• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

İzmir’de sergiden sonra Atatürk müzesi olmalı

İzmir’de sergiden sonra Atatürk müzesi olmalı
Folkart Gallery’de 29 Ekim’de açılan, “Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk.” Sergiyi 31 Mart’a kadar görme şansı var.

İZMİR - İzmir’de görülmesi büyük şans ve şart olan bir sergi var. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’ncü yılı nedeniyle, Folkart Gallery’de 29 Ekim’de açılan, “Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk.” Sergiyi 31 Mart’a kadar görme şansı var.

-ataturk-.jpgİSTEĞE ÇOK KİŞİ KATILIR

Çok etkileyici. Atatürk’ün son nefesini vermesinden hemen sonra yüzünün kalıbı alınarak yapılan mask çok farklı duygu seline neden oluyor. Bu arada Folkart’ın edindiği Atatürk’le ilgili fotoğraf, belge, eşyanın ancak yüzde 30’unun sergilenebildiğini öğrendim. Benim Folkart’tan bir isteğim var: Bir Atatürk ve Cumhuriyet Müzesi. Pek çok kişi bana katılacaktır ve umarım yakında olumlu, sevindirici bir girişim haberi alırız.

-ataturk-,-mesut-sancak,-folkart.jpgBÜYÜK ATA’YA VE 100’NCÜ YILA SAYGI DURUŞUMUZ

Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak’ın duygu, heyecan ve görüşlerini paylaşalım: “Cumhuriyetimizin 100’ncü yılında böyle anlamlı bir sergi açtığımız için gurur duyuyoruz. Folkart’ın bir kurumsal sosyal sorumluluk projesi olarak, yıllardır hazırlık yaptığımız bu çok kıymetli sergi Atatürk’e ve Türkiye Cumhuriyeti’ne bir saygı duruşu olarak görüyoruz. Bu sergiyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e minnetimizi, sevgimizi, saygımızı göstermek istiyoruz.

-ataturk-,-mesut-sancak,-folkart-001.jpg-ataturk-,-mesut-sancak,-folkart-002.jpgÇOK ÖNEMLİ KOLEKSİYON

Yıllardır yaptığımız çalışmalar, katıldığımız müzayedeler ve benzeri girişimlerimiz sonucunda Türkiye’de Atatürk ile ilgili en önemli koleksiyonlardan birine sahip olduk. Bununla gurur duyuyoruz. Hepinizi aileleriniz, yakınlarınız ve dostlarınız ile birlikte sergiyi gezmeye davet ediyorum. Serginin hepimizde bırakacağı iz, eminim Büyük Dahi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e duyduğumuz minnet ve saygı duygusunu daha da derinleştirecektir.”

-ataturk-,-mesut-sancak,-folkart-003.jpgHAZIRLIK YEDİ YIL SÜRDÜ

Nazım Hikmet’in Kuvayi Milliye Destanı’ndaki unutulmayan bir dizeden esinlenilen sergi yedi yılda hazırlanmış. Folkart Gallery Genel Koordinatörü Fahri Özdemir’in proje yönetimini üstlendiği sergiyle ilgili genel bilgi ileteyim.

150 FOTOĞRAF İLK KEZ

Sergide Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’de ilk kez kamuoyu ile paylaşılan, yayımlanmamış 150 fotoğrafı, kullandığı çeşitli eşya bulunuyor. Atatürk’ün sigara tabakaları, bastonu, kravatı gibi örnekleri görmek mümkün. Büyük Ata’nın bazı kişilere imzaladığı fotoğraflar, özel yazışmalarının orjinalleri, el yazması mektupları, madalyalar, en kritik anlardaki telgrafları da dikkat çekiyor.

ÖZEL EŞYA VE GÖRSELLER

Sergide, Atatürk’ün kendi el yazmaları, annesi Zübeyde Hanım’ın mektubu, dönem afişleri, belgeler ve birçok gazete ve dergi örnekleri, yüz yıl önce kullanılan Cumhuriyet ve Atatürk için üretilmiş çok özel objeler yer alıyor. Sergi, Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa’nın “hasta adamı” diye nitelendirilip, 1918 sonlarında neredeyse ölüm döşeğinde olarak tanımlandığı bir dönemde, çok zor koşullarda sürdürülen Kurtuluş Savaşı sonrası cumhuriyetin kuruluşunun ilk yılları arasındaki o büyük serüveni, görsel bir bütünlükle yansıtıyor. Folkart Gallery, ayrıca bu özel sergiyle ilgili, Atatürk koleksiyonerlerinden de gönüllü destek almış.

KARANLIKTA AKAN BİR YILDIZ

Serginin adına esin kaynağı olan, büyük şairimiz Nazım Hikmet’in Kuvayi Milliye Destanı’ndaki, “Ve karanlıkta akan bir yıldız gibi kayarak” dizesinin yer aldığı bölüm:

“Dağlarda tek tek ateşler yanıyordu.

Ve yıldızlar öyle ışıltılı, öyle ferahtılar ki

Şayak kalpaklı adam

Nasıl ve ne zaman geleceğini bilmeden güzel, rahat günlere inanıyordu

Ve gülen bıyıklarıyla duruyordu ki mavzerinin yanında,

Birdenbire beş adım sağında onu gördü.

Paşalar onun arkasındaydılar.

O, saati sordu.

Paşalar: “Üç” dediler.

Sarışın bir kurda benziyordu.

Ve mavi gözleri çakmak çakmaktı.

Yürüdü uçurumun başına kadar,

Eğildi, durdu.

Bıraksalar

İnce, uzun bacakları üstünde yaylanarak

Ve karanlıkta akan bir yıldız gibi kayarak

Kocatepe’den Afyon Ovası’na atlayacaktı…”

(Kuvayi Milliye / Nazım Hikmet)

BU FIRSAT KAÇMAZ

Benzersiz olan sergiyi 31 Mart’a kadar ücretsiz olarak gezerek unutulmaz bir anı edinebilirsiniz. (Sergi, Pazartesi dışında her gün açık. Cumartesi ve Pazar 10.00-18.30, diğer günler 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.) Sergi daha sonra Ankara ve İstanbul’da Atatürk sevdalılarıyla buluşacak. Yineliyorum, mutlaka görülmeli… Bu fırsat kaçmaz… Ve artık sıra Atatürk Müzesi’nde…

Kaynak: Nedim Bubik / Yenigün
Bu haber toplam 854 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.