• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 22 °C

İsviçre'de dünyanın en uzun yolcu treni sefer yaptı

İsviçre'de dünyanın en uzun yolcu treni sefer yaptı
1,9 kilometre uzunluğundaki 100 vagonlu tren, Alp Dağları'nın eteklerine inşa edilen Albula-Bernina güzergahında sefer yaparak dünyanın en uzun yolcu treni rekorunu kırdı.

ZÜRİH - İsviçre'de dünyanın en uzun yolcu treni seferi .Rhaetian demir yolları firması, demiryollarının 175. yıl dönümü kutlamaları kapsamında dünyanın en uzun yolcu trenin segini yaptı. Şirkete ait 1,9 kilometre uzunluğundaki 100 vagonlu trenin, Alp Dağlarının eteklerine inşa edilen Albula-Bernina güzergahında rekor denemesi için  7 sürücü ile 4.550 koltuk yolcu taşıdığını açıkladı.

rhaetian-demir-yollari-004.jpgFirma, bu trenin dünyadaki en uzun yolcu treni olduğunu bildirdi. Rhaetian Direktörü Renato Fasciati, bu rekorun, İsviçre'nin demir yolu mühendisliğindeki başarısını ve ülkedeki ilk demir yolu inşasının 175'inci yılını öne çıkarmak için kırıldığını ifade etti.

rhaetian-demir-yollari-001.jpgAlp rhaetian-demir-yollari-006.jpg

Dağları delinerek inşa edilen ve manzarasıyla çok sayıda turist çeken Albula-Bernina güzergahı, 2008'de Birleşmiş Milletler Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Mirası listesine dahil edildi. Turistik demir yolu, 22 tünel ve 48 köprüden oluşuyor.

rhaetian-demir-yollari-002.jpgRHAETIAN DEMIRYOLU

Rhaetian Demiryolu ( İtalyanca Ferrovia Retica ), Alpler'in izole edilmiş manzarası üzerinde zafer kazanan modern mühendisliğin olağanüstü bir örneğidir . İsviçre Alpleri'ni iki geçişten geçerek Albula ve Bernina bölgelerini kapsayan iki demiryolu hattı, Orta Alpler'deki birçok topluluğun yaşadığı izolasyon sorununu çözdü. 1904 yılında açılan demiryolu etkileyici bir yapıdır; Albula hattı kapalı galeriler, kırk iki tünel ve 144 kadar köprü ve viyadük içerirken, Berninahat elli iki köprü ve on üç galeri ve tünelden oluşuyor. Demiryolunun sosyal ve ekonomik etkisi, UNESCO tarafından 2008 yılında Dünya Mirası Alanı ilan edildiğinde tanınmıştır . 2009 yılında Albula Tüneli'nin incelenmesiyle, mevcut standartlara getirilmesi gerektiği açıklandı. Yeni bir tünel yapım aşamasında ve 2021'de açılması gerekiyor.

rhaetian-demir-yollari-003.jpgİSVIÇRE-İTALYAN DEMIRYOLU ŞIRKETI
Rhaetian Demiryolu , İsviçre'deki en büyük özel tren ağına sahip bir İsviçre-İtalyan demiryolu şirketidir . RhB'nin mülkiyeti şu şekilde bölünmüştür: %51,3'ü Graubünden Kanton hükümetine, %43.1'i İsviçre Konfederasyonuna, %4,6'sı özel sektöre ve %1'i yerel topluluklara aittir. Demiryolu şirketi, hatlarının çoğunu Graubünden'deki Güneydoğu kantonunda işletiyor.

Rhaetian Demiryolu, Davos ve St. Moritz gibi bölgedeki en bilinen turistik yerlerden bazılarını birbirine bağlar . Berninbahn , İsviçre'yi İtalya'ya bağlayan Bernina Geçidi'ni geçen bölgedeki hatlardan biri. Bu hat , İtalyan lokasyonlarına daha fazla bağlantının mevcut olduğu Tirano'ya ulaşır. Demiryolu, İtalya ve İsviçre arasındaki seyahat kolaylığını kesinlikle geliştirdi.

rhaetian-demir-yollari-005.jpgDEMIRYOLU TARIHI

Rhaetian Demiryolu ağı, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında farklı aşamalarda geliştirildi . Geliştirme sırasında geçen yıllar nedeniyle, demiryolu nihayet ayağa kalktığında ve çalıştığında çeşitli elektrifikasyon sistemleri kullanıldı. Albula demiryolu hattının inşaatı 1898'de başladı ve 1904'e kadar devam etti, Bernina tren hattı ise 1908'de Bernina Demiryolu tarafından açıldı ve 1940 yılına kadar Rhaetian Demiryolu tarafından satın alındı.

Demiryolu hattı 1000 mm genişliğindedir ve tüm ağ 84 tüneli kapsamaktadır. En uzun tünel, 1999 yılında açılan 19 kilometrelik Vereina Tüneli'dir. Albula, 5,8 kilometre uzunluğunda bir başka uzun tüneldir. Ayrıca demiryolu hattı boyunca uzanan 383 köprü bulunmaktadır. Cama ile Castione arasındaki on iki kilometrelik kısım, 20. yüzyılda yaşanan bir heyelandan sonra diğer hatlardan ayrılmıştır . Sonunda demiryolunun bu bölümü kapatıldı.

Kaynak: Euronews,travel
Bu haber toplam 2993 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.