• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

İstanbul'a Beşibiryerde’ ler geliyor

İstanbul'a Beşibiryerde’ ler geliyor
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, toplu taşıma araçlarında kullanılan kağıt biletin yeni yılda tarihe karışacağını söyledi.

İSTANBUL-İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, toplu taşıma araçlarında kullanılan kağıt biletin yeni yılda tarihe karışacağını söyledi. 
İstanbul’da yeni yılla birlikte tüm toplu taşıma araçlarında uygulamaya konulacak beş biniş imkanı veren elektronik bilet ‘beşiBiryerde’ lerin tanıtımı için İETT’nin Edirnekapı garajında basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Başkan Topbaş’ın yanı sıra İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk, Genel Müdür Yardımcıları Ali Bölükbaşı ve Mustafa Hatipoğlu, Belbim Genel Müdürü Ahmet Kazokoğlu ile çok sayıda basın mensubu katıldı.

 

`Elektronik biletin ötesi İstanbul kart` 

 

İstanbul’da dünyaya örnek olan çalışmalar yapıldığını söyleyen Başkan Topbaş, dışa bağımlı olmamak adına yazılımın Belbim tarafından geliştirildiğini belirterek  ‘Beş bilet anlamına gelen elektronik bilet sistemi kağıt bileti, dolayısıyla sahteciliği ortadan kaldıracak. Bu kartların en önemli özelliği yolculuk nitelikleri ve nispetleri hakkında bilgi vererek otobüs içindeki yolculuk yoğunluğunu ölçebiliyor olmasıdır. Böylece merkezden izlenen otobüs çok doluysa hemen ek seferle o hat desteklenecek.’  dedi.

 

Uygulamanın ilk olarak İETT otobüsleriyle başlayacağını, ardından Özel Halk Otobüsleri ve diğer toplu taşıma araçlarına da yaygınlaştırılacağını ifade eden Topbaş, ilk denemeyi garajda basın mensuplarıyla birlikte yaptı. Elektronik biletin ötesinin ‘İstanbul kart’ olduğunu söyleyen Topbaş, Mayıs 2008’de devreye girecek İstanbul kart`la İstanbullular’ın başka alışverişler yapabileceğini, hatta ekmek ve tiyatro bileti alabileceğini söyledi.

 

`beşiBiryerde 6,5 YTL`den satılacak`

 

Başkan Topbaş’ın konuşmasının ardından basın mensuplarının konuya ilişkin sorularını yanıtlayan İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk, ‘Yolculara beş biniş imkanı veren elektronik bilet, İETT’nin kağıt bilet satılan her noktasında 6,5 YTL’den satılacak. Vatandaşlar ellerinde  bulunan eski biletleri 13 Ocak 2008’e kadar elektronik biletle değiştirebilecek. Elektronik biletin ardından ‘İstanbul kart’ devreye girecek ve bu kart yalnız ulaşımda değil diğer alanlarda da  kullanılabilecek.’ dedi.  

 

`beşiBiryerde` nasıl kullanılacak?

 

·   Kredi kartı büyüklüğündeki `beşiBiryerde`ler tam yolculuklar için geçerli olacak. İndirimli elektronik bilet basılmayacak.

 

·  Elektronik bilet 5 tam yolculuk hakkı verecek, bitince yenisi alınacak.

 

·  Yolcular, satın aldıkları elektronik biletin geçersiz olup olmadığını satış noktasında bulunan kontrol cihazında test edecek.

 

·  Elektronik bilet, araçlardaki Akbil cihazının üst kısmında bulunan okuyucuya okutulacak. Cihaz, sesli ve ışıklı ikaz verecek. İkinci kullanım için kart  bir süre manyetik alandan uzak tutulup işlem tekrarlanacak.

 

·  Elektronik bilet bitmiş ya da yeterli yolculuk hakkı yoksa okuyucu sesli ve ışıklı olarak ikaz verecek.

 

·   Cihaz, indirimli ve normal tarifeli hatlarla 1, çift bilet tarifeli hatlarda 2 yolculuk hakkı düşecek.

 

·   Elektronik biletler aktarma hakkı vermeyecek. 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.