• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Kruvaziyerlerde biyoyakıtı kabulünün kapsamı sınırlı

Kruvaziyerlerde biyoyakıtı kabulünün kapsamı sınırlı
Carnival Corp., 2022 ve 2023 yıllarında, Holland America Line'ın Volendam'ı da dahil olmak üzere çoğunlukla Avrupa'da biyoyakıt denemeleri gerçekleştirdi.

MIAMI- Büyük kruvaziyer şirketleri iki yıl önce biyoyakıt denemeleri yapmaya başladı ancak yöneticileri, bunu gemilerine düzenli olarak güç sağlamak için kullanmaktan çok uzak olduklarını söylüyor. Bunun yerine, yeşil metanol, yeşil hidrojen veya elektrikli sıvılaştırılmış doğal gaz gibi daha temiz yakıtların geniş ölçekte mevcut olmasını beklerken, kısa vadede bir yakıt kaynağı olarak biyoyakıtları test etmeye ve incelemeye devam ediyorlar.

"Bu bir yolculuk, değil mi?" Royal Caribbean Group CEO'su Jason Liberty, Ocak ayında Royal Caribbean International'ın ilk LNG yakıtlı gemisi Icon of the Seas'tayken gazetecilere verdiği demeçte. "Bu yakıtların gelip kullanılabilir hale gelmesi zaman alacak."

Royal Caribbean, geçen yıl Avrupa'da yaptığı gibi biyoyakıt kullanımı denemelerini üstlenen hatlar arasında yer alıyor , ancak biyoyakıt eksikliğiyle karşı karşıya, bu da yalnızca kruvaziyer endüstrisinin değil diğer sektörlerin de karşı karşıya olduğu bir tedarik sorunu.

kruvaziyer--006.jpgKruvaziyer şirketleri, sera gazı emisyonlarını azaltma konusunda hem endüstri içinden hem de dışından baskı altındadır. Ancak yeterli alternatif yakıtın bulunmaması, CLIA'nın sektörün 2050 yılına kadar net sıfır karbona ulaşması hedefine doğru ilerlemeyi yavaşlattı.

CLIA, bu hedefe ulaşmanın aşamalı olarak gerçekleşeceğini öne sürdü.

Şu andan itibaren 2030'a kadar kruvaziyer şirketlerinin enerji verimliliğini en üst düzeye çıkarması ve mümkün olduğunda biyoyakıt gibi alternatifleri kullanması gerekecek. On yıl sonra, yeni inşa edilen gemiler metan veya metanol gibi yakıtlara bağımlı olmak zorunda kalacak. Dernek, 2040'tan 2050'ye kadar net sıfır hedefine ulaşmanın yeşil hidrojen ve yenilenebilir enerji ve elektrolizden elde edilen biyo bazlı hammaddelerin kullanılması anlamına geleceğini söyledi.

Bu arada, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), denizcilik sektörünün 2030 yılına kadar %10'a kadar alternatif yakıt kullanımına ulaşmasını istiyor. Avrupa Birliği'nin Fit for 55 planı da AB'nin sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar %55 oranında azaltmayı hedefliyor. Kruvaziyer dahil denizcilik sektörü, 2025'te %2, 2030'a kadar ise %6'ya alternatif yakıt kullanımına geçecek.

New York Eyalet Üniversitesi Denizcilik Koleji'nde deniz taşımacılığı ve küresel işletme fahri profesörü Walter Nadolny, AB zaman çizelgesinin yeterince agresif olmadığını söyledi.

"Bilim bize 2023'ün tarihteki en sıcak yıl olduğunu söylüyor ve henüz hiçbir şey görmedik" dedi.

IMO'nun deniz çevre kirliliği komitesinde delege olarak görev yapan Nadolny, biyoyakıtın eski gemiler için kolay bir çözüm olduğunu, çünkü en kolay dönüşüm olduğunu söyledi. "Tek yapmanız gereken sığınaklarınıza biyoyakıt koymak ve oradasınız."

Pilot programlar suları test ediyor

CLIA'nın 2023 sürdürülebilirlik raporuna göre, kruvaziyer endüstrisinde 32 pilot program sürdürülebilir yakıtları test ediyor. Bu programlardan 24'ü, atık yağ ve katı yağlar gibi ham maddelerin arıtılmasıyla üretilen biyoyakıtların gemilerde deneme kullanımını içeriyor.

Norveç Cruise Line Holdings'in çevre, sosyal ve yönetişim (ESG) kıdemli direktörü Emily Bishop, "Biyodizeli bir geçiş yakıtı olarak görüyoruz, ancak metanol gibi uzun vadeli çözümlere gerçekten hazırlanıyoruz ve daha fazla araştırma yapmak istiyoruz" dedi. (NCLH).

NCLH geçen yıl, NCLH filosunun yaklaşık %20'sini oluşturan beşi Norveç Cruise Line'dan ve ikisi Regent Seven Seas'tan olmak üzere yedi gemide biyoyakıt denemeleri gerçekleştirdi. Bishop, şirketin biyoyakıtların kullanımıyla ilgili kalite, kullanılabilirlik ve raporlama konusunda daha fazla araştırma yapması gerektiğini öğrendiğini söyledi.

Genel başkan yardımcısı Angela Stark, denemelerin yalnızca yakıtın gemide nasıl çalıştığını test etmekle kalmayıp, aynı zamanda tedarik zincirini de test ettiğini ve alternatif yakıtların kullanımını mümkün ve düzenli hale getirmek için gereken "gücü geliştirdiğini" söyledi. NCLH için danışmanlık, menkul kıymetler, ESG ve uyumluluk.

Bishop, daha temiz yakıta geçiş yapmaya çalışan kruvaziyer şirketleri ve diğer sektörler için kullanılabilirliğin önemli bir sorun olduğunu söyleyen sektördeki uzmanlar arasında yer aldı. Daha fazla biyoyakıt üreticisi piyasaya sürülürken ve yakıta talep artarken, asıl zorluk ihtiyaç duyulan miktarların makul ticari oranlarda üretimi ve nakliyesi olduğunu söyledi.

Carnival Corp., 2019 seviyelerine kıyasla bu yıl sera gazı emisyon yoğunluğunda %18'lik bir azalmaya ulaşma yolunda ilerliyor. Bu, şirketin 2030 yılına kadar %20'lik bir azalmaya ulaşma hedefinin sadece yüzde 2 puan altında.

Hattın bu kazanımları elde etmesinin yollarından biri, örneğin daha enerji tasarruflu güzergahlar kullanarak ve LED ve akıllı aydınlatma gibi teknolojileri kullanarak yakıt tüketimini azaltmaktı.

Carnival Corp'un denizcilik işlerinden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Tom Strang, biyoyakıt kullanmanın da yardımcı olduğunu söyledi.

Şirketin bu yıl daha fazla deneme yapmayı planladığını söyleyen Strang, bunun Avrupa içinde yapılmasının Carnival Corp.'un, büyük yolcu gemilerinin salınan her bir ton karbondioksit için ödeme yapmasını gerektiren AB'nin Emisyon Ticareti Sistemi kapsamındaki karbondioksit tahsisatı dahilinde kalmasına yardımcı olduğunu da sözlerine ekledi. .

Strang, yeterli biyoyakıt eksikliğinin, Norveç güzergahındaki gemiler için özellikle sorun yaratabileceğini, çünkü ülkenin 2026'dan itibaren fiyortlarında yalnızca alternatif yakıt kullanan gemilerin seyretmesine izin vermeyi planladığını söyledi.

"Bu düzenlenmiş alanlara girmeden önce tüm ördeklerimizi sıraya dizdiğimizden emin olmak istiyoruz" dedi. "Muhtemelen denemelerden biraz daha fazlalar... ama tam olarak faydalandığımız söylenemez çünkü açıkçası bu yakıtların kullanılabilirliği henüz ölçeklendirilmedi."

Bu haber toplam 673 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.