• BIST 13279.59
  • Altın 6785.78
  • Dolar 48.8345
  • Euro 55.7746
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 24 °C

Kruvaziyerde rekor geldi: Hedef yeni liman yatırımları

Kruvaziyerde rekor geldi: Hedef yeni liman yatırımları
Türkiye, artan talebi karşılamak adına yeni liman kapasiteleri oluşturmayı ve Karadeniz’i yeni destinasyon olarak öne çıkarmayı hedefliyor.

İSTANBUL- 2026’nın ilk 7 ayında 1,07 milyon kruvaziyer yolcusu ağırlayarak 2011’den bu yana en yüksek ocak-temmuz rakamına ulaşan Türkiye, artan talebi karşılamak adına yeni liman kapasiteleri oluşturmayı ve Karadeniz’i yeni destinasyon olarak öne çıkarmayı hedefliyor.

Türkiye, kruvaziyer turizminde yükseliş trendini sürdürüyor. 2026 yılının ocak-temmuz döneminde 18 limana yanaşan 656 gemiyle toplam 1 milyon 70 bin 481 yolcu hareketliliği kaydedildi. 314 bin 26 yolcu ile Temmuz ayı yılın zirvesi olurken, Kuşadası 480 bin 983 yolcuyla en çok ziyaret edilen liman, İstanbul ise 265 bin 369 yolcuyla ikinci sırada yer aldı.

kruvaziyer-025.jpgKapasite Artışı ve Yeni Liman İhtiyacı

Sektördeki mevcut ivmeyi değerlendiren Sea Genesis Group Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yazıcı, potansiyelin üzerine çıkılmaya başlandığını vurguladı. Yazıcı, önümüzdeki 3-4 yıllık süreçte yeni kruvaziyer liman projelerinin hayata geçirilmesinin kritik önem taşıdığını ifade etti. Kruvaziyer firmalarının rotalarını yıllar öncesinden planladığına dikkat çekerek, 2029-2031 dönemindeki gemi trafiğini artırmak için bugünden yatırımlara başlanması gerektiğini belirtti.

70 Farklı Sektöre Ekonomik Katkı

Kruvaziyer turizminin yalnızca gemi ve yolcu sayısıyla ölçülmemesi gerektiğini belirten Yazıcı, bir kruvaziyer gemisinin yaklaşık 70 farklı sektöre doğrudan ekonomik girdi sağladığına değindi. İstanbul gibi limanlarda geceleme yapan gemilerin konaklama, gastronomi, ulaşım ve kültür turizmine sunduğu katkının yanı sıra Kuşadası üzerinden Efes gibi ören yerlerine yapılan ziyaretlerin bölge ekonomisini canlandırdığını aktardı.

kruvaziyer-026.jpgYeni Rota Target: Karadeniz

Kruvaziyer turizminin sadece yaz aylarıyla sınırlı olmadığını, 12 aya yayılan bir turizm ürünü olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Yazıcı, büyük gemi firmalarının yeni destinasyon arayışında olduğunu söyledi. Önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde Karadeniz limanlarının Ege ve Akdeniz’e güçlü bir alternatif ve yeni bir odak noktası haline geleceğini öngördüklerini belirtti.

Bu haber toplam 830 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.