• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

"Lokum Savaşları"nda son durum

"Lokum Savaşları"nda son durum
Adanalı Adnan Özdoğru, binlerce ahşap kutuya 60 yıl öncesine ait olan babasının lokum ruhsatnamesi ile ilk üretim fotoğraflarını yerleştirdi.

ADANA- AB Coğrafi İşaret tescil başvurusu nedeniyle başlayan ‘Lokum Savaşları’ nedeniyle adı gündeme gelen Adanalı Adnan Özdoğru, bu kez Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'ne de gönderilen lokumları için, üzerine bazı belgeler bastırılan ambalaj kutuları hazırlattı.

 

Özdoğru, yaptırdığı binlerce ahşap kutunun üzerine ve içine 60 yıl öncesine ait olan babasının lokum ruhsatnamesi ile ilk üretim fotoğraflarını yerleştirdi.

 

Adnan Özdoğru, konuyla ilgili açıklamasında, 1900’lü yılların başında üretime başlayan, 1946’da bugünkü yerine taşınan imalathaneyi dedesi Lokumcuzade Süleyman Efendi ve babası Kemal Özdoğru’dan sonra, üçüncü kuşak olarak işletmeye devam ettiğini söyledi.

 

Bir süre önce Kıbrıs Rum Kesimi’nin coğrafi işaret tescil başvurusu nedeniyle başlayan krizin Türkiye lehine çözümlenmesi için büyük gayret gösteren ve yurt içi ile dışında kamuoyu oluşturmayı başaran Özdoğru, bu mücadelesinin The Times’da da haber olmasının gururunu yaşadığını kaydetti.

 

Tüm olumsuzluklara karşın lokumun Türklere ait olduğunu her fırsatta kanıtlamaya devam edeceğini belirten Özdoğru, açıklamasına şöyle devam etti:

 

“Yıllardır ürettiğimiz lokumları başta Arap ülkeleri olmak üzere Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan’a da gönderiyoruz. Son bir yıl içinde sadece Kos adasına 5 ton lokumumuzdan gönderdik. Madem Türk lokumunun tanıtımıyla ilgili sıkıntı var, başka sahiplenenler oluyor biz de bu iddialara belgesiyle karşılık vermek için hazırlattığımız özel ahşap kutuların dış yüzeyine babamın 1947 yılında imalathanede çekilmiş fotoğrafını, kutunun iç yüzeyine ise 1946’da verilen üretim ruhsatını yerleştirdik. Bunu dost da düşman da bilsin istedik.”

 

Özdoğru, bu projeyle babasına vefa borcunu ödemek istediklerini de ifade etti ve “binlerce ahşap kutu yaptırdık. Kutulu lokumlarımız hem yurt dışına giden hem de İstanbul Ortaköy’de yeni açtığımız mağazamız başta olmak üzere tüm satış noktalarında vitrinleri süslemeye başladı.” dedi.

 

Üretimlerinde her zaman kaliteyi ön planda tuttuklarını belirten Özdoğru, ürün yelpazelerini her geçen gün geliştirdiklerini söyledi.

 

Değişik türdeki lokumlarına son olarak şekersiz olarak bal katkısıyla üretilen Light Lokumu kattıklarını belirten Özdoğru “ağızda hoş bir tat bırakan şekersiz lokumumuz büyük ilgi gördü. Bu ürünle daha ihracatımızı artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.