• BIST 9693.46
  • Altın 2499.907
  • Dolar 32.5633
  • Euro 34.7694
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 19 °C

İtalyan tatil köyü Mont Blanc buzu korkusundan tahliye edildi

İtalyan tatil köyü Mont Blanc buzu korkusundan tahliye edildi
Ani yüksek sıcaklıklar nedeniyle Mont Blanc’daki büyük bir dağ buzulunun parçalanabileceği korkuları yüzünden tahliye edildi.

COURMAYEUR (İTALYA) - İtalya'daki bir dağ tesisi Perşembe günü alarma geçti. Ani artan yüksek sıcaklıklar nedeniyle Mont Blanc’daki büyük bir dağ buzulunun parçalanabileceği korkuları yüzünden yüzlerce insan tahliye edildi.

Aosta Vadisi bölgesinin Doğal Risk Yönetimi Hizmeti Direktörü Valerio Segor, Mont Blanc masifi içindeki Planpincieux buzulundan uçan buz bloğunun yaklaşık 500.000 metreküp olduğu tahmin ediliyor.

mont-blanc-buzu-.jpgFransız sınırına yakın, kuzeybatı İtalya'nın Courmayeur kasabasında düzenlenen basın toplantısında, bu Milano katedralinin veya "üzerinde 80 metre buz bulunan bir futbol sahasının" eşdeğeri büyüklükte olduğunu söyledi.

“Herhangi bir düşüş önemli ölçüde hasar verebilir ve aynı zamanda uzun bir yol kat edebilir” dedi.

Uzmanlar, sıcaklıktaki son artışın, büyük buz yığınının dağın üzerinden kayarak kayarak pitoresk kasabanın ve kayak merkezinin doğusundaki evleri tehdit edebileceği anlamına geldiğini söylüyor.

15'i ikamet eden 75 kişinin tahliyesi, önceki gece belediye başkanının alarma geçirmesi üzerine Perşembe günü başladı. Yürüyüşçüler için gözde bir nokta olan aşağıdaki Val Ferret vadisine giden yollar kapatıldı.

Belediye başkanı Stefano Miserocchi gazetecilere verdiği demeçte, "Tahliye acil ve zorunluydu. Durum önümüzdeki 72 saat içinde yüksek bir uyarı bekliyor" dedi.

Segor, “Buz yığını deniz seviyesinden yaklaşık 2.600 ila 2.800 metre (yaklaşık 8.500-9.200 feet) yukarıda ve yavaşça ayrılıyor. İzleme sistemlerimiz ve fotoğraf karşılaştırmaları ile buzulun abartılı olmayan bir hızda yol veren bir kesimini belirledik” diyerek buzur büyük bölümünün "anormal davranışı"nın buzul üzerindeki uçuşlardan görülebildiğini de sözlerine ekledi. .

Segor, yüksek sıcaklıkların ısıl şoku, daha sonra tekrar yükselmeden önce soğumaya başladı "buzulun o kısmını hemen çökme riski ile fragilize ediyor.

Altından akan su aslında bir 'slayt' görevi görebilir. En tehlikeli durum ve çökmeye yatkın olanı budur" dedib

Courmayeur'daki Montagna Sicura Vakfı tarafından verilen buzulun Temmuz ayından hızlandırılmış video görüntüleri, buzulun dağın kenarından yavaş ama gözle görülür şekilde hareket ettiğini gösteriyor. Yetkililer alandaki buzulların hareketlerini fotoğraf ve radar ile takip edebiliyorlar.

Geçen sonbaharda, Planpincieux buzulundan başka bir buz bölümü çökmekle tehdit ederek bölgede yol kapanmasına neden oldu. Mont Blanc, 4.800 metrenin üzerindeki Alplerin en yüksek dağıdır.

Kaynak: Bangkok Post
Bu haber toplam 1028 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.