• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Kesik Köprü, araçtan kurtuluyor

Kesik Köprü, araçtan kurtuluyor
Ulaşımı 715 yıl önce yaptırılan Kesik Köprü sağladığı Karşıyaka ve Esentepe Mahalleleri'ni şehir merkezine bağlayacak yeni köprünün ihalesi onaylandı.

SİVAS -Sivas'ta Karşıyaka ve Esentepe Mahalleleri'ni şehir merkezine bağlayacak olan yeni köprünün ihalesi onaylandı. İhaleyi alan firma 2008 yılının ilk haftasında inşaat çalışmasını başlayacak.

Alternatif köprü yapılamadığı için Karşıyaka ve Esentepe mahallelerinin şehir bağlantısını 715 yıl önce yaptırılan Kesik Köprü sağlıyor.

 

Karayolları 16. Bölge Müdürlüğü'nün 2005 yılında yaptığı sondaj çalışması, acı gerçeği ortaya koymuştu. Selçuklu eseri tarihi köprünün ayaklarından alınan örnekleme analizler sonucu köprünün zamana bağlı olarak yıprandığı, direncinin kaybolduğu ve ayaklarının oyulduğu belirlendi. İnsan müdahalelerine bağlı olarak üzerine asfalt dökülen köprünün, inişli-çıkışlı yapısından dolayı araç trafiğine uygun olmadığı anlaşıldı. Ancak bugüne kadar araç trafiği kesilemediği için restorasyon ihalesine çıkılamadığı da hazırlanan raporda yer aldı. Şimdi kesme taş işçiliğinin örneklerinden olan Kesik Köprü, yılların yükünü kemerlerinden atacağı günü dört gözle bekliyor.

 

Bu amaçla 22 Kasım 2007 tarihinde Sivas İl Özel İdare tarafından yeni köprü yapımı için ihaleye çıkıldı. 10 firmanın katıldığı ihale oldukça çetin geçti. İhaleyi, 2 milyon 422 bin YTL fiyat veren Bosaş firması kazandı. İtiraz süresi önceki gün sona eren ihale, Özel İdare Yol Ulaşım Şubesi tarafından onaylanarak ilgili firmaya sözleşme daveti yapıldı.

 

Bosaş Firması yetkililerinin 15 gün içinde Sivas'a gelerek Özel İdare Genel Sekreterliği ile sözleşmeyi imzalaması bekleniyor. İmza sonrası bir hafta içinde iş teslimi yapılacak.

 

İlgili firmanın ise köprü yapımına hemen başlayacağı ifade edildi. İhale şartnamesine göre köprünün 700 gün içinde bitirilmesi gerekiyor. Yeni köprünün, Karşıyaka ve Esentepe'yi ortadan kesen 4 Eylül Sanayi Sitesi arkasına yapılacağı belirtildi.

 

İl Özel İdare yetkililerinden alınan bilgilere göre köprü inşaatının ihale şartnamesinin aksine 2008 yılı sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor.

 

715 YILLIK KESİK KÖPRÜ TURİZME KAZANDIRILACAK

 

Alternatif köprü olmadığı için araç trafiğine kapatılamayan Kesik Köprü, yeni köprünün hizmete girmesiyle birlikte eski hüvüyetine kavuşacak.

 

Yılların yorgunluğunu üzerinde taşıyan köprünün restore edileceğini açıklayan yetkililer, bundan sonra turizim amaçlı hizmet vereceğini açıkladı.

 

ıÜüSivas - Kayseri eski yolu üzerindeki köprü, Kızılırmak'ın üzerinde yaptırılmıştır. Bir diğer adı da Kızılırmak Köprüsü'dür. Köprünün uzunluğu 326,35 metre, eni 4,85 metredir. 19 kemerden oluşan köprünün en büyük kemer açıklığı 7,90 metredir. Köprünün tamamı kesme taştandır. Köprü iki kısım halindedir.

 

Sivas tarafında 17 gözlü olan birinci kısım Kayseri tarafında 2 gözlü olan ikinci kısım vardır. Bu iki kısım arasındaki kemerli gözler toprak altında kalmıştır. Köprünün üzerinde bulunan kitabelere göre 1292 yılında Selçuklu Devleti tarafından yapılmıştır.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.