• BIST 9997.17
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • Antalya 30 °C

İspanya, Avrupa'nın en verimli demiryoluna sahip

İspanya, Avrupa'nın en verimli demiryoluna sahip
İspanya, Ulaştırma Bakanlığı tarafından mühendislik danışmanlığı Ineco'dan sipariş edilen ve 6 Kasım'da yayınlanan bir raporun sonucudur.

MADRİD - İspanya, Avro Bölgesi'ndeki en düşük ortalama inşaat maliyetiyle AB'deki en kapsamlı yüksek hızlı ağı geliştirmeyi başardı. Bu, Ulaştırma Bakanlığı tarafından mühendislik danışmanlığı Ineco'dan sipariş edilen ve 6 Kasım'da yayınlanan bir raporun sonucudur.

INECO'nun yayınladığı araştırmaya göre İspanya, paranın karşılığını en iyi veren ülkelerden biri. Daha yüksek kalite endeks puanlarına ulaşanlar, bunu yüksek hızlı hatların kilometre başına maliyetlerinde önemli bir artış pahasına yapıyorlar.

Maliyet spektrumunun diğer ucunda, İspanyol modelinin rakamlarını 9 ile çarpan rakamlarla Birleşik Krallık yer alıyor. Çalışma, Birleşik Krallık'ın HS2 yüksek seviyeli projesinin 2. aşamasının yakın zamanda iptal edilmesinin ardından iki ülke arasındaki bu farkın arkasındaki nedenleri analiz ediyor. hız hattı. Maliyet ve zaman açısından ciddi bir boşluk görülen bir proje.

ispanya,-.jpgAvrupa'nın lider ağı

Rapor, geçmişte muhtemelen daha az analiz edilen inşaat maliyetlerine odaklanıyor. Raporda, İspanya'da yüksek hızlı hat inşa etmenin ortalama maliyetinin kilometre başına 17,7 milyon avro olduğu, yüksek hızlı demiryolu bulunan diğer ülkelerde ise bu rakamın iki katından fazla olan ortalama 45,5 milyon avro olduğu belirtildi. . Bu, İspanya'yı, her biri farklı özelliklere sahip olan Fas ve Norveç'in ardından, bir sonraki ülkeler olan İsviçre, Belçika ve Fransa'nın önünde, kilometre başına maliyetin en düşük olduğu üçüncü ülke haline getiriyor.

İspanya'da, ulusal demiryolu altyapı yöneticisi Adif bünyesinde yüksek hızlı uzmanlaşmış bir yan kuruluş olan Adif Alta Velocidad (Adif AV) kuruldu. Adif AV'nin şebekesinde bugüne kadar 3.966,7 kilometre hat bulunuyor. Bu toplamın 3.027 kilometrelik hattının UIC standart açıklığı 1.435 mm, 675 kilometrelik hattın ise İber açıklığı 1.668 mm'dir. Son olarak, 127 kilometre, standart ve İber hattını birleştiren karma bir piste sahiptir. İspanya'nın yüksek hızlı ağı, Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise Çin'den sonra ikinci en büyük ağıdır.

Bakımla ilgili olarak Adif AV, yüksek hızlı ağın bakım maliyetinin kilometre başına 92 ​​bin 800 avro olduğunu, bunun kilometre başına 7 bin 900 avroluk işletme maliyetiyle birlikte kilometre başına 100 bin 700 avroluk ortalama işletme maliyetine karşılık geldiğini belirtti.

Maliyet kontrolü

Her bir hattın veya projenin maliyeti, büyük ölçüde tasarım parametreleri ve yol kalitesi gereksinimlerinin yanı sıra, hattın geçtiği araziye, özellikle de tünel ve viyadüklere yapılan gerekli yatırımlara göre belirlenir. İnşaat parametreleri açısından maksimum hızın maliyet üzerinde güçlü bir etkisi vardır.

Rapor, hükümetin tam da artan maliyetler nedeniyle geçen sonbaharda ciddi bir indirim öngördüğü İngiltere'nin HS2 projesiyle bir karşılaştırma yapıyor . Raporda, İspanya'daki düşük işgücü maliyetlerinin yanı sıra, iki ülkede yüksek hızlı deneylerin geliştirilmesindeki büyük farkı açıklayan daha önemli teknolojik ve kurumsal faktörlerin de bulunduğu belirtiliyor.

İhracata yönelik bilgi birikimi

Özel sektör de bu ivmeden faydalanmayı başardı. İspanyol inşaat şirketleri, imalatçıları ve mühendislik firmaları bilgi birikimlerini, uzmanlaşmalarını, teknolojilerini, inovasyonlarını geliştirip güçlendirmeyi ve temel olarak altyapı yaşam döngüsü boyunca değer sağlamayı başardılar.

Örneğin ADIF, Polonya'da çok sayıda yeni yüksek hızlı demiryolu hattının inşa edileceği CPK projesiyle bir anlaşma imzaladı . Raporda, İspanya'nın maliyet kontrolü konusundaki deneyiminin ve teknik bilgisinin, konu ihracat olduğunda kendisine önemli bir avantaj sağladığı değerlendiriliyor.

Bu haber toplam 671 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.