• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

İzmir MARBLE Fuarı'nı hedefledi

İzmir MARBLE Fuarı'nı hedefledi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye mermer ve doğal taş sektörünü biraraya MARBLE Fuarı'nı 'dünya birincisi yapma' konusundaki kararlılığını açıkladı,

İZMİR -İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye mermer ve doğal taş sektörünün önde gelen isimlerini biraraya getirdi. Toplantıda, yeni fuar alanına destek ve MARBLE Fuarı'nı 'dünya birincisi yapma' konusundaki kararlılık vurgulandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Gaziemir'de İzmir Çevre Yolu ile ESBAŞ arasında bulunan alanda yaptırılacak olan yeni fuar alanının 2009 yılındaki MARBLE Fuarı'na yetiştirilmesi hedefleniyor.

 



İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin mermer ve doğal taş sektörünün önde gelen isimleri ile birlikte Gaziemir'de yapılması planlanan yeni fuar alanı ve MARBLE Fuarı konularında gerçekleştirdiği çalışma toplantıları, sektörden büyük ilgi gördü. Yoğun katılımın sağlandığı toplantıların ardından, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İZFAŞ Genel Müdürü Doğan İşleyen, Türkiye Mermer, Doğaltaş ve Makine Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Selahattin Onur ve mermer sektörünün önde gelen isimlerinin katılımıyla bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Çeşme Ilıca Otel'de yapılan toplantıda konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, yeni fuar ve kongre merkezinin Türk mermer sektörüne büyük ivme getireceğini ve yeni açılımlar sağlayacağını söyledi.

 

Mermer sektörünün önde gelen temsilcileri ile haftasonu boyunca çalışma toplantıları gerçekleştirdiklerini ve MARBLE 2008 Fuarı Danışma Kurulu toplantısını yaptıklarını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çok verimli bir haftasonu geçirdiklerini, mermer sektörünün sorunlarından, 26-29 Mart 2008 tarihlerinde yapılacak MARBLE Fuarı ve yeni fuar alanına kadar pekçok konuda görüş alışverişinde bulunduklarını açıkladı.

 

Yeni Fuar alanı konusunda bilgi veren Başkan Kocaoğlu, "330 bin metrekare alandaki fuar alanı çalışmalarımızı son aşamaya getirdik. İzmir Büyükşehir Belediyesi, TOBB, ESBAŞ, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, İhracatçılar Birliği ve EGİAD gibi kurumlarımızın katılımıyla ve özel girişimcilerle şirket kurulacak. Şu anda 30'u aşkın özel girişimci var ama bu sayı değişiyor ve giderek artıyor. Bundan dolayı bugüne kadar şirkete katılacak kişilerin isimlerini açıklamadık. Sonuçlandığında katılan arkadaşlarla bir araya gelip kamuoyuna açıklama yapacağız" diye konuştu.

 

Başkan Kocaoğlu, İzmir'de çok ortaklı bir fuar şirketi oluşumunun kaynaşmayı, birlik ve beraberlik ile dayanışmayı da beraberinde getireceğini ve projenin İzmir'in geleceği açısından çok önemli olduğunu kaydetti. Fuar alanı ile ilgili çalışmalarda son noktaya gelindiğini belirten Başkan Kocaoğlu, "Problemler bitti. Fizibilite çalışmaları tamamlanmak üzere. Şirket ana sözleşmesi taslak olarak tamamlandı Mimar arayışlarımız sürüyor" dedi. Alanın kamulaştırılması sırasında büyük yardımlar gördüklerini söyleyen Başkan Kocaoğlu şöyle konuştu:

 

"Gaziemir'deki alanı belirledikten sonra, kamulaştırmaya ve planlamaya bağlı olarak belirli bir zaman geçti. Bundan dolayı mermer sektörü temsilcileri yeni fuar alanı olacak mı olmayacak mı endişesine kapılmışlardı. Biz kamu kurumuyuz. Kurallarına göre bu işi götürüyoruz. Planlaması ayrı süreç, kamulaştırma çalışmaları ayrı süreç. Şu anda inşaata başlayacak noktaya, son noktaya geldik. Yaklaşık 2.5 senelik bir emek var. Yargı kararı bitmeden, alandaki mülkiyet sahiplerinden aldığımız izinle çalışmalara başladık. Mülkiyet sahiplerine, İzmir halkı adına, İzmir Büyükşehir Belediyesi adına ve fuarcılık adına teşekkür ediyorım. Mahkeme kararı kesinleşmeden, inşaat yapılmasına muvaffakatname veren herkese teşekkürü bir borç biliyorum."

 

26-29 Mart 2008 tarihleri arasında düzenlenecek olan 14. MARBLE Fuarı'nın ve mermer sektörünün İzmir fuarcılığı ve kent için çok önemli olduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, "Lokomotif fuarlarımızın başında MARBLE Fuarı geliyor. Bu fuarın daha da gelişmesi için yer problemi vardı. Biz de Gaziemir'deki alanı, 2009 yılında yapılacak MARBLE Fuarı'na yetiştirmeyi hedefliyoruz" dedi.

 

Türkiye Mermer, Doğaltaş ve Makine Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Selahattin Onur ise Başkan Kocaoğlu'na teşekkür ederek, "Bir dahaki yılın MARBLE Fuarı'nı yeni hollerde yapacağımızı duyarak en güzel, en müjdeli haberimizi aldık. Fuar katılımcıları olarak bazı sıkıntılarımız vardı. Yer sıkıntısından dolayı bazı arkadaşlarımız çadırlarda, bazıları dışarda kalıyordu. Bu konuda Sayın Başkan ve İZFAŞ Genel Müdürü ile yıllardır temas halindeydik. Onlar da İzmir fuarcılığının en büyük ayağının MARBLE Fuarı olduğunun bilincindeydi. Büyük çalışmalar, çabalar gösterdiler. 330 bin metrekare alan ve 250 bin metreare inşaat sahası olan kongre ve fuar merkezi yapacaklarını müjdelediler. Kendilerine teşekkür ediyorum" diye konuştu.

 

Selahattin Onur, "yüksek faiz ve düşük kur" sıkıntısı yüzünden zor günler geçiren mermer sektörünün içinde bulunduğu bu karamsar tabloda müjdeli bir haber aldıklarını söyleyerek, "Yeni fuar alanının 2009'a yetiştirilmesinin hedeflenmesi bize moral verdi. Kendilerine ve İZFAŞ'a çok teşekkür ediyorum" dedi. Selahattin Onur, mermer firmalarının yeni fuar alanına ortak olması konusunda kendi içlerinde fikir alışverişi yapacaklarını, oluşumda yer almak istediklerini, bu konuyu en kısa sürede bir araya gelerek değerlendireceklerini ifade etti. Başkan Kocaoğlu ise bu konuda "Kapımız mermer sektörüne açık. Bu toplantı, fuar oluşumuna ortak arama toplantısı değildi. Alanla ilgili görüştük ve sorunları masaya yatırdık. Kararı kendileri verecektir. Ortak olmak istiyorlarsa olurlar, istemiyorlarsa olmazlar. Sektör temsilcileri değerlendirir bunu. Ortak olmak istiyorlarsa kapımız mermer sektörüne açık. Katılımları bizi mutlu ve motive eder" diye konuştu.

 

Expo 2015in İzmir'e verilmesinin yeni fuar alanı ve kongre merkezi sürecine destek olacağını ifade eden Başkan Kocaoğlu, "EXPO, kenti, bölgeyi ve ülkeyi dönüştüren bir organizasyon. Kentin hazırlanması, yatırımcıların çekilmesi, kentin büyüme trendine girmesi, altyapının tanımlanması çok önemli çalışmalar. "3. İzmir" olarak tanımladığımız Liman arkasını planlayacağız, EXPO'nun kazanılmasının hemen ardından İnciraltı'nda planlama yapacağız. Kalkınma yarışmasına çıktığımız 171 bin hektarlık Yarımada'da düzenlemeler yapacağız. Çok sayıda kongre merkezleri yapılacak" diye konuştu.

 

YENİ FUAR ALANI VE KONGRE MERKEZİ

 

- Gaziemir'de İzmir Çevre Yolu ile ESBAŞ arasında bulunan alanda yapılacak olan Yeni Fuar Alanı ve Kongre Merkezi, toplam 330 bin metrekare alana sahip. Fuar binası ve kongre merkezi 250 bin metrekareye kadar genişleme alanına sahip olacak.

- Fuar şirketinin kuruluş sermayesi 120 milyon YTL ve 100 hisse olarak öngörüldü.

- Yapılması planlanan kongre merkezi yaklaşık 25 bin metrekare büyüklükte ve 5 bin kişi kapasiteli.

- Fuar alanında 25 bin metrekare sosyal donatı alanı olarak kullanılabilecek.

- Fuar binalarına ayrılan toplam alan 170 bin metrekare. İlk etapta 70 bin metrekarelik fuar binaları yapılacak. Daha sonra gelen talebe göre, fuar binalarının etap etap büyümesi sağlanacak.

- Fuar alanının çevresinde kalan 2 bin dönümlük planlanmamış alan, otel, cafe gibi merkezlerin yapılması için uygun.

- Yeni fuar alanı ve kongre merkezinde, İzmir'in yeni fuar mekanı ve kongre merkezi ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra, kentin sosyo- kültürel birikiminin ve günümüzün çağdaş mimarlık anlayışının yansıtılacağı yapıların oluşturulması hedefleniyor.

- Yeni Fuar ve kongre merkezi, çağdaş mekanların yanı sıra, teknik ve sosyal altyapı donanımlarıyla büyük boyutlu ihtisas fuarlarının gereksinimlerini karşılayabilecek niteliklere sahip olacak.

- Yeni fuar ve kongre merkezi, şehir içi ulaşım, konaklama, hizmet alanlarına yakın konumuyla fuar katılımcılarının yanı sıra, kentlilerin de kolayca ulaşmasının sağlanabileceği nitelikli mimarisiyle, uzun yıllar fuarcılık sektörüne hizmet verebilecek.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.