• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Kerimoğlu Evi restore edildi

Kerimoğlu Evi restore edildi
Yerkesik Belediye Başkanı Mustafa Karadağ: Valilikle birlikte Kerimoğlu Evinin restorasyonunu tamamlayarak kültür evi haline getirdik.

MUĞLA-Muğla'nın Yerkesik beldesindeki Kerimoğlu Evi, restorasyonu tamamlanarak kültür evi haline getirildi.

Yerkesik Belediye Başkanı Mustafa Karadağ, Kerimoğlu'nun öldürüldüğü evin restorasyonun Muğla Valiliği işbirliğiyle tamamlandığını söyledi. Başkan Karadağ, evin Yerkesik Belediyesi Kültür Evi haline getirildikten sonra yörenin el sanatları ve halkın kültürünü yansıtan değerlerin sergilenmesi için kullanılacağını ve kültür turizmine kazandırılacağını kaydetti. Bahçesiyle birlikte bin 600 metrekare alan içindeki Kerimoğlu Evi'nin ev bölümünde, günümüzdeki Kerimoğlu efsanesini gösteren yazı ve resimler sergilenecek. Daha önce ahır ve samanlık olarak kullanılan depo ise etnografik değerlerin sergilendiği salon şeklinde hizmet verecek. Arka bahçedeki küçük birimde de ziyaretçiler için kafeterya yapılacak.


 

KERİMOĞLU TÜRKÜSÜNÜN HİKAYESİ

Pisi'ye (Bugünkü Yeşilyurt beldesi) yakın bir köye Kerimoğlu Eyüp arkadaşları ile düğüne gider. İlerleyen saatlerde Kerimoğlu Eyüp arkadaşları ile zeybek oyununa kalkar. Bunun üzerine Muğlalı zenginlerin Pisi ovasındaki arazilerinin kahyalığını yaptığı için Pisi muhtarı olan İzzet Ağa gençlere; "Utanmadınız mı bunca büyüklerin önünde oyuna kalkmaya. Ne zaman adet oldu büyüklerden izin almadan oyuna kalkmak" diyerek küfürlere devam eder. Zira büyüğünden izin almadan zeybek oynamaya kalkmak hakaret

 

sayılırmış. Muhtarın hakaretleri üzerine taraflar arasında tartışma çıkar. Kerimoğlu Eyüp tartışma esnasında belinden çıkardığı bindirme tabancasıyla muhtarı öldürmek için ateş eder. Ancak muhtar aniden kendini yana atınca sadece kolundan yaralanır.

 

Düğün yerinde bulunan muhtarın adamları Eyüp'e vurmaya başlamışlar ve onu çok fena hırpalamışlar. Bir ara fırsat bulan Eyüp ellerinden kurtulmuş ve evine sığınmış. Çok geçmeden kolluk kuvvetleri Eyüp'ün evini kuşatmış ve Eyüp dağlara doğru kaçarken çıkan çatışmada Eyüp'ün silahından çıkan bir mermi ile bir zaptiye ölmüş. Kerimoğlu Eyüp hiç yoktan bir katil zanlısı olmuş. Zaptiyeler uzun süre dağda Eyüp'ün izini sürmüşler ama bulamamışlar. 19 yaşındaki bu zeki ve çevik genci ele geçiremezler. Nihayet

 

Milas'ta kaçakçı yakalamakla ünlenmiş "Kör Arap" lakaplı İsmail Çavuş'a haber salarlar.

 

Kör Arap, daha önce girdiği bir çatışmada gözünün birini kaybettiğinden ve çok esmer tenli olması sebebiyle bu lakapla anılırmış. Çok acımasız ve çok keskin nişancıymış. İşinde uzman olan Kör Arap işe istihbarat edinerek başlamış ve Kerimoğlu Eyüp'ün Çakallar denilen bir mezrada İbişoğlu İbrahim'in çoban kulübesinde kaldığını tespit etmiş.

 

1901'in çok güzel bir bahar günüymüş. Öğleden sonra dört sularında pırıl pırıl güneşli bir hava, çamların arasında dolaşan hafif bir meltem, Eyüp'ü tedbirsiz kılmış olacak ki geceleri dağlarda kaçak dolaşıp, gündüz olunca vardığı İbişoğlu'nun kulübesinde çok derin bir uykuya yatmış. Pencere ve kapının açıldığını fark etmemiş. Uyuyan insanı yılan sokmazmış ama yılanın yapmadığını Kör Arap yapmış. Mışıl mışıl uyuyan Eyüp'e hiç acımadan ve uyandırmadan canına kıymış.

 

TÜRKÜNÜN SÖZLERİ

 

Haydülen de ülen de,

Karadağların sandalı da, sandalı.

Al ganlara boyanmış,

Kerimoğlunun her yanı da her yanı.

Öf aman da aman da apılan 6 tablo ile Kerimoğlu T

Şu dağlarda keklik kalmadı.

Oyna len de koca Arabım sen oyna,

Senden başka yiğit (!) kalmadı.

Öf ülen de aman da

Yerkesikinen şu pisinin arası

Nerelerde bozulmuş

Kerimoğluylan kör Arab'ın arası

Öf aman da öf aman

Eyüp efem gitti gitti bulunmaz

Elleme Kör Arabım elleme

Uykularda adam vurulmaz.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.