• BIST 8718.11
  • Altın 2246.154
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1959
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C
  • Antalya 10 °C

İstanbul'da metro hatları neden durduruldu?

İstanbul'da metro hatları neden durduruldu?
Pendik-Kaynarca-Tuzla hattı ve Kirazlı-Halkalı hattının durdurulma sebebine ilişkin İmamoğlu, "Müteahhitler, tek taraflı sözleşme feshetme haklarını biz istemememize rağmen kullandılar.

İSTANBUL - Pendik-Kaynarca-Tuzla hattı ve Kirazlı-Halkalı hattının durdurulma sebebine ilişkin İmamoğlu, "Müteahhitler, tek taraflı sözleşme feshetme haklarını biz istemememize rağmen kullandılar. Bizim değil, Cumhurbaşkanı’nın aldığı kararın gereğini yürüttüler” diye konuştu.

Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattında çalışan 4 Tünel Sondaj Makinesi (TBM), tüm tünel kazma işlemlerini tamamladı. Son TBM’nin yeraltından çıkarılışını bulunduğu noktadan izleyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, metro hattında incelemelerde bulundu.

Ray döşeme işlemlerinin başlayacağı hattın Göztepe 60. Yıl Parkı’ndaki şantiyesini, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ve Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel ile birlikte ziyaret eden İmamoğlu, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Pelin Alpkökin’den projenin geldiği aşamayla ilgili bilgi aldı.

İncelemenin ardından, gazetecilerin bazı metro yapımlarının durdurulduğu yönündeki iddialarla ilgili sorusunu yanıtlayan İmamoğlu, şöyle konuştu:

pendik-kaynarca-tuzla-hatti-ve-kirazli-halkali.jpg'Müteahhitler tek taraflı sözleşme feshetti'

Bizim durdurduğumuz hiçbir hat yok. Hatların iki tanesi; Pendik-Kaynarca-Tuzla hattı ve Kirazlı-Halkalı hattının durdurulma sebebi şu: Malum Cumhurbaşkanlığı bir genelge çıkarttı ve yüzde 10 bitirimin altında kalan işlerle ilgili müteahhitler, tek taraflı sözleşmelerini feshedebiliyorlar. Kirazlı-Halkalı ve Pendik-Kaynarca-Tuzla hattı da bu oranın altında duruyordu, bir tanesi çok az bir limitle. Ve bu haklarını müteahhitler biz istemememize rağmen, kullandılar. Bizim değil, Cumhurbaşkanı’nın aldığı kararın gereğini yürüttüler. Biz de şimdi ikisiyle ilgili, yeni ihale hazırlığı içerisindeyiz. Hatta bu ayın içinde hızlıca ihaleye çıkıp, iki hatta da yolumuza devam edeceğiz.

'Biz aldığımızda bu metro hattı neredeyse sıfır düzeyindeydi'

Göztepe-Ataşehir ve Ümraniye hattımız da bizim en çok önem verdiğimiz, Anadolu yakasında Dudullu- Bostancı hattı gibi, çok önem verdiğimiz hatlardan bir tanesi. Sebebi nedir? Şundan öncelikli olması: Malum ‘Finanskent’in, daha doğrusu ‘Finans Merkezi’nin devlet tarafından yapılması, birçok bankanın oraya taşınacak olması ve bu metro hattının da onun altından geçiyor olması. Yani biz aldığımızda, bu metro hattı neredeyse sıfır düzeyindeydi. Süreci biz başlattık ve hızlı bir biçimde yürüttük. İşte bugün görüyoruz ki, 2 yıldan biraz fazla bir zamanda TBM kazılarını bitirmiş olduk. Bu anlamda etkili bir biçimde devam ediyor. Vardiyalı sisteme arkadaşlar geçtiler. En yoğun şantiyelerimizden bir tanesi. Öz kaynakla desteklediğimiz bir proje durumunda.

'8 aydır hazine onayı bekliyoruz'

Üzülerek söylüyorum ki; Finans Merkezi’nin altından geçen eylül, ekim ayında 80 bin kişiye yakın insanın orada çalışacağından bahsedilen bir merkezin ihtiyacını karşılayacak olan bu hattın, yaklaşık 8 aydır Hazine onayı için bakanlıkta imzası bekliyor 75 milyon euroluk kredimiz için. Tam 8 aydır. Bunu defalarca söyledik. Sağdan soldan ilettik. Kendileriyle yazıştık. Ama hiçbir cevap alamadık. Lütfen onu da imzalarlarsa bir an önce, Göztepe-Ataşehir-Ümraniye hattımız, en azından hızına daha da hız katacak. Bunu bekliyoruz. Önem verdiğimiz hatlardan birisi. Şu an yüzde 50’nin biraz üzerine çıktık burada iki yılda. 2024’ün ilk aylarında da açmayı planlıyoruz. Böyle bir süreci var. Başarılar dileriz ekiplerimize.”

'Sıra rayların döşenmesinde'

Ekrem İmamoğlu yönetimindeki CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2017'den bu yana durmuş bir proje olan Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattının yapım çalışmalarını, 20 Eylül 2019'da yeniden başlatmıştı. Yüzde 4 ilerlemeyle teslim alınan hattın tünel kazım işlemlerini gerçekleştiren toplam 4 TBM, 12 Mart 2020’de başladıkları görevlerini tamamladı. Ray imalatlarına başlanacak hattaki çalışmalar, bu şekilde yüzde 50 oranında tamamlanmış oldu.

Çalışmalar, toplam 40’tan fazla noktada, “aç-kapa” ve “delme tünel” yöntemleriyle istasyon, makas ve geceleme hattında 24 saat esasına göre devam ediyor. 13 kilometre uzunluğunda, 11 istasyondan oluşan hat, yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip Kadıköy, Ataşehir ve Ümraniye ilçelerinden geçiyor. Hat, Göztepe 60. Yıl Parkı İstasyonu’ndan başlayarak, Kazım Karabekir İstasyonu’nda son buluyor. Metro tamamlandığında, tam otomatik sürücüsüz hizmet verilecek. Saatte tek yönde 44 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak olan M12 hattı; Çarşı istasyonunda M5 Üsküdar-Çekmeköy metro hattı ile, Yeni Sahra istasyonunda M4 Kadıköy-Tavşantepe metro hattı ile, Göztepe istasyonunda da Marmaray ile entegre olacak. 60. Yıl Parkı, Göztepe, Sahrayıcedit, Yeni Sahra, Ataşehir, Finans Merkezi, Site, Atakent, Çarşı, SBÜ Hastanesi ve Kazım Karabekir istasyonları yer alacak.

Bu haber toplam 2661 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.