• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 28 °C

Louvre'un İslam koleksiyonu

Louvre'un İslam koleksiyonu
Dünyanın en köklü müzelerinden Louvre'daki İslam eserleri ilk kez Paris dışına çıkıyor ve Sabancı Müzesi tarafından 19 Şubat'ta İstanbul'a getiriliyor.

İSTANBUL- Dünyanın en köklü müzelerinden Louvre'daki İslam eserleri ilk kez Paris dışında sergilenmek üzere Sabancı Müzesi tarafından 19 Şubat'ta İstanbul'a getiriliyor. 25 Mayıs'a kadar sürecek sergide 250 eser yer alıyor.

 

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), 19 Şubat-25 Mayıs arasında Türk Telekom'un sponsorluğunda gerçekleştirilecek "Louvre Koleksiyonlarından Başyapıtlarla İslam Sanatının Üç Başkenti: İstanbul, İsfahan, Delhi" başlıklı sergiye ev sahipliği yapacak. Louvre Müzesi'nin İslam Eserleri Koleksiyonu'ndan Osmanlı, İran-Safevi ve Hint-Baburi sanatının örneklerini içeren 250'ye yakın eserin yer aldığı sergi, Paris Uygulamalı El Sanatları Müzesi'nin işbirliğiyle gerçekleştirilecek.

Sergi, SSM ile Louvre Müzesi arasında, geçen yıl imzalanan 5 yıllık kültürel ve bilimsel işbirliği anlaşması kapsamındaki ilk büyük etkinlik olacak. Dünyanın en önemli müzelerinden biri olarak kabul edilen Louvre'un koleksiyonları, çok geniş kapsamlı olarak Türkiye'de ilk kez izlenebilecek. Daha önce gün ışığına çıkmayan birçok eserin de bulunduğu Louvre Müzesi'nin İslam Eserleri Koleksiyonu da ilk kez başka bir ülkede izleyiciyle buluşmuş olacak.

 

35 bin parça esere sahip

Dünyanın en köklü ve büyük müzelerinden biri olan Louvre, 12. yüzyıldan beri Fransız krallarının saray olarak kullandığı binalarıyla, 1793'te müze

olarak halka açıldı.

1981'de Fransa eski Devlet Başkanı François Mitterrand tarafından yenilenen müzeye 21 metre boyunda, piramit biçiminde bir cam giriş yapıldı.

35 bin parçanın sergilendiği müzede, Venüs heykeli, Semadrek'teki Kanatlı Zafer Anıtı, Leonardo'nun Mona Lisa tablosu ve Michelangelo'nun Dört Esir heykeli gibi pek çok ünlü eser bulunuyor. Müzeyi yılda yaklaşık 8 milyon kişi ziyaret ederken 8 ana bölümünde toplanan daimi koleksiyonu, 60 bin metrekarelik bir alanda izleyicilere sunuluyor.

2003'te kurulan İslam Sanatları Bölümü'nde ise 3 kıtadan 1300 yıllık eserler sergileniyor. 20 bin eserden oluşan zengin koleksiyon, İslam dininin hakim olduğu topraklardaki yaratıcılığı ve kültürel çeşitliliği yansıtıyor. İslam Sanatları Bölümü esereleri, müzeye yeni galerilerin eklenmesi için çalışmalar yürütülmesi fırsat bilinerek, ilk kez müze dışında bir başka yerde sergilenecek. İslam Sanatları Bölümü'nün, yeni galerilerinde 2010'da ziyarete açılması planlanıyor.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.