• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Kruvaziyerde İzmir yükseliyor

Kruvaziyerde İzmir yükseliyor
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ayakbastı ücretlerinin ödenmesiyle , İzmir’in kruvaziyer turizminden aldığı payın hızla arttığını söyledi.

İZMİR- İzmir Ticaret Odası -İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, gelen yolcuların ayakbastı ücretlerinin ödenmesiyle başlayan çalışmalarla birlikte, İzmir’in kruvaziyer turizminden aldığı payın hızla arttığını söyledi.

Kuzey Amerika ve Batı Avrupa ağırlıklı olmak üzere dünya kruvaziyer turizminin yılda ortalama on milyarlarca dolarlık büyüklüğe sahip olduğunu geç de olsa anlayan Türkiye’de, ilk adımlar Ege’de atıldı.

Bazı bürokratik zorluklar aşılınca ve hala süren alt yapı eksiklikleri biraz da olsa giderilince kruvaziyer turizmi bir anda patladı.

Her şey ayak bastı parasının kalkmasıyla başladı.

İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, gelen yolcuların ayakbastı ücretlerini ödemeleriyle birlikte başlayan çalışmalarla İzmir’in kruvaziyer turizminden aldığı payı hızla artırdığını belirtti.

İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, demecinde bu konuda önemli adımlar attıklarını kaydetti.

Kruvaziyer turizminde son beş yılda gerçekleştirdiği atılımla Akdeniz’in tanınan limanları arasına giren İzmir’de yeni kruvaziyer limanı için proje hazırlayan İZTO, yapımı süren dünyanın en büyük kruvaziyer gemisi Project Genesis için de Royal Caribbean International şirketine davet mektubu gönderdi.

Uygulamanın başladığı 2003 yılında beş seferle 3271 yolcunun geldiği İzmir Limanı’nın 2004 yılında 32 sefer ile 77 bin, 2005 yılında 26 sefer ile 58 bin, 2006 yılında 94 sefer ile 183 bin 198 yolcu ve 2007 yılında 122 sefer ile 288 bin 17 yolcuyu ağırladığını bildiren Demirtaş, 2008’de, 12 ay boyunca sürecek seferlerle 400 bin yolcu beklediklerini belirtti.

İzmir’in geçen yıl İstanbul’u geride bırakarak Kuşadası Limanı’nın ardından ikinci sıraya yükseldiğini söyleyen Demirtaş, bu yolla İzmir’e özellikle İtalya ve ABD’den gelen turist sayısında önemli bir yükselme görüldüğüne dikkati çekti.

Özelleştirilen İzmir Limanı’nın ihtiyaca yanıt veremez durumda olduğunu kaydeden Demirtaş, Avrupa’nın en iddialı kruvaziyer limanının yapımı için çalışma başlattıklarını söyledi.

Üçkuyular'da inşa edilecek olan limanın aynı anda sekiz geminin yaklaşabileceği büyüklükte ve iddialı bir mimariye sahip olacağını ifade eden Demirtaş, projeyi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a anlatarak destek isteyeceğini belirtti.

İzmir’in bu konudaki potansiyelini değerlendirebilmesi için, adıı dünyada daha çok duyurması gerektiğini ifade eden Demirtaş, kent olarak bu konuda daha iddialı girişimlerde bulunacaklarını belirtti.

Dünya kruvaziyer sektöründe yapımı devam eden en büyük kruvaziyer Genesis’in büyük heyecan yarattığına dikkati çeken Demirtaş, şöyle konuştu:

"6400 yolcu kapasiteli bu geminin ilk seferinin İzmir’den başlaması için gemiyi işletecek olan Royal Caribbean İnternational Başkanı Adam M. Goldstein’a bir davet mektubu gönderdik. Mektupta İzmir’in tarihin en önemli liman kentleri arasında olduğunu anlatarak odanın son dönemde gerçekleştirdiği çalışmalar ve yeni kruvaziyer limanı projesi hakkında bilgi verdik. Denize indirilen yeni gemilerin İzmir’i ziyaret ettiğini ifade ettiğimiz mektupta İzmir’in Genesis’in yapım sürecini dikkatle izlediğimizi belirttik. Mektupta yapımı 2009'un Kasım ayında bitecek Genesis’in ilk seferine İzmir’den büyük bir törenle başlamasını talep ettik. Genesis’in ilk seferini İzmir’den başlatması Avrupa’nın 6., dünyanın 17. büyük ekonomisi olmasının yanı sıra 70 milyon nüfusuyla büyük bir potansiyeli olan ülkemizin de bu turizme katılması açısından anlamlı bir başlangıç olabilir."

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.