• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Hollanda'da Atatürk sergisi

Hollanda'da Atatürk sergisi
Hollanda'nın Hoorn kentinde, Lahey Büyükelçiliği ve Hoorn Belediyesinin ortaklaşa düzenledikleri "Atatürk Fotoğraf Sergisi" açıldı.

HOORN - Hollanda'nın Hoorn kentinde, Lahey Büyükelçiliği ve Hoorn Belediyesinin ortaklaşa düzenledikleri "Atatürk Fotoğraf Sergisi" T.C. Lahey Büyükelçisi Selahattin Alpar ve Hoorn Belediye Başkanı Onno Van Veldhuizen tarafından törenle açıldı. Türkiye-Hollanda Tarih Müzesi sergi salonunda gerçekleşen "Atatürk Fotoğraf Sergisi"ne, Selahattin Alpar ve Onno Van Veldhuizen'in yanı sıra T.C. Deventer Başkonsolosu Hidayet Eriş, müzenin açılmasını sağlayan Şenol Ocaklı, belediye çalışanları, Hollandalılar ve kurum - kuruluş temsilcileri hazır bulundu.

 



HOLLANDA-TÜRKİYE İŞBİRLİĞİNİN EN GÜZEL ÖRNEĞİDİR

 

Serginin açılışı dolayısıyla konuşma yapan Lahey Büyükelçisi Selahattin Alpar, "Hoorn Belediyesi'yle ve Türkiye-Hollanda Müzesi yönetimiyle uzun süredir çok yakın bir işbirliği içerisindeyiz. Bu işbirliğini bize sağlayan Hoorn'da yerleşik Türk toplumunun önde gelen dostlarımız, bu vesileyle onlara teşekkür etmeyi bir borç biliyorum" dedi.

 

Alpar, açılan sergiyi "Buradaki topluluğumuzun değerli mensupları tarafından adeta bir dantel yapar gibi işlenmiş tek tek resimleriyle çerçeveleriyle, haritalarıyla çok değerli emek verilerek yapılmış bir sergi." diye niteledi.

 



Çok dikkatli gezildiği zaman olayların, resimlerin birbirini izleyiş tarzını belirli bir tarihi perspektif içerisinde yapılmış olduğunun görüleceğini kaydeden Selahattin Alpar, "Hollanda'ya gelmiş, yerleşmiş, çalışmış burada kalmış veya dönmüş olan Türk toplumunun verdiği bir mesaj alınıyor buradan. 1960'lı yıllarda nasıl geldiler, hangi şartlar altında çalıştılar, nasıl yerleştiler, nasıl başarı sağladılar, nasıl topluma entegre oldular. Bunu görmek mümkün." dedi.

 

Bu çabaları "çok değerli bir girişim olarak" değerlendirdiğini kaydeden Alpar, "Gayet tabi, diğer girişimlerde olduğu gibi bu tür amacına ulaşan, itina ile hazırlanmış her türlü girişimi biz T.C. devleti olarak destekliyoruz. Hoorn belediye başkanı aracılığıyla çok yakın bir dostluk, işbirliği imkanı kurduk. O itibarla burada kendimi gerçekten evimde hissediyorum dediğim zaman hiç de abartmıyorum. Hoorn, gerçekten Türk-Hollanda dostluğunun bir simgesidir. Hollanda-Türkiye işbirliğinin en güzel örneğidir. Burayı itina ile korumak hepimizin görevi olmalıdır" diye konuştu.

 

 

"ORTAK NOKTALARIMIZ DEĞİRMENLERİMİZ, TAKUNYALARIMIZ VE LALELERİMİZDİR"

 

Hoorn Belediye Başkanı Onno Van Veldhuizen ise, "Belediyemiz sınırları içerisinde yürütülen faaliyetlerin hemen hepsinin başkalarının inisiyatifiyle yapıldığını" söyledi. Atatürk Fotoğraf Sergisinin de özellikle Hollanda'nın içinde bulunduğu bugünlerde açılmış olmasının çok önemli bir inisiyatif olduğunu dile getiren Veldhuizeni, "Bilindiği gibi bir yanda Özgürlük Partisi PVV lideri G. Wilders'in Hollanda'da Islam üzerinden yarattığı tartışmalar, öte yanda Türkiye'de 'başörtüsü' tartışmalarının yeniden alevlendiği bir dönemde, her iki ülkenin çağdaş kültürünün ortak paydası olacağını düşündüğümüz Atatürk dönemine gidip, o zamanki yaşananları bir daha hatırlamanın doğru olacağını düşündük. Gerek Hollanda'da gerekse Avrupa'da bir başka örneği olmayan Türkiye-Hollanda Müzesinde Atatürk gibi bir şahsiyetin fotoğraflarından oluşan böyle bir serginin açılması çok önemli bir gelişmedir. Türkiye ile Hollanda'yı birleştiren ortak noktalarımız olarak sayabileceğimiz değirmenlerimiz, takunyalarımız ve birlikte paylaştığımız lalelerimizdir" şeklinde konuştu.

 

49 dolayında resmin yer aldığı Atatürk Fotoğraf Sergisi, bir ay süreyle gezilebilecek. Serginin açılış törenine, Deventer Başkonsolosu Hidayet Eriş, belediye yetkilileri, Türk kökenli bazı yerel politikacılarla Türk ve Hollandalı davetliler de katıldı.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.