• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 28 °C

Kasımiye Medresesi restore edildi

Kasımiye Medresesi restore edildi
Mardin'de Artuklular döneminden kalma 670 yıllık Kasımiye Medresesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edildi.

MARDİN -Mardin'de Artuklular döneminden kalma 670 yıllık Kasımiye Medresesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edildi.

7 bin yıllık tarihi dokusu ile dünyada Kudüs ve Venedik şehirlerinden sonra UNESCO tarafından üçüncü tarihi ve mimari sit kenti ilan edilen Mardin'de, yüzyıllardır hizmet veren tarihi mekanların restorasyonu bir bir yapılıyor.

 



Yakında açılması planlanan tarihi Kasımiye Medresesi'nin aktif olarak hizmet vermesi için Mardin Valiliği bir dizi çalışma başlatttı.

 

Mardin merkezinde bulunan Zinciriye Medresesi ve Hamidiye Camisi başta olmak üzere, 10'a yıkan binanın restorasyon çalışmaları devam ederken, Latifiye, Şehidiye, Melik Mahmut, Sti Radviye camileri ile Deyrul-Zafaran Manastırı ve Mort Şimune Kilisesi gibi tarihi mekanların restorasyonları ise hayırsever iş adamları ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tamamlandı.

 

Mardin'de son olarak, şehir merkezinde bulunan 670 yıllık Kasımiye Medresesi'nin giriş kapısı ile avlusunun restorasyonu Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tamamlandı. Medresesin çevre düzenlemesinin ise Mardin Valiliği tarafından yapılacağı belirtildi.

 

Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, Mardin'in çok sayıda saklı kalmış değeri barındırdığını belirterek, önemli bir tarihsel değeri daha Mardin'e kazandırdıklarını söyledi.


 

Mardin'de tarihi mekanların restorasyon çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Vali Mehmet Kılıçlar, "Restorasyon çalışmaları, aslına uygun olarak yapıldığından yeni bir uygarlığın tekrar dirilmesi anlamına geliyor. Restorasyon çalışmalarını üstlenmek, gönül işidir. Hayırsever iş adamlarımız bu konuda yanımızda oldu. Mardinli vatandaşlarımız, tarihi yapıları daha iyi sahiplenmeye başladı. Bu durum bizim için sevindiricidir. Birkaç yıl sonra Mardin, kötü yapılaşmalardan tamamen kurtulacak. Yaklaşık 7 bin yıllık tarihe sahip, dinlerin, dillerin ve kültürlerin harmanlandığı güzel Mardin'de aslına uygun olarak restorasyonu devam eden tarihi mekanların bitirilmesi ile Mardinimizin güzelliğine güzellik katılacak ve Mardin'in, UNESCO'nun kültürel miras listesine girmesine biraz daha yaklaşmış olacağız." dedi.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.