• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Kayaköy'de çalışmalar başlıyor

Kayaköy'de çalışmalar başlıyor
UNESCO'nun Dünya Dostluk ve Barış Köyü ilan ettiği Kayaköy'deki evler tatil köyü ve müzeye dönüştürülecek.

MUĞLA- UNESCO'nun Dünya Dostluk ve Barış Köyü ilan ettiği Kayaköy'deki evler tatil köyü ve müzeye dönüştürülecek. Mimari dokusu, dar sokakları, kiliseleri ve doğasıyla etkileyici bir atmosfere sahip olan, Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Kayaköy'de 15 yıl boyunca gerçekleştirilemeyen restorasyon çalışmaları başlıyor.

Köyün bir bölümü müze haline getirilirken bir bölümü de tatil köyüne dönüştürülecek.

Muğla İl Genel Meclisi Başkanı Cem Erkin, Konuyla ilgili açıklamasında çalışmalarla Kayaköy'ün turizmde daha verimli değerlendirilmesinin sağşlanacağını ifade etti.

Köyle ilgili bir imar çalışması gerçekleştirildiğini, tamamlanan ve askıya çıkan plana itirazlar geldiğini açıklayan Erkin, söz konusu itirazların değerlendirilip kesin sonucun çıkmasının beklendiğini söyledi.

Erkin "Bundan yaklaşık üç yıl önce, Kayaköy'ün koruma amaçlı imar planı için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 200 bin YTL ödenek ayrılmıştı. Bu bağlamda Bakanlığın önerdiği bir profesör, eski evleri tespit etti ve haritalarını çıkardı." dedi.

Bölgenin rolöve çalışmalarının hazır olduğunu kaydeden Cem Erkin, itiraz edilen imar planının kesinleşmesiyle Bakanlığın Kayaköy'le ilgili olarak ihaleye çıkacağını açıkladı.

Özel sektörün, hatta İtalya'dan firmaların açılacak bu ihale için hazır beklediğini bildiren Erkin şöyle konuştu:

"İmar durumunun nasıl çıkacağı çok önemli. İmar planı sorunu çözülünce hemen ihaleye çıkılacak. Kayaköy'deki tarihi evlerin 1\3'ü aslı korunmak kaydı ile tatil köyü yapılacak. Geri kalan kısmı ise yine tadilatı yapılarak müze haline getirilerek ziyarete açılacak. Hayata geçirilecek proje ile eski Rum evleri tüm dünyaca tanınır hale gelerek turizm pastasına dahil edilmiş olacak."

Eski bir Rum köyü olan Kayaköy'de her biri 50 metrekareden büyük olmayan, manzara ve ışık açısından birbirinin önünü kapatmayan, genellikle alt katları kiler görünümünde, ikişer katlı ve girişte çatıdaki yağmur sularının toplandığı zeminaltı sarnıçların olduğu 3500'e yakın taştan yapılmış evler yer alıyor.

Fethiye'ye 8 kilometre uzaklıkta, eski bir Rum yerleşimi olan Kayaköy'ün geçmişi MÖ.3000'lere kadar gidiyor.

Eski adı Levissi olan köyde, konutların yanı sıra evlerin arasına serpiştirilmiş çok sayıda şapel, iki büyük kilise, bir okul ve gümrük binası yer alıyor.

1922 yılında gerçekleştirilen mübadelenin ardından köyde yaşayan Rumlar Yunanistan'a gönderilirken Yunanistan'daki Türkler de bu bölgeye yerleştirilmişti, fakat köye yerleştirilen Türkler köyü terk ederek ovaya yerleşmiş, tarihi evler de yıllarca bakımsız ve ilgisiz kalmıştı.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.