• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

ILS Sistemi tüm havalimanlarına

ILS Sistemi tüm havalimanlarına
Türkiye'de özellikle uçak kazalarının ardından eleştirilen uçaklar için Aletli İniş Sistemi (ILS), tamamen ya da kısmen tüm havaalanlarına kurulacak.

ANKARA- Ulaştırma Bakanlığı, uçaklar için hayati önem taşıyan VOR sisteminin yanı sıra ILS sisteminin de kurulumuna ilişkin hava meydanlarının yapılarını gözden geçirdi. Türkiye'de özellikle uçak kazalarının ardından eleştirilen uçaklar için Aletli İniş Sistemi (ILS), tamamen ya da kısmen tüm havaalanlarına kurulacak.

 

Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, diğer kazaların yanı sıra Atlasjet Havayollarına ait uçağın Isparta'da düşmesinin ardından tekrar gündeme getirilen ILS cihazının yokluğuna ilişkin eleştiriler üzerine Ulaştırma Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ), sisteme ilişkin yeniden bir değerlendirme yaptı.Uçaklar için hayati önem taşıyan VOR sisteminin yanı sıra ILS sisteminin de kurulumuna ilişkin hava meydanlarının yapıları gözden geçirildi.

Değerlendirmeye göre, Adana, Adnan Menderes, Antalya, Atatürk, Dalaman, Esenboğa, Milas-Bodrum, Nevşehir-Kapadokya, Tekirdağ-Çorlu, Trabzon, Gaziantep, Bursa-Yenişehir, Kars, Sabiha Gökçen, Samsun-Çarşamba, Sivas, Denizli-Çardak, Malatya Erhaç, Erzurum, Kayseri Erkilet, Muş'taki hava meydanlarında ILS cihazı bulunuyor.

 

DHMİ, 2008’de sistemlerin teslimi ve montajlarının yapılmasını hedefliyor    

Çanakkale, Diyarbakır, GAP, Konya ve Hatay'daki hava meydanları da coğrafi şartları nedeniyle ILS cihazı kurulmasına elverişli bulunuyor. DHMİ Genel Müdürlüğü, Çanakkale için yapılan harita etütlerinde ILS ile yaklaşmanın mümkün olduğunu saptarken, Diyarbakır için ihalesini yaptığı ILS sistemi montaj ve kurulumunu ise 2 ay içinde tamamlamayı planlıyor. GAP ve Hatay meydanları için ILS sistemi alımı ihalesini yapan DHMİ, 2008 yılı içinde sistemlerin teslimini ve montajlarının yapılmasını hedefliyor. DHMİ, Konya Hava Meydanı için ILS sistemini satın aldı ve arazi hazırlıklarının tamamlanmasının ardından montaj çalışmalarını başlatacak.    

DHMİ, tahditli meydanlar arasında sayılan ve uçakların alçalabileceği pas geçme noktası ve tırmanış yükseklikleri önceden duyurulan bazı meydanlara da ILS kurmayı planlıyor. Ağrı Hava Meydanı için yapılan etütde, pas geçme sahasındaki maniaların ILS yüzeylerini sınırlaması nedeniyle bu meydana ILS sistemi kurulması halinde uçakların pist başına göre alçalabilecekleri en düşük irtifa 550 feet olarak hesaplandı. Edremit Körfez, Sinop ve Uşak hava meydanları da tahditli olarak ILS cihazı kurulacak meydanlar arasında yer alıyor.

 

ILS Sistemleri 20 milyon YTL’yi bulacak

DHMİ Genel Müdürlüğü, ILS sisteminin kurulumuna coğrafi şartları nedeniyle elverişli olmayan Adıyaman, Çaycuma, Elazığ, Erzincan, Gazipaşa, Kahramanmaraş, Mardin, Siirt, Süleyman Demirel, Tokat ve Van hava meydanlarına da Aletli İniş Sisteminin tamamen ya da kısmen kurulmasına karar verdi. ILS sisteminin tümünün kurulumuna elverişli olmayan meydanlarda uçakların pistlerin merkez hattını bulmasına yardımcı olacak ILS'in bazı parçaları monte edilecek.

 

DHMİ Genel Müdürlüğü, yaklaşık 20 milyon YTL'yi bulacak ILS sistemlerinin kurulumu için 2008 yılı içinde ihaleye çıkmayı, 2009'da da kurulum işlemlerini tamamlamayı planlıyor. Böylece, Türkiye'de ILS sistemi olmayan havaalanı kalmayacak

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.