• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Lokantacılar, KDV''yi yansıtmıyor

Lokantacılar, KDV''yi yansıtmıyor
Yeni yıl ile birlikte yürürlüğe giren KDV indirimini elektrik ve doğalgaz zammı gibi maliyetleri gözönüne alan lokantacılar fiyatlara yansıtılmayacağını bildirdi.

İSTANBUL -Yeni yıl ile birlikte yürürlüğe giren KDV indirimi, genel olarak fiyatlara yansıtılmıyor. Elektrik ve doğalgaz zammı gibi maliyetleri gözönüne alan esnaf, yüzde 10'luk indirimi etiketlere yansıtmamayı planlıyor. Türkiye çapında faaliyet gösteren bir market zinciri ise ilk günden indirimini uygulamaya başladı.

30 Mayıs 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2007/12143 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre, 1 Ocak 2008 tarihi itibariyle turizmde ve bazı gıda ürünlerinde KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indirildi. Ancak bu indirimin kimi yerlerde vatandaşa yansımayacağı görülüyor. Özellikle lokanta sahipleri bu indirimi uygulamamaktan yana. Kendileri açısından indirimi "güzel bir gelişme" olarak niteleyen lokanta esnafı, maliyetler nedeniyle fiyatları yüzde 10 oranında düşüremeyeceklerini dile getirdi.

 

22 yıldan bu yana İstanbul'da kebabçılık yapan Mehmet Arslan isimli esnaf, KDV indiriminin fiyatlara yansımayacağı görüşünde. Yenibosna Doğan Kebap Salonu'nu işleten Arslan, devletin KDV oranlarını indirmesini çok güzel bir uygulama olarak nitelerken, "Biz de bunu fiyatlara yansıtmak istiyoruz. Ama doğalgaza zam geldi. Elektriğe zam geldi. Bu zamlar ister istemez diğer mamullere de yansıyacak. Bundan dolayı ne yapacağımızı şaşırdık. Normalde zam yapacaktık. Bun yapmayarak aynı fiyatlarla devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

 

15 yıldır işkembe salonu işleten Mahmut Kaya da, KDV indiriminin müşteriye yansımayacağını belirtti. "Çok güzel bir uygulama. Kararı verenlere teşekkür ediyoruz." diyen Kaya, "Ancak biz çalışıyoruz. Ama kazandığımız elektriğe, kiraya, doğalgaz masrafına yetmiyordu. Bu indirim bizi memnun etti. Ama biz zararda olduğumuz için bu indirimi fiyatlara yansıtmayacağız." diye konuştu.

 

Bir başka lokantacı Kemal İnanç ise, KDV indiriminin şu anda değil ancak ilerleyen zamanlarda fiyatlara yansıyabileceğini dile getirdi. İnanç, "Bizim sektörde 1,5 yıldır zam yapılmadı. Ancak bu süreçte maliyetlerimiz arttı. Yıl başında zam yapmayı düşünüyorduk. Bu zammı yapmayacağız. Aynı fiyatlarla devam edeceğiz. En az 6 ay kadar bu fiyatlarla devam edeceğiz. Ekonominin gidişatına göre fiyat ayarlaması yapacağız. Bu indirimin halka pek fazla yansıyacağını düşünmüyorum." ifadelerini kullandı.

 

Lokantalar fiyatlarında indirim uygulamazken, Türkiye çapında faaliyet gösteren bir market zinciri, KDV indirimini uygulamaya başladı. Çikolatadan kolalı içeceklere kadar tüm ürünleri için yeniden fiyat ayarlaması yapan şirket indirimi bu sabahtan itibaren etiketlerine yansıttı.

 

KDV ile ilgili düzenlemeye göre şu alanlarda indirim uygulanacak: "Kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler (hazır yemek şirketleri dahil), lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde verilen hizmetlerde uygulanan KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indirildi. Otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmetlerinde uygulanan KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indirildi." Gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane gibi yerlerde verilen hizmetlerde, herhangi bir oran indirimi yapılmadığından, buralarda yüzde 18 KDV oranı uygulanmaya devam edilecek.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.