• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • Antalya 16 °C

IATA: Havacılık 2024’e kadar eskisi gibi olmayacak

IATA: Havacılık 2024’e kadar eskisi gibi olmayacak
IATA: Küresel yolcu trafiği (gelir yolcu kilometresi veya RPK'lar), önceden tahmin edilenden bir yıl sonra, 2024'e kadar COVID-19 öncesi seviyelere geri dönmeyecektir

MONTREAL- Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), trafikteki toparlanmanın beklenenden daha yavaş olduğunu gösteren güncellenmiş bir küresel yolcu tahmini yayınladı.

Raporda “Küresel yolcu trafiği (gelir yolcu kilometresi veya RPK'lar), önceden tahmin edilenden bir yıl sonra, 2024'e kadar COVID-19 öncesi seviyelere geri dönmeyecektir” denildi.

iata-havacilik.jpgIATA’nın öngörüleri ve analizi şöyle:

Kısa mesafeli yolculuktaki iyileşmenin, uzun mesafeli seyahatten daha hızlı gerçekleşmesi bekleniyor. Sonuç olarak, yolcu sayıları RPK'larda ölçülen trafikten daha hızlı iyileşecektir. Bununla birlikte, Covid-19 öncesi seviyelere iyileşme de 2022'den 2023'e bir yıl kadar düşecek. 2020 için, küresel yolcu sayılarının (öngörüler) 2019'a kıyasla % 55 düşmesi bekleniyor ve Nisan'daki % 46 tahminine göre kötüleşti. .

Haziran 2020 yolcu trafiği, beklenenden daha yavaş toparlanmanın habercisi oldu. ÜYK olarak alınan trafik, bir önceki döneme göre % 86,5 düştü. Bu, Mayıs'taki % 91.0'lık daralmadan çok az iyileşti. Bu, özellikle Çin olmak üzere iç piyasalarda artan talepten kaynaklandı. Haziran ayı yük faktörü,% 57.6 ile ay için tüm zamanların en düşük seviyesini belirledi.

iata-havacilik-001.jpgIYILEŞME GÖRÜNÜMÜ, SON EĞILIME DAYANıYOR

ABD'DE VE GELIŞMEKTE OLAN EKONOMILERDE VIRÜS ETKISI: ABD dışındaki gelişmiş ekonomiler virüsün yayılmasını kontrol etmede büyük ölçüde başarılı olmasına rağmen, bu ekonomilerde ve Çin'de yeni salgınlar meydana geldi. Dahası, gelişmekte olan birçok önemli ekonomide, ABD ile birlikte küresel hava yolculuğu pazarlarının yaklaşık % 40'ını temsil eden virüs kontrolüne dair çok az işaret var. Özellikle uluslararası seyahatlere kapatılmaları, toparlanmada önemli bir engeldir.
 

AZALAN ŞIRKET SEYAHATI: Şirketler, ekonomi geliştikçe finansal baskı altında kalmaya devam ettikçe, şirket seyahat bütçelerinin çok kısıtlanması beklenmektedir. Buna ek olarak, tarihsel olarak GSYİH büyümesi ve hava yolculuğu arasında yüksek bir korelasyon varken, anketler, video konferansın yüz yüze toplantıların yerine önemli ölçüde yol katettiği için, özellikle iş seyahati ile ilgili olarak bu bağın zayıfladığını göstermektedir.


ZAYıF TÜKETICI GÜVENI: VFR (arkadaş ve akraba ziyaretleri) ve boş zaman seyahati için bastırılmış talep olsa da, iş güvenliği ve artan işsizlik endişeleri ve COVID-19'u yakalama riskleri karşısında tüketici güveni zayıftır. IATA'nın Haziran yolcu anketine katılanların% 55'i 2020'de seyahat etmeyi planlamıyor.

iata-havacilik-002.jpgIATA'nın revize edilmiş temel tahmini, küresel planlamaların 2020'de 2019'a kıyasla% 55 düşmesi yönünde (Nisan tahmini% 46 düşüş içindi). Yolcu sayısının 2020'deki çöküş bazında% 62 artması bekleniyor, ancak yine de 2019'a kıyasla neredeyse% 30 azalacak. 2019 seviyelerine tam bir iyileşme, daha önce tahmin edilenden bir yıl sonra, 2023'e kadar beklenmiyor.

Bu arada, iç pazarlar uluslararası pazarların önünde açıldığından ve yolcuların mevcut ortamda kısa mesafeli seyahatleri tercih ettiği görüldüğünden, RPK'lar daha yavaş iyileşecek ve yolcu trafiğinin bir yıl sonra 2024'te 2019 seviyelerine dönmesi bekleniyor. tahmini. Başarılı bir aşının geliştirilmesi de dahil olmak üzere, COVID-19 ile mücadelede bilimsel ilerlemeler daha hızlı bir iyileşme sağlayabilir. Bununla birlikte, şu anda, temel tahminin tersinden daha fazla aşağı yönlü risk var gibi görünüyor.

"Yolcu trafiği Nisan ayında dibe vurdu, ancak yükselişin gücü çok zayıftı. Gördüğümüz en iyi gelişme iç hat uçuşları oldu. Uluslararası pazarlar büyük ölçüde kapalı kalıyor. Tüketicinin güveni azaldı ve İngiltere'nin hafta sonu dayatma kararı almasına yardımcı olmadı. IATA'nın genel müdürü ve CEO'su Juniac Alexandre de, İspanya'dan dönen tüm yolcular için kapsamlı karantina. Ve dünyanın pek çok yerinde enfeksiyonlar hala artıyor. Tüm bunlar, daha uzun bir iyileşme dönemine ve endüstri ve küresel ekonomi için daha fazla acıya işaret ediyor ”dedi.

Juniac şöyle devam etti: "Havayolları için bu, hükümetlerin yardım önlemlerine devam etme ihtiyacına işaret eden kötü bir haber - finansal veya başka bir şey. 80-20 kullan ya da kaybet kuralına ilişkin tam bir Kuzey Kış sezonu feragatnamesi, örneğin, Hava yolları, öngörülemeyen talep kalıplarının ortasında program planlamasında havayollarına kritik bir rahatlama sağlayacaktır. Havayolları programlarını planlamaktadır. Bir krizin keskin dalgalanmalarına asla uyum sağlamayı amaçlamayan slot kurallarını yerine getirmemeye ve talebi karşılamaya keskin bir şekilde odaklanmaları gerekir. slot kurallarını bilir, daha iyi, ancak yine de önemli pazarlardaki hükümetlerin bir feragatnameyi onaylamasını bekliyoruz, "dedi

ULUSLARARASı YOLCU PIYASALARı

Haziran ayı uluslararası trafiği, Haziran 2019'a göre % 96,8 oranında küçüldü ve Mayıs ayında geçen yıla göre % 98,3'lük düşüşe göre yalnızca biraz iyileşti. Kapasite % 93,2 düştü ve yük faktörü % 44,7 puan daralarak % 38,9 oldu.

Asya-Pasifik havayollarının Haziran ayı trafiği, bir önceki döneme göre % 97,1 düştü, Mayıs ayındaki % 98,1 düşüşe göre biraz iyileşti. Kapasite % 93.4 düştü ve yük faktörü 45.8 yüzde puanı düşerek % 35.6'ya geriledi.

Avrupalı ​​taşıyıcılar, talebin Mayıs ayındaki % 98,7'lik düşüşe kıyasla Haziran ayında bir yıl öncesine göre % 96,7 düştüğünü gördü. Kapasite % 94,4 düştü ve yük faktörü % 35,7 puan azalarak % 52,0 oldu.

Orta Doğu havayolları, Haziran ayında trafik, Mayıs ayındaki % 97,7'lik talep düşüşüne kıyasla Haziran 2019'a göre % 96,1 oranında düştü. Kapasite % 91,1 daraldı ve yük faktörü bir yıl öncesine göre % 43,1 puan düşüşle % 33,3'e düştü.

Kuzey Amerikalı taşıyıcılar, Haziran ayında % 97,2'lik bir trafik düşüşü yaşadı ve Mayıs'taki % 98,3'lük düşüşten çok az iyileşti. Kapasite % 92,8 düştü ve yük faktörü % 53,8 puan düşerek % 34,1'e geriledi.

Latin Amerika havayolları, Mayıs ayındaki % 98,1 düşüşten Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre % 96,6 talep düşüşü yaşadı. Kapasite % 95,7 düştü ve yük faktörü 17,7 puan düşüşle % 66,2'ye geriledi, bu bölgeler arasında en yüksek oran oldu.

Afrika havayollarının trafiği, Haziran ayında % 98.1 düştü, Mayıs'taki % 98.6 talep düşüşünden çok az değişiklik oldu. Kapasite % 84,5 daraldı ve yük faktörü dolu koltukların yüzde 62,1'ine düşerek yalnızca % 8,9'a inerek bölgeler arasında en düşük seviyeye ulaştı.

Kaynak: IATA
Bu haber toplam 1517 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.