• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • Antalya 20 °C

IATA, 2021'de havayolları için çıkış yolu arıyor

IATA, 2021'de havayolları için çıkış yolu arıyor
IATA genel müdürü Alexandre de Juniac: IATA’nın Kasım 2020 tahmini 48 milyar dolara kıyasla şu anda 75 milyar ila 95 milyar dolar arasında zarar aralığında görüyor.

MONTREAL- Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) tarafından yapılan yeni bir finansal analiz, bu yıl havayollarının zarar tahminlerinde 2021'e kadar "nakitte negatif" kalacağını gösteriyor. Dördüncü çeyreğe kadar nakit akışı ise, IATA’nın Kasım 2020 tahmini 48 milyar dolara kıyasla şu anda 75 milyar ila 95 milyar dolar arasında zarar aralığında görüyor.

ŞIMDIDEN YÜZDE 78 DÜŞÜŞ
Çarşamba günü yayınlanan bir açıklamada, yeni Covid-19 varyantlarına yanıt olarak seyahat kısıtlamalarının sıkılaştırılması nedeniyle 2021'in ilk yarısının beklenenden çok daha fazla zarar getireceğinin netleştiği bildirildi.
IATA, Temmuz ve Ağustos için ileri rezervasyonlarının Şubat 2019'a göre şimdiden yüzde 78 düşüş gösterdiğini söyledi.

2019’UN YÜZDE 38'INE ULAŞTı
IATA, gelişmiş ekonomilerde, özellikle kuzey yarımküredeki en yoğun yaz seyahat sezonunda talebi kolaylaştırmak için zamanında aşıdan sonra seyahat kısıtlamalarının kademeli olarak arttığıni belirtti. Halen en iyimser senaryoya ise, talebin 2019 seviyelerinin yüzde 38'ine ulaştığını görüyor. Dördüncü çeyrekte ortaya çıkan 7 milyar dolarlık nakit zararın, IATA'nın havayollarının ilk çeyrekte yanmasını beklediği 33 milyar dolara göre önemli bir iyileşmeyi gösteriyor.

2021’DE TOPLAM 95 MILYAR DOLAR ZARAR BEKLENİYOR
IATA'nın kötümser senaryosu şöyle: Hükümetlerin yaz seyahat sezonunda önemli seyahat kısıtlamalarını sürdürdüğünü ve bu da yıl için toplam 95 milyar dolar zarara neden olacağını öngörülüyor
Bu durumda, zarar ilk çeyrekte 33 milyar dolardan, dördüncü çeyrekte 16 milyar dolara çıkacak ve talep 2019 seviyelerinin yalnızca yüzde 33'üne dönecek.

alexandre-de-juniac-002.jpgHÜKÜMETLER YARDIM ETMELİ
IATA genel müdürü Alexandre de Juniac şunları söyledi: "Hükümetlerden daha fazla acil yardım gerekiyor. İşleyen bir havayolu endüstrisi, sonunda Covid-19'da ekonomik iyileşmeye enerji sağlayabilir. Ancak kriz sona ermeden önce büyük başarısızlıklar olursa bu olmayacak. Hükümetler sınırlarını açamazlarsa, havayollarını ayakta tutmak için cüzdanlarını mali yardımla açmalarına ihtiyacımız olacak. “
 

IATA, sektörü bir yıl veya daha uzun süren kesintilerden sonra güvenli bir şekilde yeniden başlamaya hazırlamanın dikkatli planlama ve aylarca hazırlık gerektireceği konusunda uyarıyor. Hükümetler, düzenli ve zamanında yeniden başlatmayı mümkün kılacak kriterler ve planlar geliştirmek için endüstri ile birlikte çalışarak havayollarının hazırlanmasına yardımcı olabilir.

İNGİLTERE’DEN YENİDEN AÇILMA
De Juniac, "Birleşik Krallık iyi bir örnek oluşturdu. Bu haftanın başlarında, Covid-19 durumundaki iyileşmeye dayalı olarak yeniden açılmak için bir yapı ortaya koydu. Bu, yol boyunca ayarlanması gerekse bile, havayollarına yeniden başlatmayı planlamak için bir çerçeve sağlar. Diğer hükümetler, endüstri ile çalışmak için en iyi uygulama olarak not almalıdır. "

SEYAHAT KARTı KULLANARAK

IATA, yolcuların sağlık verilerini kontrol etmelerine ve yetkililerle paylaşmalarına olanak tanıyan Seyahat Kartı aracını kullanarak, başarılı bir yeniden başlatma için sağlık kimlik bilgilerini verimli bir şekilde doğrulamanın bir yolunu da gerektireceğini söyledi. Şimdiye kadar Air New Zealand, Copa Airlines, Etihad Airways, Emirates, Qatar Airways, Malaysia Airlines, RwandAir ve Singapore Airlines, denemeler gerçekleştirdi veya IATA'nın Travel Pass'ı test etmeyi taahhüt etti.

VERIMLI DIJITAL YÖNETIM OLMALI
De Juniac, şöyle devam etti: "Sağlık kimlik bilgilerinin verimli dijital yönetimi, yeniden başlatmak için hayati önem taşıyor. Kurtarma başladığında manuel işlemler hacimlerle başa çıkamayacak. Dijital çözümler güvenli olmalı, mevcut sistemlerle çalışmalı, küresel standartlarla uyumlu olmalı ve veri gizliliğine saygı göstermelidir. Pazarda çözüm seçenekleri varken, temellerden ödün verilmemeli, aksi takdirde sistemlerin çökmesi, hayal kırıklığına uğramış hükümetler ve gezginler ve gecikmeli yeniden başlatma riskiyle karşı karşıyayız."

alexandre-de-juniac-003.jpgHILELI COVID-19 TEST SONUÇLARı
Juniac, IATA’nın iyileşmeye yönelik hızlı ilerlemenin, aşılama ve test için küresel standartlar ve halihazırda aşılanmış olanları "geriye dönük olarak kaydetme" planı gerektireceğini belirterek şunları söyledi:
"Hız kritiktir. Hileli Covid-19 test sonuçları şimdiden bir sorun olduğunu kanıtlıyor. Aşı programları hızlandıkça, hükümetler kimlerin aşılandığını kaydetmek için kağıt süreçleri ve farklı dijital standartlar kullanıyor. Bunlar, hükümetler sınırları açtığında başarılı bir yeniden başlatmayı desteklemek için gerekli koşullar değildir. WHO, ICAO ve OECD standartlar üzerinde çalışıyor, ancak bunlar olmadan her gün zorluk daha da büyüyor demektir. Sektörün plan yapabileceği konusunda yetkili makamlardan erken bir sonuca ihtiyacımız var. "

Bu haber toplam 1393 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.