• BIST 9055.87
  • Altın 2292.207
  • Dolar 32.314
  • Euro 35.1085
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • Antalya 20 °C

Maliyetleri düşürülmezse, oteller süt ürünlerinde sıkıntı çekecek!

Maliyetleri düşürülmezse, oteller süt ürünlerinde sıkıntı çekecek!
MASÜB Başkanı Bilal Ay, ' Eğer bunun önüne geçilmezse 2022 turizm sezonunda otellere ürün götüren tedarikçi firmalar süt ve süt mamülleri, yumurta ve beyaz et konusunda sıkıntı çekebilir.

Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya -
Antalya Manavgat Süt ve Süt Mamülleri Birliği (MASÜB) Başkanı Bilal Ay, süt sığırcılığında artan girdi maliyetlerinin artması nedeniyle üreticinin zarar etmesi nedeniyle damızlık düvelerin mecburen kasaba kesime vermek zorunda kaldığını söyledi.
masub)-baskani-bilal-ay,.jpgBilal Ay, ' Eğer bunun önüne geçilmezse 2022 turizm sezonunda otellere ürün götüren tedarikçi firmalar süt ve süt mamülleri, yumurta ve beyaz et konusunda sıkıntı çekebilir. Bu açık ithalatla çözülemez. Ancak besici teşvik edilerek üretimle çözülür. Bu şartlarda  Türk besicileri  uzun süreli ayakta durması imkansız. en fazla üç ay dayanabilir. '' dedi.

masub)-baskani-bilal-ay,.JPG

1,5 yıl önce 50 kilogram  süt yeminin 60 lirayken bugün 180 lira olduğunu belirten MASÜB Başkanı Bilal Ay,'' 1 litre ç.ğ sütün fiyatı 4,7 kira. Fakat üreticiye 1 litre sütün maliyeti ise 5,6 lira. Süt besiciliğinde dünyada en fazla girdi maliyeti yüksek ülkeyiz. Onun için toprak büyüklüğü Konya'dan bile küçük olan Hollanda'nın çok sayıda dünya markası süt ve süt mamülleri marka var. Bugün Türk Hava Yolları(THY'nin uçaklarda misafirlerine kahvaltı ikramında  Hollanda peyniri, kaşarı, sütü çok sayıda peynir çeşidini ikramı yapıyor. Tabi bunda en önemli faktör Hollanda devleti besicisini destekliyor. Süt üreticisi sütün litre maliyetini bize göre yarı yarıya üretiyor.

masub)-baskani-bilal-ay,-001.JPGBöylece kar ettiği için Hollandalı besici için süt sığırcılığı sürdürülebilir oluyor. '' ifadesinde bulundu. 300 bin yatak kapasiteli Manavgat'ta otellerin sezonda 100 milyon adet yumurta, 12 milyon kilogram beyaz et, olduğunu altını çizen AY, şunları kaydetti:''tesislerimizin tükettiği yumurta sayısı yıllık 100 milyon adet. 6 milyon kilo kırmızı et, 12 milyon kilo beyaz et,5 milyon kilo peynir ve peynir çeşidi ve 15 milyon litre  8 milyon kilo domates, 1 milyon kilo zeytin, 5 milyon kilo peynir çeşitleri, 15 milyon kilo süt ve yoğurt. tüketimi oluyor. ''
masub)-baskani-bilal-ay,-002.JPG

Bu haber toplam 1924 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.