• BIST 9151.98
  • Altın 2324.488
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9376
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 17 °C

İngilizler neden evlerini satıyorlar?

İngilizler neden evlerini satıyorlar?
Alanya, Fethiye, Didim, Bodrum… Yıllardır bu bölgelerde görmeye alışık olduğumuz İngilizler, son yıllarda sessiz sedasız evlerini satıp gidiyor.

ALANYA- Alanya, Fethiye, Didim, Bodrum… Yıllardır bu bölgelerde görmeye alışık olduğumuz İngilizler, son yıllarda sessiz sedasız evlerini satıp gidiyor. Peki neden? İşte detaylar...

Alanya, Fethiye, Didim, Bodrum… Yıllardır bu bölgelerde görmeye alışık olduğumuz İngilizler, son yıllarda sessiz sedasız evlerini satıp gidiyor. Gayrimenkul danışmanları, bu durumu ülkelerindeki ekonomik krize bağlıyor.

Para dergisinden Ayşegül Küçükkurt'un haberine göre son 20 yıl içinde başta İngiliz ve Almanlar olmak üzere binlerce Avrupalı Alanya, Fethiye, Bodrum ve Didim gibi Akdeniz ve Ege kıyılarındaki gözde turizm bölgelerinde ev ve villa satın aldılar. Bu bölgelerdeki gayrimenkul fiyatlarının aşırı yükselmesinde de etkili olan Avrupalıların bir kısmı sadece yazları değil, tüm yılı burada geçiriyorlar.

Ancak son dönemde özellikle İngilizler bu bölgelerdeki gayrimenkullerini satılığa çıkarmış durumda. Bunu "İngiliz'den satılık eşyalı villa" ilanlarından da görmeye başladık.

Gayrimenkul danışmanları bunun en büyük sebebinin İngiltere'de yaşanan ekonomik sıkıntılardan kaynaklandığını belirtiyorlar. Aynı gayrimenkul danışmanları özellikle İngiltere vatandaşlarının ekonomideki dalgalanmadan ötürü kredilerini ödemekte sorun yaşadıklarını söylüyorlar.

villa-001.jpgDÖVİZ CİNSİNDEN SATIYORLAR

Türkiye'de son iki yıldır artan inşaat maliyetleri ve dövizdeki dalgalanmalar, gayrimenkulde etkilerini göstermeye devam ediyor. Ege kıyıları başta olmak üzere tüm sahil şeritlerinde fiyatlar artmış durumda. Özellikle Bodrum, Çeşme, Alanya, Fethiye, Didim, Urla ve Foça gibi sahil beldelerinde satılık yazlık konutlarındaki fiyat artışları, yüzde 150'yi geçiyor. EVA Gayrimenkul Değerleme Direktörü Filiz Akkaya'ya göre; son birkaç yıldır yabancıların sahil şeridindeki gayrimenkul alımlarında ciddi değişimler yaşanıyor.

Son iki yıldır Avrupa uyruklu vatandaşların Türkiye'deki yazlık ev yatırımlarının azalmaya başladığını belirten Akkaya, birçok yabancının bazı bölgelerdeki yazlık evlerini döviz cinsinden satarak Türkiye'den çıkma eğiliminde olduklarını belirtiyor. Başta İngiliz ve Alman vatandaşlarının yoğun yazlık almış olduğu Fethiye, Marmaris, Didim, Çeşme, Antalya, Alanya, Manavgat lokasyonunda yabancıların mülklerini elden çıkarmaya başladığına işaret eden Akkaya, bunun en büyük sebebi olarak döviz kurundaki artışı gösteriyor.

"İngilizler evlerinin sterlin ve euro üzerinden satın aldıkları bedelin altında satış görmesini istemiyorlar. Tam tersi her yıl enflasyon oranında artış beklentisi içine girmişler. Bu sebeple dövizdeki artışa yenik düşmemek için evlerini satmak eğilimine geçtiler" diyen Akkaya, bu yaz yaşanan yoğun yangınların da yabancıların bölgeye ilgisini azalttığını vurguluyor.

FETHİYE, DİDİM, KUŞADASI

İngilizlerin en çok tercih ettiği sahil beldelerinin başında Kuşadası, Fethiye ve Bodrum geliyor. Kuşadası'nda genelde yaz-kış kullanıma uygun daireler ön plana çıkıyor, müstakil dubleks tarzı yapılaşmalar da yazlık kullanım için tercih ediliyor. Dubleks mesken fiyatları ortalama 700 bin TL ile 7 milyon TL civarında geniş bir yelpazede yer alıyor. Yabancılar özellikle site içerisinde, merkezde denize yakın daireleri tercih ediyorlar. Bu dairelerin birim satış fiyatları yerine, manzarasına, inşaat kalitesine ve yaşına göre 5 bin ile 17 bin TL/m2 aralığında değişiyor. Aydın Didim'de ise durum daha farklı. Burada da denize yakın site içerisindeki daire ve rezidans kullanımlı evler tercih ediliyor. Fiyatlar ise değişen seçeneklere göre metrekaresi 4 bin TL ile 12 bin TL arasında seyrediyor.

"Fethiye'de özellikle dubleks konutların satış fiyatları, son iki yılda hem pandeminin etkisi hem de İngiliz vatandaşlarının bu bölgeye olan özel ilgisinden dolayı ortalamada yüzde 50-60 civarında arttığını görüyoruz. Bölgenin özellikle yat turizmine de hizmet veren ve bakir güzelliği ile ünlü olan yerleri Ölüdeniz-Ovacık-Hisarönü bölgesi dikkat çekiyor" diyen Akkaya, bu bölgede mevcut yapı stokunun az olması ve yapılaşmanın olmaması nedeniyle büyük bahçeli ve havuzlu dublekslerin yapıldığını söylüyor. Akkaya, bölgedeki fiyatlar hakkında ise şunları anlatıyor:

"Fethiye'de son bir yılda satın almaktan çok sezonluk dubleks kiralamaları ön plana çıktı. Havuzlu villalarda sezonda haftalık kiralar 12 bin TL ile 20 bin TL civarında seyrediyor. Fethiye'de havuzlu site içindeki dublekslerin satış fiyatları, ortalama metrekareye göre 8 bin TL ile 45 bin TL arasında değişiyor. Bodrum'da ise bu rakam, özelliklerine göre metrekaresi 20 bin TL'den başlıyor, 100 bin TL'ye kadar çıkıyor."

HAVAYOLU İMKÂNLARI VAR

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, son yıllarda İngiliz vatandaşlarının gayrimenkul sahipliğinde bir azalma olduğuna dikkat çekerken, ülkemizde artık vatandaşlık tercih etmediklerinin altını çiziyor. Örneğin; 2012 yılında yaklaşık 35 bin 825 İngiltere uyruklu kişi gayrimenkul sahibi iken bu sayının günümüzde 28 bin 364'e kadar gerilediğini söylüyor ve ekliyor:

"İngilizler yoğun olarak Muğla, Aydın ve Antalya şehirlerinde yaşamayı seviyorlar. Didim'de 2 bin 500'ün üstünde İngiliz vatandaşının ev sahipliği bulunuyor. Ağırlıklı olarak mesken amaçlı taşınmaz alıyorlar. Arazi ve arsa türündeki taşınmazlar ilgi alanlarında bulunmuyor.

Son dönemde ise özellikle pandemi koşullarında getirilen seyahat yasakları, ülkemizin oturma izni şartları getirmesi, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışı gibi gerek siyasi gerekse de bürokratik engeller nedeniyle satışlar devam ediyor diyebiliriz."

Hepsiemlak.com verilerine göre; İngilizlerin en fazla tercih ettiği bölgelerin başında Alanya geliyor. Sonrasında bu sıralamayı Bodrum, Kuşadası ve Didim takip ediyor. Bu ilginin en büyük sebebi ise gelişmiş havayolları imkânlarının olması. Bu sayede özellikle yazın artan uçuşlarla bölgeye ulaşım hem yurt içi hem de Avrupa'nın merkezlerinden kolaylaşıyor.

Bu haber toplam 3738 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.