• BIST 8963.51
  • Altın 2278.807
  • Dolar 32.3097
  • Euro 35.0661
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 9 °C
  • Antalya 15 °C

KKTC'de rehber yasası çıktı

KKTC'de rehber yasası çıktı
KKTC'de rehberlere ait "Kıbrıs Türk Rehberler Birliği-KITREB Yasası" 8 Ocak 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüge girdi.

LEFKOŞE- KKTC meclisinden geçen yılın son günlerinde geçen son yasa, rehberlere ait "Kıbrıs Türk Rehberler Birliği-KITREB Yasası" oldu. 8 Ocak 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan KITREB Yasası, 1977’de kurulan KITREB’in 30 yıllık çabaları sonucunda hayata geçti. Kıbrıslı rehberler şimdi genel kurula gidiyor.

 

2008 yılında tanıtım atağı başlatan KKTC, turizmde atılım yapmak için sektör meslek birliklerinin yasaları konusunda yoğun bir çalışma yürütüyor. Geçen yılın son günlerinde meclisten geçen son yasa rehberlere ait "Kıbrıs Türk Rehberler Birliği Yasası" oldu. 24 Aralık 2007 tarihinde Cumhuriyet Meclisi’nde kabul edilen ve 8 Ocak 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan KITREB Yasası, 1977’de kurulan KITREB’in 30 yıllık çabaları sonucunda hayata geçti. Yasaya göre 3 ay içinde toplantı yapması gereken KITREB, 1 Mart 2008'de Genel Kurul yapacak.

Bu yasayla yeni bir döneme giren Kıbrıslı rehberlerin meslek örgütü KITREB, mesleklerinin yasal bir zemine oturmasından dolayı sevinçli. Kurumsal bir yapıya gidecek olan KITREB'in birlik organları (yönetim kurulu, disiplin kurulu, denetleme kurulu) 1 Mart'ta yapılacak genel kurulda belirlenecek.

KITREB Yasası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde turist rehberlerinin eğitimini, mesleğin icra koşullarını, denetleme konularını ve mesleğin işleyişine yönelik esasları düzenliyor. Yasada, "Yabancı rehber veya yabancı tercüman, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki turlarda eksikliği hissedilen dillerde rehberin yanında tercüman olarak bulunabilir" deniliyor. Yasada rehberlik yevmiyeleri ile ilgili 25. madde de şöyle: "Turist rehberlerinin, hizmetlerine göre alacakları taban ücret tarifeleri, KITREB ve Bakanlık tarafından belirlenerek, Bakanlık tarafından ilan edilir."

Bugüne kadar KITREB'e üye olmayanların da adada rehberlik yapabildiğini, üye sayılarının 190 küsür olduğunu söyleyen Lefkoşa şehir rehberi Selin Feza Akça, "KKTC'deki resmi belgeli yani kokart sahibi rehber sayısı bine yakın. Görüldüğü üzere bu rakam ve bizim üye sayımız arasında çok büyük fark var. İşte yeni çıkan bu yasayla adamızda çalışan faal rehberlerin hepsi KITREB'in yasal şemsiyesi altında toplanmış olacak. Bize üye olmayan artık Kıbrıs'ta rehberlik yapamayacak, yani bir anlamda rehberlerimizin kalitesi yükselecek. Çünkü zorunlu hizmetiçi seminerlerimizle, yapacağımız kültürel çalışmalarla rehberlerimizin bilgilerini sürekli güncelleyeceğiz, kalitelerini arttıracağız" dedi.

Güney tarafına gelen turistlerin kuzeye geçtiklerinde yanlarında bir Rum rehberle geldiklerini ve KKTC gezileri boyunca siyasal propangaya tabi tutulduklarını bildiren Akça, bu grupların Türk tarafında yerel rehber alma zorunluluğu olduğunu, Türk rehber alsalar bile o rehberin anlatımına izin verilmediğini, sadece tur otobüsünde oturtulduğunu ifade etti. Selin Feza Akça, "Biz bu rehberlere 'sessiz rehber' diyoruz. Çünkü hiçbir şekilde konuşma hakkı yok. Rum rehberin taraflı tanıtımına ne yazık ki alet oluyorlar" diye konuştu. KITREB Yasası'yla güneyden gelen rehberlerin burada çalışmalarının önlebiceğini kaydeden Akça, dileklerinin yasanın tüm maddelerinin gerçek hayatta uygulanması olduğunu söyledi.

KITREB Yasası'nın çıkması için rehberlerin uzun yıllardır girişimlerde bulunduklarını, şu anki KITREB Yönetimi'nin bu konuda üstün çabaları olduğunu vurgulayan Akça, Ekonomi ve Turizm Bakanı Erdoğan Şanlıdağ'ın  katkılarıyla başarıya ulaştıklarını açıkladı. Akça, "KITREB'in meslektaşları için çalışmaları takdire değerdir. Bakanımızla uyumlu bir çalışma ortamı yakalamamız yasanın çıkmasında etkili olmuştur" yorumunu yaptı. 

Ayşe Gökyiğit'in Başkan olarak görev aldığı şu anki KITREB Yönetim Kurulu'nun üyeleri şu isimlerden oluşuyor: Hasan Karlıtaş (As Başkan), Mehmet Ozaner (Genel Sekreter), Peral Börte, Umut Eserer, Cemal varoğlu, İpek Yöney.

Ekonomi ve Turizm Bakanlığı'nın web sayfasında yayınlanan rakama göre adadaki Türk rehber sayısı bin 152, ancak bu rehberlerin 60-65 kadarının faal çalıştığı tahmin ediliyor. Toplam nüfusun 1 milyon nüfuslu Güney Kıbrıs'taki rehber sayısı ise 300 kadar.

 

Öte yandan Ekonomi ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Hasan Kılıç, göreve geldikleri günden itibaren turizm sektöründe faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin yasalarının çıkarılması ve kurumsallaşmaları yönünde adımlar attıklarını ve bu çerçevede ilk olarak KITREB Yasası’nı çıkardıklarını ifade ediyor. Kılıç, daha sonra Otelciler Birliği-KITOB  ve Restorancılar Birliği-RESBİR Yasa Tasarısı’nı meclise gönderdiklerini belirtti. 1975 yılında çıkan en son 1987'de güncellenen Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği-KITSAB Yasası'na ilişkin yeni düzenlemeler konusunda çalışmalar ise sürüyor.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.