• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Kruvaziyer limanı bakanlarda

Kruvaziyer limanı bakanlarda
İzmir Üçkuyular'a İZTO öncülüğünde dört gemi yanaşma kapasitesine sahip kruvaziyer limanı için hazırlanan ön proje bakanlara gönderildi.

İZMİR -İzmir Üçkuyular'a kruvaziyer limanı yapılması için hazırlanan ön proje bakanlara gönderildi. İzmir Ticaret Odası (İZTO) öncülüğünde yürütülen proje, dört gemi yanaşma kapasitesine sahip.

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi aylık meclis toplantısında proje hakkında bilgi veren Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği Yüksek Okulu öğretim üyesi Doç. Dr. Ersel Zafer Oral, proje üzerinde yaklaşık iki aydır çalışıldığını söyledi. Detayların netleşmeye başladığını anlatan Oral, projeyi tanıtmaya başladıklarını ifade etti. Oral, projeyi bu amaçla hükümet üyelerine gönderdiklerini dile getirdi.

 

Limanda gemi yanaşma rıhtımının 200 metre uzunluğunda, 20 metre genişliğinde olduğunu belirten Oral, rıhtım uzunluğunun 400 metreye kadar çıkartılabileceğini dile getirdi. Projeye göre, limanda iki iskele bulunacak. 60 bin metrekare dolgu alanına sahip ve 200 otobüsün aynı anda yolcu alma kapasitesi bulunuyor. Hazırlanan projeye göre limanın 70-75 milyon dolara mal olması bekleniyor.

 

DTO meclis toplantısında, kruvaziyer gemi turizmi ile İzmir'e gelen turistler için ödenen ayakbastı parası da tartışıldı. Bu gemilerle İzmir'e gelen turistlerin kişi başına 2 dolar olan ayakbastı parasını İzmir Ticaret Odası (İZTO) ödüyordu. İZTO'nun 2008 yılı için ayakbastı parasını diğer meslek odaları ile birlikte ödemek istediği, bu amaçla odalardan "Ne kadar ödeyebilirsiniz" diye sordu.

 

DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, bir süredir ödenen ayakbastı parasının amacına ulaştığını, şirketlerin İzmir'i programlarına aldığını ifade etti. İzmir'de iki yıldır devam eden kurvaziyer turizm hareketinin 2008 yılında da devam edeceğine inandığını anlatan, Dologh, "Önümüzdeki yıl 500 binin üzerinde kurvaziyer turistin gelmesini bekliyoruz. Kuşadası'na gelen turistin ayakbastı parasını kimse ödemiyor. Orada kişi başına 5 ile 7 dolar arasında ücret alınıyor. İzmir'de 2 dolar olan ücreti şirketler kendileri karşılar" dedi.

 

İzmir Limanı'nın özelleştirme periyodunun son aşamasına geldiğini de belirten Geza Dologh, limanı alan şirketin daha iyi bir performans göstereceğini, bu bakımdan limandaki konteyner hareketinin önümüzdeki sene yüzde 25 artacağını ifade etti.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.