• BIST 9644.77
  • Altın 2497.745
  • Dolar 32.5886
  • Euro 34.8498
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • Antalya 22 °C

“Kontrbasın Kralı” Giovanni Bottesini 200'cü yılında anılıyor

“Kontrbasın Kralı” Giovanni Bottesini 200'cü yılında anılıyor
İtalyan romantik besteci, orkestra şefi ve kontrbas ustası Giovanni Bottesini’nin 200. Doğum Yıl Dönümü anısına gerçekleştirilecek

İSTANBUL- İtalyan romantik besteci, orkestra şefi ve kontrbas ustası Giovanni Bottesini’nin 200. Doğum Yıl Dönümü anısına gerçekleştirilecek İDSO DenizBank Konserleri’nde; ülkemizin yetiştirdiği yetenekli ve başarılı müzisyenler arasında yer alan şef Murat Cem Orhan yönetiminde, başarılı kontrbas sanatçısı Fora Baltacıgil sanatseverlerle buluşacak.

17 Aralık 2021 Cuma akşamı saat 20.00’de İstanbul AKM Tiyatro Salonu’nda gerçekleşecek konserin repertuarı, yaşam boyu süren bir dostluğun iki kahramanı Verdi ve Bottesini'nin eserlerinden oluşuyor. Yoksulluğa karşı verdikleri sınavla başlayan müzik yaşamları, isimlerini tarihe altın harflerle yazdırarak son bulmuş olan bu iki bestecinin değerli eserlerinden bir seçki müzikseverleri bekliyor.

giovanni-bottesini.jpgKontrbasın Kralı 200 Yaşında…

İtalyan romantik besteci, orkestra şefi ve kontrbas ustası olan, kendi zamanında “Kontrbasın Paganini”si olarak nitelenen Giovanni Bottesini, on dokuzuncu yüzyılda kontrbas tekniğine önemli katkıları olmuş bir virtüöz ve bestecidir. Bottesini, kontrbasın solist pozisyonunda yer almasında öncülük ederek, kontrbas kültürünün yayılmasını sağlamış önemli bir besteci olarak klasik müzik tarihinde yerini aldı. Kontrbastaki virtüoz becerisi, Paganini’nin kemandaki ustalığına paralel gösterilen Bottesini; tekniğine sunduğu katkılarla kontrbası birçok kişinin çok yönlü bir enstrüman olarak görmeye başlamasını sağladı. Bestecinin, esasında iki kontrbas için yazdığı ünlü “Gran Duo Concertante” eseri, o dönemde bir konser için iki kontrbas virtüözünün bulunması zor olduğu için ilk seslendirilişinden sonra kemancı ve besteci Camillo Sivori tarafından yeniden düzenlenmiş ve kontrbas partilerinden birisi kemana aktarılmıştır.

giovanni-bottesini-001.jpggiovanni-bottesini-002.jpgProgram:

• Giuseppe Verdi, “La Forza Del Destino (Talihin Kudreti) Üvertürü”

• Giovanni Bottesini, “Kontrbas Konçertosu Si Minör No:2”

• Giuseppe Verdi, “I Vespri Siciliani Operası’ndan 4 Mevsim Bale Müziği”

İDSO Müdürü Timuçin Abacı; “İDSO DenizBank konser programımızda bu hafta

ünlü İtalyan romantik besteci, orkestra şefi ve kontrbas ustası olan Giovanni Bottesini’yi doğumunun 200. yıl dönümünde bir konserle anacağız. İstanbul AKM’deki bu konserimizde tüm müzikseverleri görmekten ve bu klasik müzik akşamını hep beraber yaşamaktan mutluluk duyacağız " diyor.

giovanni-bottesini-003.jpg

Temeli 189 yıl önce 1827'de Donizetti Paşa'nın kurduğu Mızika-i Humayun Orkestrası’na dayanan İstanbul Belediyesi Şehir Orkestrası, besteci Cemal Reşit Rey yönetiminde 1945 yılında kuruldu.1972 yılında ise Kültür Bakanlığı'na bağlanarak İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası adını aldı. İstanbul'un müzik yaşamında önemli bir yeri olan İDSO, Orkestra şefi Prof. G.E. Lessing ve müdür Mükerrem Berk döneminde düzenli konserler vermeye başladı. Dünyaca ünlü yerli ve yabancı solistlere eşlik eden İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, yurt içi turnelerin yanı sıra Türk sanat ve kültürünü yurtdışında da başarıyla temsil etti. İstanbul, Ankara, Bratislava ve Patras uluslararası festivallerinde konserler gerçekleştirdi. İspanya, İtalya, Yugoslavya, Çekoslovakya, Avusturya, Yunanistan ve ABD'nin Memphis kentinde açılan "Muhteşem Süleyman" sergisinde konserler verdi. Münih'te "Europa Musicale" Festivali'nde ve Yunanistan'da Atina Festivali'nde Türkiye'yi temsil etti. Bulgaristan'a yapılan 15 günlük turnenin yanı sıra, Japonya'ya Asya Orkestralar Haftası'nın açılış konserini vermek üzere davet edildi ve büyük başarı kazandı. Mısır’ın Kahire ve İskenderiye kentlerindeki konserleriyle de büyük takdir alan İDSO, ayrıca Almanya İspanya ve İtalya turnelerini, 2017 yılının Haziran ayı içerisinde Arjantin, Brezilya, Peru ve Şili ülkelerini kapsayan Güney Amerika Turnesini, 2018 yılının Aralık ve 2019 yılının Ocak aylarında ise Çin’in 10 ayrı şehrini kapsayan “Çin Turnesini” gerçekleştirdi.

Bu haber toplam 1312 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.