• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Hintliler Mevlana'ya hayran oldu

Hintliler Mevlana'ya hayran oldu
Hintli profesörler 2 gün süren Mevlana konferanslarında, ünlü düşünürün fikirlerini yeniden keşfetme fırsatı buldu.

YENİDELHİ -Hintli profesörler 2 gün süren Mevlana konferanslarında, ünlü düşünürün fikirlerini yeniden keşfetme fırsatı buldu.

Ülkenin önde gelen üniversitelerinden birçok profesörün katılımı ile gerçekleşen 'Mevlana'yı Yeniden Keşfetme' isimli konferanslarda Mevlana ve misyonu konuşuldu. UNESCO'nun 2007 yılını Mevlana'nın 800. Doğum yılı olarak kutlamasıyla birlikte dünyanın dört bir yanında ünlü düşünürü anma ve anlama programları düzenlenmeye devam ediyor.

 



Hindistan Diyalog Vakfı'nın başkent Yeni Delhi'de organize ettiği konferansta ülkenin dört bir tarafındaki üst düzey üniversitelerden gelen farsça profesörleri makalelerini sundu.

 

Bollywood'un meşhur yönetmenlerinden ve aynı zamanda Rumi Derneği Genel Sekreteri olan Muzaffer Ali'nin açılışını yaptığı programa geniş akademik katılım oldu.

 

8-9 Aralık tarihlerinde yapılan programlarda söz alan 20'ye yakın akademisyen, 30'a yakın makale ve tez sundu.

 



Hindistan Diyalog Vakfı Başkanı Bülent Cantimur, Mevlana Hazretlerinin dünya geneline yayılan mesajının sevgi, barış ve hoşgörü olduğunun herkes tarafından kabul gördüğünü ve Mesnevi'nin bu yüzden en çok satan kitaplar arasında olduğuna dikkat çekti.

 

Hindistan hükümeti bakanlarından Saifuddin Söz, Mevlana'nın kendisini çocukluğundan beri etkileyen bir isim olduğunu söyleyerek "Japonya'da bile insanlar akın akın Mevlana'ya koşuyor ve onun sevgi mesajı dünyanın dört bir yanında kabul görüyor" dedi.

 

BOLLYWOOD MEVLANA FİLMİ YAPIYOR

 

Mevlana hakkında geniş kapsamlı bir film yapmakta olan Hintli yönetmen Muzaffer Ali, Mevlana Hazretlerinin yolunun fikirden kalbe gittiğini ve bu yolun görünüşte çok kısa ancak manada çok uzun olduğunu belirtti.

 

Rumi filmi ile kısa sürede daha çok insana Mevlana Hazretlerinin mesajını ulaştırmayı amaçladıklarını söyleyen ünlü yönetmen Ali, Rumi'nin mesajı ile esinlenilmiş bir dünyanın ayrılıkları, çatışmaları olmayan bir dünya ortaya çıkaracağını dile getirdi.

 

HİNTLİ ENTELLEKTÜELLER MEVLANA'YI KONUŞTU

 

İki gün boyunca süren programlara Hindistan'ın en prestijli üniversiteleri olan Jawaharlal Nehru Üniversitesi, Jamia Milliye İslamiye Üniversitesi, Aligar Müslim Üniversitesi, Bombay Üniversitesi, Gujarat Üniversitesi, Allahabad Gandi Üniversitesi, Keşmir Üniversitesi, Delhi Üniversitesi ve birçok üniversiteden farsça profesörleri katıldı.

 

Yaklaşık 30 tezin okunduğu ve savunulduğu konferanslarda akademik tezlerin kalitesi dikkat çekti.

 

Her biri bölümünde uzman profesörlerin sunduğu tezlerde zaman zaman dinleyiciler de katılımcılarla birlikte Mesnevi'den şiirlerle kendilerinden geçti.

 

Jawaharlal Nehru Üniversitesi eski Farsça Bölüm Başkanı Azhar Dehlevi, CİHAN'a yaptığı açıklamada, katılımcıların sundukları tezlerin kalitesi açısından çok yüksek ve seviyeli bir program yapıldığını aktardı.

 

Aligarh Müslim Üniversitesi Farsça Araştırmaları başkanı Profesör Azarmi Dukht Safevi, bugün Mevlana Hazretlerinin bu konferanslarda tekrar keşfedildiğini, ancak onun bize göstermeye çalıştığı asıl mesajın Kur'an'ın ve İslam'ın sevgi, barış ve hoşgörü mesajı olduğuna işaret etti.

 

Aligarh Müslim Üniversitesi eski rektörü Mahmudur-Rahman, Mevlana Hazretlerinin, 11 Eylül olaylarından sonra İslam'a ve Müslümanlara önyargılı olan batı dünyasına bir mesaj götürme vazifesi yaptığını, günümüzde ABD dahil bir çok batı ülkesinde en çok satan şiir kitaplarının Mevlana'ya ait olduğuna dikkat çekti.

 

Programın kapanışında konuşan Hindistan Kültürel İlişkiler Konseyi başkan yardımcısı ve eski Jamia Milliye İslamiye Üniversitesi rektörü Şahid Mehdi, Mevlana'nın kendisini bütün dinlerin üstünde değil bilakis gerçek İslam'la bütünleştirdiğini, Mesnevisinin de Farsça yazılmış bir Kur'an değil ondan alınmış bir ilham olduğunu beyan etti.

 

Hindistan Diyalog Vakfı'nın sponsorluk ve organize yaptığı konferanslara Konya Büyükşehir Belediyesi, Rumi Kültür Merkezi, İstanbul Kültürlerarası Diyalog Merkezi, Washington Rumi Forumu, Hint Türk İşadamları Derneği gibi önemli kurumlar da destekte bulundu.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.