• BIST 8714.69
  • Altın 3017.587
  • Dolar 34.2879
  • Euro 36.9787
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • Antalya 20 °C

İzmir Körfezi'ne temizlik teknesi

İzmir Körfezi'ne temizlik teknesi
2007'de 450 ton çöp toplanan İzmir Körfezi'e uygun olarak İstanbul Tuzla tesislerinde üretimine başlanacak özel teknenin benzeri bulunmuyor.

İZMİR -Körfezi temiz tutmak için her yıl deniz süpürgesi kiralayarak çöp toplayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, artık kendi teknesinin sahibi olacak. 2007'de 450 ton çöp toplanan İzmir Körfezi'nin yapısına uygun olarak İstanbul Tuzla tesislerinde üretimine başlanacak özel teknenin benzeri bulunmuyor.




Akıntı ve rüzgarla gelen çöpleri karadan ekiplerle, açıktan deniz süpürgesiyle toplayan belediye, temizliğin daha rahat yapılabilmesi için İzmir Körfezi'nin yapısına uygun tekne modeli geliştirerek satın alma yoluna gitti. 15 metre uzunluğunda ve 4.5 metre eninde olan katamaran tekne, 900 bin YTL'ye malolacak ve 2008 Kasım ayında temizliğe başlayacak. Denizde yüzer halde bulunan çöpleri toplayacak olan tekne, körfezin yapısına uygun tasarlandığı için başka teknelerde olmayan özelliklere sahip. Özel tekneyle, deniz süpürgesinin ulaşamadığı bölgelere rahatça girilecek. Sığ sularda ve kıyılarda da temizlik çok daha kolay yapılabilecek. Vakum sistemiyle kayalık alanlardaki çöpler de toplanabilecek. Petrol ve petrol türevi gibi atıkların toplanması yine bu tekneyle sağlanacak. Yeni tekne, çok ince yağları bile toplayacak özelliğe sahip olacak. Ayrıca ön tarafında iki su topu bulunacak tekneyle gemi yangınlarına da müdahale edilebilecek. Su topları, çöpleri geminin ön tarafına çekmek için de kullanılacak.

 



Belediye Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Körfez Denetim Ekibi'ne bağlı kara ekipleri, haftanın yedi günü Alsancak, Göztepe, Pasaport, Konak, Karşıyaka ve Üçkuyular iskeleleriyle Bayraklı Rekreasyon Alanı, Cumhuriyet Meydanı ve Pasaport kıyılarında biriken çöpleri kepçelerle topluyor. DenizTemiz/Turmepa'nın deniz süpürgesi ve Çevre 1 teknesiyle körfezde yüzer haldeki çöpler toplanıyor. Ekipler, 2007 yılında İzmir Körfezi'den 450 ton çöp topladı.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.