• BIST 8705.49
  • Altın 2999.711
  • Dolar 34.2398
  • Euro 37.0657
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • Antalya 25 °C

Konyalılar metro istiyor

Konyalılar metro istiyor
Bir çok şehirde metro çalışması sürdürülürken, Konya'da hala 40 yıllık tramvaylarla yolcu taşınması kent sakinlerinin tepkisini çekiyor.

KONYA -Hafif raylı sistemi ilk uygulayan şehirlerden olan Konya'nın ulaşım yükü gittikçe artıyor. Bir çok şehirde metro çalışması sürdürülürken, Konya'da hala 40 yıllık tramvaylarla yolcu taşınması kent sakinlerinin tepkisini çekiyor. Konyalılar, hızlı, güvenli, konforlu ve ekonomik yolculuk için şehre metro yapılmasını istiyor.

Son yıllarda iyice artan yolcu talebini karşılayamayan tramvaylar, Selçuk Üniversitesi yerleşkesinden şehir merkezine 50 dakikada ulaştığı için sürekli eleştiri konusu oluyor. Her gün 100 binin üzerinde vatandaşa hizmet veren tramvayların içinin yazın aşırı sıcak ve havasız olması tepkiye yolaçıyor. Yoğunlaşan araç trafiği nedeniyle son günlerde tramvay hattında sık sık kazaların yaşanması, tramvayla yolculuk yapmak zorunda olanları korkutuyor.

 



İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'da metro, Eskişehir'de modern hafif raylı sistem kullanılırken Diyarbakır, Gaziantep, Erzurum, Kocaeli, Samsun ve Adana'da metro için çalışma hızla sürdürülüyor. Düz arazi yapısı ve mevcut tramvay hattı ile metro için en uygun şehirlerden birisi olan Konya'da hızlı, güvenli, konforlu ve ekonomik yolculuğun tek adresinin metro olduğu uzmanlarca vurgulanıyor.

 

Şehir Plancıları Odası Konya Şube Başkanı Mustafa Kaynak, Konya'nın en büyük ihtiyacının metro olduğuna dikkat çekti. 1989 yılında yapılan ve çağın gerisinde kalan tramvay hattının Konya'nın ihtiyacını karşılayamadığının altını çizen Kaynak, "Tramvay; hız, konfor ve yoğun yolcu talebini karşılama yönünden Konya'nın ihtiyacını karşılayamıyor. İstanbul Yolu taşıt trafiğini kaldıramaz hale geldi" dedi.

 

Başkan Kaynak, Konya'ya yapılabilecek metro yatırımının şehrin başta trafik ve otopark olmak üzere birçok sorununu çözeceğini belirterek, bugün kendi aracı ile şehir merkezine ulaşan vatandaşların metroyu kullanabileceğini vurguladı. Yeni yollar, köprülü kavşak ve diğer çalışmalarla şehrin ulaşım yükünün ancak kısa vadede çözülebileceğine işaret eden Kaynak, metronun soruna 50-100 yıllık çözüm getirebileceğine dikkati çekti.

 

Mevcut tramvay sisteminin artık yıprandığını ve çok yavaş hareket ettiğini kaydeden Kaynak, şunları kaydetti: "Kentin kuzey koridorundaki hızlı gelişim sonucu İstanbul Yolu taşıt trafiğini kaldıramaz hale gelmiştir. İstanbul Yolu'nu sağlı sollu kesen kent içi yollar tramvayı yavaşlatmakta ve zaman zaman oluşan kazalarla ulaşım aksamaktadır. İnsanlar için zamanın çok önemli olduğu günümüzde üniversiteden şehir merkezine 50 dakikada gidilmesi Konya gibi belli bir ölçeğe ulaşmış kent için çok büyük bir sorundur."

 

Konya'ya yapılabilecek en iyi yatırımın kentin uzun vadede toplu ulaşım talep ve yükünü karşılayacak metro olduğu belirtiliyor. Şehir Plancıları Odası Konya Şube Başkanı Kaynak'a göre, metronun yapılmasıyla toplu ulaşım sadece düşük ve orta gelirlilere değil tüm vatandaşlara hizmet eder hale gelecek. Kaynak, metro bulunan şehirde özel araç kullanımının azalacağını düşünüyor. Kaynak, metronun tramvaya göre avantajlarının saymakla bitmeyeceğini bildirdi.

 

İsmail Arıtürk isimli vatandaş ise tramvayın sık sık arızalanması nedeniyle saatlerce yolda kaldıklarını ifade etti. Bosna Hersek Mahallesi'nde oturduğnuu belirten Arıtürk, tramvayın hantallığı sebebiyle günde 2 saatinin yollarda geçtiğinden yakındı. Arıtürk, ayrıca, tramvaylarda engelliler için herhangi bir düzenleme yapılmamasının kentte yaşayan yüzlerce engelliyi mağdur ettiğini dile getirdi.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.