE BİLEMEDİLER

Antalya Valiliği tarafından kurulan 'Manavgat Yangınının Söndürme Koordinasyon Kuruluna 3 dönem belediye başkanı seçilen Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen,'' Adam yerine'' koyupta çağrılmadığını belirten Şükrü Sözen,' şöyle devam etti: ' Manavgat'a orman yangınına ülkemizin 81 ilinden arasözünden su tankına, itfaiye araçlarına kadar hepsi geldi. Ama yangın koordinasyon kurulu bu araçlara bir araç takip sistemi takıp nerede olduklarını bile takip edemedi. Siyasi saikle kurulun bu kurulun başına yakın ilçemizin yeni seçilen belediye başkanı bir arkadaşımızı başkan koydular. Sevgili Belediye Başkanı arkadaşımız Manavgat'ı bilmiyor ki yangını söndürmeyi koordine edebilsin.''
manavgat-belediye-baskani-sukru-sozen,-040.jpg

EVLERİN KAÇA YAPILACAĞINI SAHİPLERİ BİLMİYOR
Yangın biteli 6 ay geçmesine rağmen halen yangında evleri yanan köylülerin evlerinin hiç birinin yapılmadığını söyleyen Başkan Şükrü Sözen, şunları anlattı: ''Bugüne kadar sadece Karaöz köyünde sadece TOKİ'nin nasıl bir ev yapacağı prototipini gösteren bir bina var. Fakat yangında evleri yanan köylülerimize AFAD Aracılığıyla binalın kaç liraya yapılacak fiyat bedeli olmayan bir kağıda taahhütnameyi imzalattırmarmak istiyor. Köylüde bunu kabul etmiyor. TOKİ'nin bölgede yaptıracağı evleri ihaleye çıkardığı ve ihaleyi alan müteahhit bu evlerin ne kadara yapılacağını biliyor; hayret verici olan ise müteahhit biliyor evi yapılacak yangınzede kardeşim bilmiyor? Çok hazin verici durum. Değil mi? Manavgat halkı birde IBAN numarası verilerek yardımseverlerden Manavgat Yangını için toplanan para ne kadar oldu çok merak ediyor. Toplanan paralar devlette şeffaflık gereği açıklanırsa ne kadar para toplanmış öğrenmiş olur. Böylece yangında yanan evleri yerine yapılacak olan yeni evler bedelsiz yapılır. Eksiği varsa Manavgat halkı olarak üstünü biz tamamlarız.

manavgat-belediye-baskani-sukru-sozen-030.jpgKKTC’NİN YARDIMI DAHİL YANDIMLAR IBAN HAVUZUNU ATILMIŞ
Örneğin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC) eski Başbakanı Ersin Taner, Manavgat'ta yangından en fazla etkilenen yerlerde biri olan Demirciler Mahallesini ziyaret etti. Sadece Demirciler Köyünde de yanan ev ve ahırların yapımı için 17 milyon 500 bin lira bağışta bulundu. Fakat bu parada IBAN havuzuna atılmış. Eğer o para havuz içinde olmasaydı Demirciler köyündeki bütün evler ve ahırlar bedelsiz yapılırdı.Manavgat Belediyesi imkanları, sivil toplum kuruluşları , AHBAB, Nef Vakfı, sevgili dostum Haluk Levent pek çok sayıda gönüllü kuruluş destek ve yardımlarıyla 400 ahır yaptık. bitti ve yangınzede kardeşlerimize teslim ettik.

6 AYDıR AKLıNıZ NEREDEYDI?
TOKİ ahırların yapımını ihaleye çıkaracakmış. Manavgatlı İyi Parti'den Ak Partiye geçen Antalya milletvekili bir bayan vekil köyleri dolaşarak Manavgat Belediyesinin yaptığı ''yapılan ahırları yıkalım yerine biz yapalım' diye köylülerden sözler duyuyoruz. Yıkarlarsada şaşırmam ama, kış geldi 6 aydır aklınız neredeydi. Evi yanan kardeşimin ahırları yapıldı yağmurdan ve soğuktan korumak için büyükbaş hayvanlarını yapılan ahırlara koydu. Yıkabiliyorsa yıksınlar.

YARDIM GİRİŞİMLERİ ENGELLENİYOR
Ayrıca bu bayan vekile sormak lazım. Manavgat'ta her gün yanan ormanlık alanlardan kesilen yerlerden günlük 500 TIR tomruk gidiyor Bunun 5 tonunu evin yanan ve soğukta konteynırda kalan yangınzedelere dağıttığımız 300 sobada yakmaları için her aileye vermeyi hiç düşündünüz mü? Yasalar gereği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ynagın bölgesinde sırf CHP'li Belediye olduğumuz yangında yanan kardeşlerimizin evlerini bedelsiz yapmamız için yaptığımız her girişimin engellendi. Manavgat halkının verdiği vergilerle oluşan bir belediyenin bütçesi ile yangınzede kardeşlerime yardım edelim diyorsunuz. Yapamazsınız diyorlar. Koç, Sabancı gibi büyük kuruluşların yetkilileri bize' başkanım bize yangında yanan bir köyü gösterin köyün tamamını ücretsiz karşılık bedelsiz yaptıralım teslim edelim diyorlar. Ona da olmaz diyorlar. Bunada olmaz diyorlar illa evleri TOKİ yapacakmış! 6 aydır hiç bir şey yapılmadı. Şimdiye kadar bir çalışma yapılsaydı evler ve ahırlar teslim edilirdi. Ayrıca her yıl 5 milyon yerli ve yabancı turisti ağırlayan Manavgat'ta 250 beş yıldızlı otel bulunuyor. Manavgat ülke ekonomisine 300 bin yatak kapasitesi yıllık 5 milyar Euro döviz girdisi sağlIyor. Yetki ve izin verilirse 250 beş yıldızlı otelin bulunduğu Manavgatlı otel sahipleri yanan evlerin yerine yenilerini yangınzede aileye ve kardeşlerimize bedelsiz teslim ederler.''

Bu haber toplam 1669 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.