• BIST 8885
  • Altın 3018.131
  • Dolar 34.3001
  • Euro 37.1624
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • Antalya 20 °C

Maket ustasınan savaş kalyonu

Maket ustasınan savaş kalyonu
Zonguldak'ta yaşayan 58 yaşındaki Kadri Dilmen, yaptığı ilginç gemi maketleriyle uluslararası yarışma ve festivallerde Türkiye'yi temsil ediyor.

ZONGULDAK -Zonguldak'ta yaşayan 58 yaşındaki Kadri Dilmen, yaptığı ilginç gemi maketleriyle uluslararası yarışma ve festivallerde Türkiye'yi temsil ediyor.

Maket gemi yapımında Avrupa ve Türkiye şampiyonlukları bulunan Dilmen, dünyada ilk gerçek barut atan savaş gemisi maketi yapıyor. İki ayda kalyonu tamamlayacağını belirten Dilmen, Guinnes Rekorlar Kitabı'na girebileceğini söylüyor. Zonguldak'ın Kozlu Beldesi Fatih Sitesi Mahallesi'ndeki evini atölyeye çeviren Kadri usta, 48 yıldır maket gemi yapıyor. Küçüklüğünden itibaren amcalarının mobilya atölyelerindeki talaş ve ahşap malzemeleriyle haşır neşir olan Kadri usta, çocukluğunda elinde bıçakla küçük gemiler yapmaya başlamış. Maket gemicilikte profesyonelleşen Kadri Dilmen, evindeki atölyesinde dünyada ilk kez barut atan maket kalyon yapıyor.

Maket gemi ustası Kadri Dilmen, dünyada ikinci kez barut atan 16 topluk kalyon yaptığını ve dünyada ilk kez bir deniz altı yapacağını kaydetti. Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TTK) Savunma Sekreterliği silah uzmanlığından emekli olan Kadri usta, bugüne kadar 30'un üzerinde sergi açmış. Türkiye'de ilk defa uzaktan kumandalı balıkçı motoru üreten Kadri Dilmen, uzaktan kumandalı yangın söndürme gemisi, Berlin kalyonu, uzaktan kumandalı gemiler başta olmak üzere bugüne kadar 1000'den fazla maket gemi yapmış. Kadri usta, dünyada ilk kez yapılan ve gerçek barut atışının uzaktan kumandayla gerçekleştirileceği kalyon ile denizaltıyı yurt dışındaki yarışmalara yetiştirmek için kendisini evindeki atölyesine kapattı.

Kadri usta, Ankara'daki maket gemi yarışmasında Türkiye birincisi ve Almanya'da düzenlenen yarışmada ise "Berlin kalyonu" ile Avrupa birincisi olduğunu söyledi. Dünyada kendisinden başka hiç kimsenin gerçek barut atan kalyon yapmadığını dile getiren Dilmen, barut atan maketten sonra dünyada ilk kez denizaltı yapacağını sözlerine ekledi.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi ve Kozlu Fatih Halk Eğitim Merkezi'nde eğitmenlik yaptığını anlatan Dilmen, profesyonel olarak tersanelere model gemi yaptığını kaydetti. Zonguldak'a gelen bir çok devlet adamına maket gemi yapan Kadri usta, hediye ettikleri arasında 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve eski Turizm Bakanı Abdülkadir Ateş'in olduğunu söyledi.

Maket gemi yapmayı çok sevdiğini anlatan Kadri Dilmen, "1956 yılından beri talaş içindeyim. Amcamların doğrama ve mobilya atölyeleri vardı orada küçük şeyleri yontarken bu iş bende hobi haline geldi. 1960 yılında balıkçı gemisi yaparak bu işe başladım. Türkiye'de uzaktan kumandalı yangın söndürme gemisi yaptım. Ankara'da katıldığım bir sergide Türkiye birincisi oldum. Dünyada ilk olarak hakiki baruttan kalyon yaptım. Almanların Berlin kalyonuyla Avrupa'da birinci oldum. Bu benim yaptığım ikinci barut atan kalyon, dünyada benden başka bunu yapan yok. Binin üzerinde çeşitli maket gemiler yaptım." dedi. Ürettiği gemileri genellikle Danimarka, İtalya, Fransa, Çin ve Almanya gibi ülkelerde sergileyen Dilmen, "Kişisel olarak 30 sergi açtım ve 5 tane sergiyi de dernek olarak açtık. Bu yaptığım kalyon içinde bulunan 16 top insanların olmadığı bir yerde denenecek. Çünkü bir insana isabet ettiği zaman zarar verebilecek güçte. 6 milimlik bir kontra plağı delebiliyor. Benim yaptığım meslek çok güzel bir meslek, herkesin yapmasını isterim. Bir sene sonra gemi modelcilik kulübü açacağım. Bir çok kişiyi eğittim ve hala eğitiyorum." dedi.

 

Kadri ustanın eşi Feride Dilmen eşine destek oluyor. Eşinin evi atölye gibi kullanmasından rahatsızlık duymadığını belirten Feride Dilmen, "Ben de elimden geldiğince ona destek oluyorum. Eşim gibi ben de emekli olduğum için yardım ediyorum. Evimizin her köşesinde maket gemi çalışması var. Buna alıştık" diyor.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.