• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 28 °C

Kuşadası'nda 109 deve yarıştı

Kuşadası'nda 109 deve yarıştı
Kuşadası Belediyesi ile Kuşadası Deve Güreşi Sevenler Derneği tarafından düzenlenen 9. Kuşadası Deve Güreşleri Festivali sona erdi.

AYDIN -Kuşadası Belediyesi ile Kuşadası Deve Güreşi Sevenler Derneği tarafından düzenlenen 9. Kuşadası Deve Güreşleri Festivali sona erdi. Kuştur mevkisinde hazırlanan özel alanda yapılan güreşlere Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinden toplam 106 deve katıldı. Başta Kuşadalılar olmak üzere çevre il ve ilçelerden seyircilerin geldiği güreşleri Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, Cumhuriyet Başsavcısı Cuma Dağlı, İlçe Emniyet Müdürü Şenol Zeybek ve Garnizon Komutanı Umut Bütün'ün de aralarında bulunduğu 10 bin kişi seyretti. Genel koordinatörlüğünü Metin Çetin'in ve başcazgırlığını İsmail Sakin'in yaptığı güreşler için sabah saatlerinde alana gelen vatandaşlar, hem mangal yaktı hem de güreş seyretti.

Katılımın her zamankinden fazla olduğunu dile getiren Kuşadası Deve Güreşi Sevenler Derneği Başkanı Mustafa Karpuzcu, "Bu yıl 106 deve katıldı. Önümüzdeki yıllarda daha da artacağına inanıyorum. Bütün katılımcılara teşekkür ederim." şeklinde konuştu.

 

Karpuzcu ayrıca Ulucak'tan Çılgın Özer ve Peritköy'den Armağan adlı develerin katıldığı Belediye Başkanlığı Kupası'nda yaşanan tatsız olaylar için de, "Kuralları gereği iki deve de diskalifiye edildi. Deve güreşlerinde bu tür olaylarla her zaman karşılaşmak mümkündür." dedi.

 

Büyük heyecan ve çekişmeye sahne olan 9. Kuşadası Geleneksel Deve Güreşleri Festivali'nde zaman zaman gergin anlar da yaşandı. Özellikle kupa karşılaşmalarında çekişme yüzünden jandarmaler, arena ve çevresinde geniş güvenlik tedbirleri aldı. Diskalifiye edilen Ulucaklı Çılgın Özer isimli devenin savranı Feyzullah Ballı ise kendi develerinin yarış süresince alanda kaldığını, Armağan isimli devenin sahipleri tarafından dışarıya çıkarıldığını iddia etti. Ballı, yarış komitesini ve özel güvenlik ekiplerini taraf tutmakla suçladı.

 

Deve güreşlerinin Ege yöresine ait olduğunu belirten Kaymakam Esen, "Deve güreşleri, yüzyıllardan beri Yörük ve Türkmen boylarında yapılıyor. Bundan 30-40 yıl öncesine kadar develer, belirli bölgelerde incir ve zeytinin dağlardan indirilmesinde ve yük taşımacılığında kullanılıyordu. Kışın da Yörük ve Türkmen ovalarında güreştiriliyordu. Deve güreşlerinin Kuşadası'nda yapılması gerçekten çok önemli. İlçemizin iklimi, güreşler için elverişli. Bunun yanısıra tanıtımada güreş festivalinin önemli bir yeri var. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim." diye konuştu.

 

Güreşlerin sonuçları şöyle: Belediye Başkanlığı Kupası'nda Pelitköy'den Armağan ve Ulucaktan Çılgın Özer, kural ihlali sebebiyle diskalifiye edildi.

 

Kaymakamlık Kupası'nda Ulucak'tan Türkmenbeyi, Yatağan'dan Kibar'la berabere kaldı.

 

Esnaf Odası Başkanlık Kupası'nda Bodrum'dan 1. Gelidonya, Çan'dan Arslanbey'le berabere kaldı.

 

Ticaret Odası Başkanlık Kupası'nda Çine'den Padişah Özgür, Armutlu'dan 2. Canbazoğlu'nu yendi.

 

Şoförler Odası ve Otomobilciler Odası Başkanlık Kupası'nda Atça'dan Terdöken, Söke'den Karamuratla berabere kaldı.

 

Deveciler Derneği Başkanlık Kupası'nda Burhaniye'den Çılgın Hasan, Bozdoğan'dan Özgür Fatih'i yendi.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.