• BIST 9521.04
  • Altın 2795.336
  • Dolar 33.9295
  • Euro 37.5775
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 22 °C

İbecik bezi yeni ekmek kapısı

İbecik bezi yeni ekmek kapısı
Burdur'un İbecik beldesinde başörtüsü olarak kullanılan bez, masa ve sehpa örtüsü olarak örülerek mağazalarda satılmaya da başlandı.

BURDUR -Burdur'un İbecik beldesinde başörtüsü olarak kullanılan bez, masa ve sehpa örtüsü olarak da örülmeye başlandı. Burdur Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan 'İbecik Bezi Kursu'na katılan 30 bayanın ördüğü bezler, mağazalarda satılmaya da başlandı. Kurs hocalarından Nilgün Kılıç, İbecik bezinin Burdurlu kadınlar için yeni bir meslek dalı oluşturacağını belirterek, "Fransa'daki bir arkadaşımız bu bezlerden 2 tane örnek istedi. İleriki zamanlarda yurt içi ve yurt dışından yoğun talepler almayı ümit ediyoruz." dedi.




İbecik beldesi dışında da dokunmaya başlanan bezler, Cumhuriyet Meydanı'ndaki bir dükkanda satışa sunulmaya başlandı. 30 kursiyerin iki vardiya halinde dokuduğu bezlerin yaklaşık bir metresi 25 YTL'ye satılıyor. Yakında hediyelik eşya satan dükkânların vitrinlerinde de yer alacak olan İbecik Bezi, kursun ilk ayında yurt dışından bile sipariş aldı. Kursu veren hocalardan birinin yakını tarafından istenen 2 numunelik bez, Fransa'ya gönderildi. Kursu veren hocalardan Nilgün Kılıç, bezin örülüş şeklini bizzat İbecik beldesinde yaptığı incelemelerle öğrendiğini açıkladı. Yaklaşık 1 metrelik şömen bezin 25 YTL'den satışa sunulduğunu dile getiren Kılıç, "İbecik bezi, iyi tanıtılması halinde sadece Türkiye değil tüm dünyada alıcı bulabilecek bir ürün. İnce yapısı ve estetik güzelliği ile herkesin dikkatini çekiyor. Bu yüzden daha kursu açalı bir ay oldu ama üretilen tüm bezler hızla satıldı. 2,5 aylık kursun sonunda buradaki bayanlarımız daha seri üretime geçecek ve satışlardan kar payı alacaklar." diye konuştu.

 

Kursu ilk açtıklarında yaklaşık bir metre uzunluğundaki ibecik bezinin örülmesinin bir haftayı bulduğunu kaydeden diğer kurs öğreticisi Emel Erte, şu an ise bu sürenin sadece bir gün olduğunu kaydetti. Kurstaki bayanların haftada 150 şömen bez ördüklerini dile getiren Erte, "Daha önce sadece başörtüsü olarak örülen bez, artık masa, sehpa ve şömen örtüsü olarak kullanılabiliyor. Bu bezin kullanım alanını geliştirip tanıtımını iyi yapabilirsek öyle zannediyorum ki ilerleyen zamanlarda siparişleri yetiştirmekte zorlanırız." dedi.

 

Mayıs ya da haziran ayı içinde bu bezlerin birleşiminden oluşan elbiselerden defile yapılacağını ve böylece bir ilkin başarılacağını söyleyen Halk Eğitim Müdürü Mehmet Orhan ise, "İbecik bezi Burdurlular tarafından yıllardır bilinir ama yaygın satışı yapılmıyordu. Ancak bu kurs ile İbecik bezi hak ettiği önemi bulacak. Böylece Burdurlu kadınlar için yeni bir sektör haline gelecek. Bu bizim için büyük mutluluk. Açtığımız kursların özellikle kursiyerlere faydalı olmasına dikkat ediyor bu yüzden köy ve beldelerdeki bu tür sanat işlerini takip ediyoruz." şeklinde konuştu.

 

Bir aydır kurslara aralıksız katılan Gülşen Ekicibaşı ise şunları söyledi: "Boş zamanlarımı değerlendirmek için çok iyi bir fırsat oldu. Bu kursu bitirdiğimde de imkânım olursa İbecik bezini örmeye devam edeceğim. Böylece aile bütçeme bir nebze katkıda bulunduğum gibi boş zamanlarımı üretim yaparak geçireceğim."

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.